Watches and Wonders Geneva 2021: An Executive Summary

Share this article

ไฮไลท์นาฬิกา 12 รุ่นล่าสุดที่เป็นตัวแทนของเทรนด์ต่างๆ จากงาน Watches and Wonders Geneva ที่ต้องจัดในรูปแบบดิจิตอลอีกครั้งในปีนี้
บทความ: รักดี โชติจินดา  

[ English ]

การจัดงาน Watches and Wonders Geneva ในปีนี้จำเป็นต้องอยู่ในรูปแบบดิจิตอลอีกหนึ่งปีเนื่องจากสถานการณ์ Covid-19 ที่ยังไม่สิ้นสุดลง แต่ทุกอย่างก็เป็นไปได้ด้วยความเรียบร้อย เพราะผู้จัดงานได้ตระเตรียมแพลทฟอร์มแบบออนไลน์ให้นักข่าวจากทั่วโลกเข้าไปรับชมการแถลงข่าวของแบรนด์ต่างๆ เข้าร่วมคลาสเรียนกลุ่มย่อยตามภูมิภาค ตลอดจนดาวน์โหลดไฟล์ภาพหรือข้อมูลจากมีเดียเซ็นเตอร์ที่เตรียมไว้อย่างดี และคงจะด้วยความบังเอิญที่ Watches and Wonders Geneva ปีนี้มีจำนวนแบรนด์เข้าร่วมจัดแสดงมากที่สุดเป็นประวัติการณ์ถึง 38 แบรนด์ ส่วนหนึ่งเป็นเพราะว่ามีหลายแบรนด์ที่ย้ายมาจากงาน Baselworld ทำให้มีนาฬิกาต้องพูดถึงมากรุ่นยิ่งกว่าเดิมอีก เราจึงขอคัดเพียงแค่ 12 เรือนมารวบรวมไว้ในบทความนี้ก่อน พอให้คุณได้เห็นความเป็นไปของวงการนาฬิกาด้วยความสะดวก


BIGGEST SURPRISES  

Rolex Oyster Perpetual Explorer

Luxury watch featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

ขอเริ่มต้นที่รุ่นแรกนั่นก็คือ Rolex Oyster Perpetual Explorer ที่เป็นเซอร์ไพรส์ในเซอร์ไพรส์ เซอร์ไพรส์ที่หนึ่งคือ Rolex เลือกปรับขนาดของนาฬิการุ่นนี้ลงจาก 39 มม. เป็น 36 มม. เหมือนกับรุ่นดั้งเดิมเมื่อปี 1953 เครื่องนาฬิกาเป็นรุ่น 3230 ที่ Rolex เพิ่งเปิดตัวเมื่อปีที่แล้ว กำลังลานสำรองนานถึง 70 ชั่วโมง สายนาฬิกาเป็นสไตล์ออยส์เตอร์และมีระบบ Easylink อยู่ในบานพับเพื่อขยายให้สายยาวขึ้น 5 มม. ได้เพื่อความสบายเวลาอากาศร้อน เซอร์ไพรส์ที่สองคือการผลิตนาฬิกา Oyster Perpetual Explorer ในรูปแบบ Rolesor ด้วยอย่างที่ไม่เคยมีมาก่อน Rolesor คือศัพท์ของ Rolex เวลาที่มีการใช้วัสดุออยส์เตอร์สตีลร่วมกับทองซึ่งในกรณีนี้ก็คือเยลโลว์โกลด์ 18 กะรัต ดีไซน์โดยรวมด้วยขนาดตัวเรือนและวัสดุก็จะเป็นความสปอร์ตที่ใส่ได้ทั้งผู้ชายและผู้หญิงแบบสบายๆ เลยทีเดียว

Chopard L.U.C Quattro Spirit 25

Luxury watch featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

นาฬิกาอีกรุ่นหนึ่งที่เกินความคาดหมายของเราก็คือ L.U.C Quattro Spirit 25 เรือนเวลาที่มีฟังก์ชั่นจั๊มปิ้งอาวรุ่นแรกของ Chopard เพื่อฉลองครบรอบการดำเนินงาน 25 ปีของโรงงาน Chopard Manufacture ที่เมืองเฟลอริเยร์ ตัวเรือนขนาด 40 มม. ผลิตจากโรสโกลด์ที่ได้มาจากแหล่งที่มีการดำเนินธุรกิจแบบชอบด้วยหลักจริยธรรม เครื่องนาฬิกาเป็นแบบไขลานรุ่น L.U.C 98.06-L ที่มีกำลังลานสำรองนาน 8 วันเพราะมี 4 แบเรลในตัว (จึงมีคำว่า Quattro อยู่ในชื่อรุ่น) โดยปกติแล้วเครื่อง Quattro ของ Chopard จะมีกำลังลานสำรอง 9 วัน แต่ฟังก์ชั่นจั๊มปิ้งอาวนั้นต้องใช้พลังงานพอสมควรในการดีดวงแหวนตัวเลขไปข้างหน้าเมื่อเริ่มต้นชั่วโมงใหม่จึงสิ้นเปลืองพลังงานตรงนี้ไปรวมเทียบเท่ากับ 1 วันโดยประมาณ หน้าปัดเป็นแบบกร็องเฟอเอนาเมลที่ขัดแต่งจนดูมีมิติโค้ง หน้าต่างบอกชั่วโมงอยู่ที่ตำแหน่ง 6 นาฬิกาด้วยความตั้งใจไม่ให้โดนเข็มนาทีบังขณะที่ตัวเลขกำลังจะเปลี่ยน


MECHANICAL MARVELS

Jaeger-LeCoultre Reverso Hybris Mechanica Calibre 185

Luxury watch featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

สองหน้าบ่อยแล้ว สามหน้าก็เคย ดังนั้นเนื่องในโอกาสที่คอลเลคชั่น Reverso ครบรอบ 90 ปี Jaeger-LeCoultre จึงขอก้าวข้ามขีดจำกัดเดิมๆ และผลิตนาฬิกา Reverso แบบสี่หน้าปัดในชื่อ Reverso Hybris Mechanica Calibre 185 ให้มีฟังก์ชั่นระดับสูงมากมาย ไม่ว่าจะเป็น ตูร์บิยอง เพอร์เพทชวลคาเลนดาร์ เลขปีคริสตศักราช มินิทรีพีทเตอร์ มูนเฟสจากมุมมองของซีกโลกเหนือและใต้ วงโคจรของดวงจันทร์ใกล้-ไกลโลก มุมโคจรสูงต่ำของดวงจันทร์ ฯลฯ จึงกล่าวได้ด้วยว่านาฬิการุ่นนี้จะสามารถบอกคุณได้ก่อนที่จะเกิดปรากฏการณ์อย่างเช่นซุปเปอร์มูน สุริยุปราคาและจันทรุปราคา (ถ้าดูเป็น) นาฬิการุ่นนี้มีตัวเรือนขนาด 51.2 x 31 มม. หนา 15.15 มม. ผลิตจากไวท์โกลด์ สวมใส่ด้วยสายหนังจระเข้สีน้ำเงิน ผลิตเป็นจำนวนจำกัด 10 เรือนเท่านั้น

Louis Vuitton Tambour Carpe Diem

Luxury watch featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

โรงงานผลิตนาฬิการะดับไฮเอ็นด์ La Fabrique du Temps ซึ่งเป็นที่กำเนิดของคอมพลิเคชั่นอันโด่งดังต่างๆ ของ Louis Vuitton ตั้งอยู่ที่เจนีวา ที่ผ่านมาเขามีการผลิตนาฬิการุ่นพิเศษแบบมีออโตมาตอนในรูปแบบสเปเชียลออเดอร์ให้กับลูกค้าคนสำคัญด้วย เพียงแค่เขาไม่ได้สื่อสารให้คนทั่วไปได้รับทราบ ดังนั้นเพื่อเป็นการสร้างสีสันให้กับวงการนาฬิกาในปี ค.ศ. 2021 ทาง Louis Vuitton จึงเผยโฉมนาฬิกา Tambour Carpe Diem ออกมาเรียกเสียงฮือฮา นาฬิการุ่นนี้จะบอกเวลาต่อเมื่อคุณกดปุ่มเท่านั้น ครั้นเมื่อกดแล้ว หัวงูจะขยับออกทางด้านข้างเพื่อให้เห็นตัวเลขชั่วโมงแบบจั๊มปิ้งอาวตรงกลางหน้าผากของหัวกะโหลก และหางงูจะชี้ไปที่เลขนาที ในขณะเดียวกันนั้น ดวงตาข้างซ้ายของหัวกะโหลกจะเปลี่ยนเป็นรูปดอกไม้โมโนแกรม และกรามจะขยับลงเพื่อเผยสำนวนลาติน “CARPE DIEM” ที่พอจะแปลได้ว่า “seize the day” การแสดงทั้งหมดนี้ใช้เวลา 16 วินาที และแน่นอนว่านาฬิกาทรายบนหน้าปัดคือสัญลักษณ์บอกกำลังลานสำรอง 100 ชั่วโมงของนาฬิการุ่นนี้


ENGINEERING FEATS

Bulgari Octo Finissimo Perpetual Calendar

Luxury watch featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

สมาชิกรุ่นล่าสุดของครอบครัว Octo หลังจากที่สร้างชื่อด้วยกลไกชนิดต่างๆ แล้วก็ถึงคราวที่ Bulgari จะใส่ฟังก์ชั่นเพอร์เพทชวลคาเลนดาร์ลงในไลน์ Octo บ้าง เพื่อการแสดงค่าปฏิทินที่ถูกต้องโดยอัตโนมัติไม่ว่าเดือนนั้นจะมี 31 หรือ 30 วัน หรือไม่ว่ากุมภาพันธ์ของปีนั้นจะมี 28 หรือ 29 วันก็ตาม โจทย์ในการออกแบบคือ Bulgari ต้องทำให้การแสดงค่าทั้งหมดอ่านง่ายและชัดเจน (และเขาก็ทำได้ดีเสียด้วย) ในขณะที่รักษาไว้ซึ่งความมินิมอลในภาพรวมของ Octo และตัวเรือนจะต้องบางแบบระดับทำสถิติโลกได้ ผลลัพธ์ที่ออกมาจึงเป็นตัวเรือนไทเทเนียมที่หนาเพียง 5.8 มม. เท่านั้น พร้อมกันนี้ Bulgari ยังออกรุ่นแพลทตินัมหน้าน้ำเงินกับสายหนังมาให้เป็นอีกทางเลือกเลยด้วยสำหรับคนที่ชอบโลหะมีค่าที่มีความมันวาวเป็นพิเศษ

Hublot Big Bang Integral Tourbillon Full Sapphire

Luxury watch featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

อีกหนึ่งความสำเร็จในเชิงวิศวกรรมที่เปิดตัวในงาน Watches & Wonder Geneva ปีนี้ก็คือ Hublot Big Bang Integral Tourbillon Full Sapphire อย่างที่ทราบกันครับว่าแซฟไฟร์เป็นวัสดุที่มีความแข็งเป็นอย่างมาก จะเป็นรองก็เพียงเพชรเท่านั้น การนำแซฟไฟร์มาผลิตเป็นตัวเรือนนาฬิกาจึงเป็นกระบวนการที่ยุ่งยากและสิ้นเปลืองสำหรับแบรนด์นาฬิกา เราจึงเห็นเพียงไม่กี่แบรนด์เท่านั้นที่มีนาฬิกาตัวเรือนแซฟไฟร์ขาย และน้อยยิ่งกว่านั้นอีกหากจะให้มีสายแซฟไฟร์ด้วย นอกจากจะมีตัวเรือนและสายผลิตจากแซฟไฟร์แล้ว เครื่องนาฬิกายังเป็นแบบสเกเลตั้นด้วย มีตูร์บิยองที่ดูเหมือนลอยอยู่ที่ตำแหน่ง 6 นาฬิกาและมีไมโครโรเตอร์ทำหน้าที่ขึ้นลานที่ตำแหน่ง 12 นาฬิกา Hublot รุ่นนี้จึงเป็นนาฬิกาที่ควรค่ากับการทำความรู้จักแม้ว่าจะไม่อยู่ในข่ายที่ผู้บริโภคทั่วไปจะเลือกซื้อก็ตามด้วยราคาค่าตัว 13,287,000 บาท


GREEN CALLINGS

Tudor Black Bay Fifty-Eight 18K 

Luxury watch featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

เราไม่ได้เลือก Black Bay Fifty-Eight 18K มาโชว์เพราะว่านี่เป็นนาฬิกาดำน้ำรุ่นแรกของ Tudor ที่ผลิตจากทองและมีฝาหลังแบบแซฟไฟร์คริสตอล แต่เพราะว่านาฬิการุ่นนี้มีหน้าปัดสีเขียวซึ่งกำลังมาแรงในเวลานี้ พื้นฐานการออกแบบคือ Black Bay Fifty-Eight ที่มีขนาด 39 มม. ซึ่งในครั้งนี้ผลิตจากเยลโลว์โกลด์ 18 กะรัตแทนที่จะเป็นสตีล และจับคู่กับหน้าปัดผิวด้านและวงแหวนขอบตัวเรือนอลูมิเนียมสีเขียวเข้มในโทนที่สดกว่าที่ Tudor เคยใช้ในนาฬิกา Only Watch เมื่อปี 2017 เข็มและหลักชั่วโมงก็ผลิตจากเยลโลว์โกลด์ 18 กะรัตเช่นกัน แต่เราก็ไม่คิดว่านาฬิการุ่นนี้จะขายง่ายนักในบ้านเราเพราะว่าคนไทยน่าจะชอบ Tudor ที่มีราคาเป็นมิตรและสบายกระเป๋ามากกว่า

Patek Philippe Nautilus Ref. 5711

Luxury watch featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

Nautilus เป็นนาฬิกาสปอร์ตในฝันของใครหลายคน ยิ่งในช่วงไม่กี่ปีมานี้ก็มีจำนวนคนที่อยากครอบครองมากขึ้นจนของมีไม่พอ แต่แล้ว Patek Philippe ก็ประกาศว่าจะเลิกผลิต Nautilus รุ่น 5711 เดิมที่มีหน้าปัดสีน้ำเงินโดยเผยเพียงแค่ว่าจะออกอย่างอื่นมาแทนให้ สุดท้ายแล้วไม่ว่าของใหม่ที่จะมาแทนนั้นคืออะไรกันแน่ แต่ในเวลานี้ก็มี 5711 หน้าสีเขียวโอลีฟกรีนนี้ออกมาเรียกเสียงฮือฮากันก่อนแล้วและยังเป็นครั้งแรกของคอลเลคชั่น Nautilus เสียด้วย สีเขียวอาจไม่ใช่สีหน้าปัดนาฬิกาที่หลายคนคุ้นเคย แต่ก็เป็นการเปลี่ยนแปลงครั้งสำคัญในวงการที่ดูเหมือนจะก้าวข้ามจากความเป็นเทรนด์กลายเป็นหนึ่งตัวเลือกที่อาจอยู่ยาวแล้วก็ได้ซึ่งก็ต้องมาดูกันต่อไป


SPLENDID CUSHIONS

Vacheron Constantin Historiques American 1921

Luxury watch featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

Historiques American 1921 ตำนานอายุ 100 ปีที่ Vacheron Constantin ไม่ลืมหยิบยกมาปัดฝุ่นทำใหม่อย่างสมเกียรติในปีนี้ โดยคงไว้ซึ่งดีไซน์อันเป็นเอกลักษณ์ ได้แก่ หน้าปัดที่เอียงทำมุมพอดีกับสายตามองเวลาใส่นาฬิกาบนข้อมือซ้ายแล้วจับพวงมาลัย และเม็ดมะยมที่อยู่บริเวณมุมบนซ้ายของตัวเรือนไวท์โกลด์ขนาด 40 มม. สวมใส่ด้วยสายหนังลูกวัวสีน้ำตาลเข้มแบบไล่สี และใช้เครื่องนาฬิกาแบบไขลานรุ่น 4400 AS ซึ่งมีกำลังลานสำรองนานถึง 65 ชั่วโมง เหมาะที่สุดสำหรับคนรักนาฬิกาแนววินเทจที่มีเรื่องราวและบ่งบอกถึงยุคสมัย ยิ่งปีนี้เป็นปีที่ครบ 100 ปีหรือหนึ่งศตวรรษพอดีจึงยิ่งเป็นเหตุผลที่ดีอย่างยิ่งในการจัดมาไว้ในครอบครอง และยังมีรุ่นขนาดตัวเรือนไวท์โกลด์ 36.5 มม. กับสายหนังลูกวัวสีเบอร์กันดีสำหรับคุณผู้หญิงโดยเฉพาะอีกด้วย

Hermès H08

Luxury watch featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

Hermès เป็นแบรนด์ที่มีคอนเซปท์ในการออกแบบนาฬิกาไม่เหมือนแบรนด์ส่วนมากในวงการ หลังจากที่ประสบความสำเร็จพอสมควรแล้วกับนาฬิกาผู้ชายในคอลเลคชั่น Arceau และ Slim d’ Hermès ก็ถึงคราวที่จะกลับมาทบทวนผลิตภัณฑ์ในกลุ่มสปอร์ตกันบ้างเพราะว่าในอดีตนั้นจะมีบ้างหายบ้าง ขณะนี้ Hermès วางแผนนาฬิกาสปอร์ตใหม่เสร็จแล้วพร้อมเปิดตัวในชื่อรุ่น H08 เป็นนาฬิกาทรงคุชชั่นหรือสี่เหลี่ยมขอบมนสำหรับผู้ชายที่มีความทันสมัยและมีไลฟ์สไตลล์แบบไม่หยุดนิ่ง ตัวเรือนเป็นไทเทเนียมขนาด 39 x 39 มม. บางรุ่นมีการเคลือบดีแอลซีสีดำด้วย เม็ดมะยมเป็นแบบขันเกลียวจึงกันน้ำได้ลึก 100 เมตร พร้อมสำหรับการทำกิจกรรมกลางแจ้งต่างๆ ไม่ว่าจะสวมใส่ด้วยสายไทเทเนียม สายยางสีดำหรือสีส้ม หรือสายผ้าสีดำหรือสีส้ม การทำงานใช้เครื่องรุ่น H1837 ที่ผลิตขึ้นเป็นพิเศษเพื่อการใช้งานในนาฬิกา Hermès โดยเฉพาะ


SPECIAL MENTIONS

Cartier Tank Must

Luxury watch featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

เมื่อดูเผินๆ ก็อาจจะนึกว่า Cartier Tank Must ชุดใหม่ของปีนี้ไม่มีอะไร แต่ความพิเศษของเขาคือการทำงานด้วยเครื่องนาฬิกาพลังงานแสงอาทิตย์ที่มีชื่อเรียกว่าโซลาร์บีท โดยมีการเจาะตัวเลขโรมันบนพื้นหน้าปัดสไตล์คลาสสิกอย่างแยบยลให้แสงลอดลงไปถึงเซลล์รับแสงที่ซ่อนอยู่ข้างใต้ได้ ไม่เพียงเท่านั้น สายนาฬิกาที่ดูคล้ายสายหนังลูกวัวนั้นก็ไม่ใช่หนัง หากแต่เป็นวัสดุชนิดใหม่ที่ผลิตมาจากพืชซึ่งหลักๆ แล้วก็คือแอ็ปเปิ้ล ถือเป็นนวัตกรรมที่สามารถรักษาชีวิตน้องวัวและลดปริมาณคาร์บอนที่จะถูกปล่อยสู่ธรรมชาติได้ Cartier Tank Must ที่ใช้เครื่องแบบโซลาร์บีทและสายนาฬิกาที่ผลิตจากพืชมีให้เลือกทั้งหมด 4 รุ่นด้วยกัน ได้แก่ รุ่นตัวเรือนขนาดใหญ่ สายสีดำหรือสีฟ้าอ่อน และ รุ่นตัวเรือนขนาดเล็ก สายสีดำหรือสีเขียวอ่อน

Ulysse Nardin UFO

Luxury watch featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

เพราะคนรักนาฬิกาไม่ได้สนใจเพียงแค่นาฬิกาข้อมือเท่านั้น หลายแบรนด์จึงมีการผลิตนาฬิกาตั้งโต๊ะมาทำให้เงินในบัญชีของผู้ซื้อมีการเคลื่อนไหวกันเป็นระยะ ในปีนี้เราจึงได้เห็น UFO หรือ Unidentified Floating Object ผลงานจากความคิดสร้างสรรค์ของ Ulysse Nardin แห่งเมืองเลอล็อคที่ฝากให้ L’Epée ผู้ผลิตนาฬิกาตั้งโต๊ะชื่อดังแห่งเมืองเดอเลอมงต์ช่วยผลิตให้ ผลงานชิ้นนี้มีน้ำหนักถึง 7.2 กิโลกรัม ฐานทรงครึ่งวงกลมสีน้ำเงินเป็นอลูมิเนียมที่มีการถ่วงน้ำหนักอยู่ข้างในด้วยทังสเตน ทำให้นาฬิกาสไตล์ล้ำยุคเรือนนี้แกว่งได้เป็นมุม 60 องศาเมื่อถูกผลัก คล้ายกับตุ๊กตาล้มลุกแต่ก็อย่าไปผลักเขาแรงเกินไป หน้าปัดทั้งสามสามารถตั้งเวลาเป็นประเทศต่างกันได้โดยอิสระ เครื่องนาฬิกาประกอบด้วยแบเรล 6 ตัวที่รวมกันเป็นกำลังลานสำรองนาน 1 ปี โดย UFO นี้จะมีผลิตเพียงแค่ 75 เรือนเท่านั้น เนื่องในโอกาสครบรอบ 175 ปีของ Ulysse Nardin

บทความที่เกี่ยวข้อง: Longines Flies High with the Spirit Collection


We take one long look at the 2021 edition of (purely digital) Watches and Wonders Geneva and put together a list of what you need to know.

Words: Ruckdee Chotjinda

Unlike the 2020 edition near the beginning of the pandemic, the organisers of Watches & Wonders Geneva knew well beforehand that the fair has to take place digitally once more this year. An online platform was developed specifically for journalists from around the world to attend brand announcements, join press group e-meetings and retrieve necessary materials from the media centre. And totally by coincidence, the event this year is bigger than ever with 38 participating brands, partly because it has welcomed some former exhibitors at Baselworld. That means there are even more watches to talk about, so let’s get started with our first pick of 14 pieces.


BIGGEST SURPRISES 

Rolex Oyster Perpetual Explorer

Luxury watch featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

We begin our executive summary of the show with the Rolex Oyster Perpetual Explorer: a surprise within a surprise. The first surprise is the Genevan firm’s decision to downsize the watch from 39 mm to 36 mm like the original timepiece from 1953. Its Calibre 3230, introduced only last year, offers a longer power reserve of 70 hours. The watch is matched to an Oyster bracelet with the Easylink extension of 5 mm for extra comfort in warmer weather. The second surprise is the availability of a yellow Rolesor version where Oystersteel meets 18 ct yellow gold. When taking size and aesthetics into consideration, the new Oyster Perpetual Explorer is without a doubt a sportive timepiece wearable by both genders.

Chopard L.U.C Quattro Spirit 25

Luxury watch featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

Was there a Chopard jumping hour watch? We could not think of one, and they quickly confirmed that the L.U.C Quattro Spirit 25 is the first of such watches from them to celebrate the 25th anniversary of the Chopard Manufacture in Fleurier. This simplistic-looking timepiece houses within its 40 mm ethical rose gold case the L.U.C 98.06-L hand-winding movement with eight days of power reserve from the use of four barrels (hence, the name Quattro). If you have been following Chopard closely, you may protest that Quattro movements are good for nine days, but this is not the case as considerable power is required to advance the hour disc in an instantaneous manner. On the grand feu enamelled and domed dial, the hour window is fixed at the six o’clock position so that it will not be blocked from view by the minute hand at the top of each hour when the action takes place.


MECHANICAL MARVELS

Jaeger-LeCoultre Reverso Hybris Mechanica Calibre 185

Luxury watch featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

Reverso watches with two dials are common. They even made one with three dials in the past. So, for the 90th anniversary of the collection, Jaeger-LeCoultre enters a new frontier with a quadriptyque Reverso with two dials on the case and two more on the cradle. The watch, known as the Reverso Hybris Mechanica Calibre 185, packs the high-end complications and more like tourbillon, perpetual calendar, 4-digit year indication, minute repeater, moon phase as seen from the northern and the southern hemispheres, apogee and perigee, as well as height of the moon. Essentially, it can be used to predict phenomena such as the supermoons and the solar and lunar eclipses (if one knows how to read the information being presented). The white gold watch measures 51.2 x 31 x 15.15 mm and is worn on a dark blue alligator strap. It is a limited edition of 10 pieces.

Louis Vuitton Tambour Carpe Diem

Luxury watch featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

La Fabrique du Temps in Geneva is the watchmaking studio and thinktank behind Louis Vuitton’s many complications. They have also produced special order watches with automata for certain private clients over the years. So to add more spectacles to the 2021 watch scene, Louis Vuitton has introduced the Tambour Carpe Diem. By pushing the shaped button on the right side of the case, the snake on the dial will move its head to reveal the jumping hour indication underneath, and point its tail to the current minute. Meanwhile, the famous monogram flower motif will appear in the left eye of the skull, and the jaw will open to reveal the hidden words “CARPE DIEM” or “seize the day”. The show lasts 16 seconds, and, yes, that hourglass is the watch’s indication for its 100-hour power reserve.


ENGINEERING FEATS

Bulgari Octo Finissimo Perpetual Calendar

Luxury watch featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

After several high-end complications, it is time for Bulgari to give the very well established Octo collection the perpetual calendar for the correct display of regardless of differing month lengths and the addition of the once-in-four-years leap day on the 29th of February. Design-wise, Bulgari needs to preserve the minimalistic aesthetics of the Octo while ensuring that the various indications are legible (and they did a great job at that). The case needs to be so slim as to break the world record as well, resulting in a titanium case which is merely 5.8 mm thick. At this same time, a platinum model is offered with a blue lacquered dial for collectors who prefer the metallic gleams on their timepieces.

Hublot Big Bang Integral Tourbillon Full Sapphire

Luxury watch featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

Another engineering feat unveiled at Watches & Wonder Geneva this year is the Hublot Big Bang Integral Tourbillon Full Sapphire. A very hard material second only to diamonds, sapphire is extremely difficult to work with. The difficulties and the cost of machining sapphire parts keep the number of companies offering a sapphire watch low, and even lower if it is on a matching sapphire bracelet. This Big Bang Integral is among the few watches in the market to feature both. Its movement is also skeletonised with a tourbillon seemingly suspended in the air at the six o’clock position and a micro rotor at the 12 o’clock position, making it an important timepiece to note despite the fact that it is priced well beyond the reach of most consumers at 13,287,000 baht.


GREEN CALLINGS

Tudor Black Bay Fifty-Eight 18K 

Luxury watch featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

The Black Bay Fifty-Eight 18K is the first Tudor dive watch to be cased in gold and to feature a sapphire crystal caseback, but we choose to feature it here for the fact that it is one of the handful novelties with a green dial. Using the 39 mm Black Bay Fifty-Eight as the design foundation, Tudor has rightly matched the 18 ct yellow gold case to a matt dial and an anodised aluminium bezel insert in the shade of green that is much more vivid than that of a certain Only Watch by Tudor from 2017. The hands and the hour markers are also made of 18 ct yellow gold. We do not expect this watch to be a big seller in the Thai market though because Tudor is appreciated more for their excellent value for money.

Patek Philippe Nautilus Ref. 5711

Luxury watch featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

A dream sports watch for many, the Nautilus has developed a cult following so intense that acquiring one has been nearly impossible in recent years. Even so, a decision was announced earlier this year by Patek Philippe to discontinue the famous Ref. 5711 with blue dial, revealing only that a replacement will soon be introduced. While we cannot ascertain at this time if the Ref. 5711 with olive green dial is “that” replacement or if something else will follow, the watch communities are already discussing the green-dialled novelty – a first for the Nautilus family. While green is not a typical watch dial colour in modern contemporary times, the palette is quickly and firmly crossing the threshold from being a trend to being a mainstay.


SPLENDID CUSHIONS

Vacheron Constantin Historiques American 1921

Luxury watch featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

For the centennial of this icon, Vacheron Constantin is producing two Historiques American 1921 white gold watches in 40 mm size on a dark brown calf leather strap and, for ladies, in 36.5 mm size on a burgundy calf leather strap – both powered by the hand-winding 4400 AS calibre with 65-hour power reserve. It is great to see this living legend refreshed once more while maintaining its characteristic angular dial which faces the eyes squarely if worn on the left wrist when the hand is on the steering wheel. Also true to the original is the positioning of the crown at the upper right corner of the case. The Historiques American 1921 is always a great idea for collectors who cherish vintage designs, particularly the storied ‘20s. The fact that it is exactly the 100th anniversary makes the watch all the more tempting.

Hermès H08

Luxury watch featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

Hermès is playful as ever, but never without deliberation behind all decisions made. After having made firm progress with the dressier men’s watches in the Arceau and Slim d’ Hermès collections, it is time for the maison to repropose their offer where sportive watches are concerned. The result of their deliberation is the Hermès H08: a cushion-shaped watch for the modern man and his active lifestyle. The H08 features a universally wearable 39 x 39 mm case in titanium, with and without black DLC coating. Thanks to the screw-down crown, the watch is water resistant to 100 metres and ever ready to jump into action with its wearer when worn on either the titanium bracelet, black or orange rubber strap, or, black or blue webbing strap. The H08 is powered by the H1837 movement, produced exclusively for Hermès.


SPECIAL MENTIONS

Cartier Tank Must

Luxury watch featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

At first glance, one can mistake the Tank Must for yet another cosmetic refresh of the Tank collection. But it is much more than meet the eyes for the 2021 Tank Must. First of all, the watch is powered by the SolarBeat movement which harnesses energy from the sunlight. You cannot see the typical solar cells because they are cleverly hidden underneath the classical dial where the Roman numerals are perforated to allow light through. Secondly, the strap which looks quite similar to a calfskin strap is in fact animal-free. It is made of plants, mainly apples, to be more merciful and environment-friendly where carbon emission is concerned. Four Cartier Tank Must models are available with the SolarBeat movement and the plant-based strap: the large model with either black or light blue strap and the small model with either black or light green strap.

Ulysse Nardin UFO

Luxury watch featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

Watch collectors are always eager to see bigger and badder toys. Their subconscious wishes usually come true when the watch brands come up with the same dreams and transform their imaginations into actual products. In this particular case, we have the UFO or the Unidentified Floating Object which is conceptualised by Ulysse Nardin in Le Locle and executed by famed clockmaker L’Epée in Delemont. Weighing 7.2 kilograms, the UFO is capable of swinging up to 60 degrees from the axis because of the balance provided by the blue, half-spherical aluminium base and the hidden tungsten mass. Mechanically, the futuristic clock display time in three zones on separate dials with six barrels providing a power reserve of one year. Only 75 units of the UFO will be produced to mark the 175th anniversary of the company.

See also: Longines Flies High with the Spirit Collection

Get Exclusive Connections with LUXUO Thailand
Join us today
Connect!
Close
Join us for exclusive access to Luxuo Thailand's contents and events
Subscribe
close-image