The Engineering Behind the Wondrous Creations at Van Cleef & Arpels

Share this article

เจาะลึกเบื้องหลังการพัฒนากลไกอันน่าทึ่งต่างๆ ของ Van Cleef & Arpels
บทความ: รักดี โชติจินดา

[ English ]

ความวุ่นวายภายในงาน Watches and Wonders Geneva ครั้งล่าสุดนี้ทำให้เรามีเวลาเพียงพอที่จะทำสัมภาษณ์กับแบรนด์นาฬิกาเพียงแค่แบรนด์เดียวเท่านั้น และเราเลือกที่จะใช้เวลานั้นกับคุณเรเนอร์ เบอร์นาร์ด หัวหน้าแผนกวิจัยและพัฒนาด้านการประดิษฐ์นาฬิกาของ Van Cleef & Arpels คุณเรเนอร์เป็นวิศวกรเครื่องกลที่เคยทำงานอยู่ในอุตสาหกรรมไฟเบอร์ออพติกและเลเซอร์มานาน ก่อนที่จะย้ายข้ามมาอยู่ในโลกของงานนาฬิกาแบบดั้งเดิม ปัจจุบันเขาทำงานให้กับ Van Cleef & Arpels มานานถึง 13 ปีแล้ว คุณเรเนอร์มีหน้าที่สำคัญในการเนรมิตให้นาฬิกาและออโตมาตอนของทางแบรนด์เกิดเป็นผลสำเร็จจนออกสู่สายตาของชาวโลกได้ เราจึงขอสัมภาษณ์เขาเป็นการพิเศษเกี่ยวกับเบื้องหลังความสำเร็จของผลงานสำคัญที่เราทุกคนได้เห็นกันในแต่ละปี

คุณหันมาสนใจโลกแห่งงานประดิษฐ์นาฬิกาแบบดั้งเดิมได้อย่างไร
ผมรู้สึกหลงใหลในสิ่งต่างๆ ที่เป็นจักรกลตั้งแต่ผมเป็นเด็กแล้ว ไม่มีของเล่นชิ้นใดที่จะหลุดรอดจากการงัดแงะของผมไปได้ เพราะผมอยากรู้ว่ามันทำงานอย่างไรแล้วผมจะซ่อมมันได้อย่างไร จากนั้นผมก็เริ่มต่อโมเดลต่างๆ และขยับไปต่อโมเดลที่ซับซ้อนมากขึ้นเรื่อยๆ ก่อนที่จะเริ่มซ่อมจักรยานและรถยนต์ในภายหลัง งานด้านวิศวกรรมเครื่องกลจึงเป็นสิ่งที่น่าสนใจสำหรับผมมาโดยตลอด

แล้ววันหนึ่งผมก็ไปเจอประกาศสมัครงานของ Piaget แล้วผมก็บอกกับตัวเองว่า มันก็เป็นงานอีกสาขาหนึ่งก็จริง แต่ก็ยังเป็นเรื่องจักรกลอยู่ แล้วผมจะได้แตะเรื่องที่ผมชอบเป็นการส่วนตัวอยู่แล้วด้วย นั่นก็คือนาฬิกาข้อมือ นาฬิกาตั้งโต๊ะ นาฬิกาติดฝาผนัง ผมโตมาในบ้านที่มีนาฬิกากุ๊กกูเต็มไปหมด ดังนั้นผมจึงมีนาฬิกาเป็นส่วนหนึ่งในทุกช่วงชีวิต แล้วผมก็คิดว่านี่จะเป็นโอกาสให้ผมได้เอาความชอบส่วนตัวและเรื่องงานมารวมกันได้ ผมจึงเริ่มทำงานในประเทศสวิตเซอร์แลนด์ที่ Piaget และทำอยู่ที่นั่นเป็นเวลา 5 ปี

ทุกวันนี้ผมทำงานให้กับ Van Cleef & Arpels มา 13 ปีแล้ว เมื่ออยู่ที่นี่ ผมสามารถนำเอาดีไซน์ ความสุนทรียะ งานจิวเวลรีและงานวิศวกรรมเครื่องกลมาผสานกัน นี่เป็นงานในฝันของผมเลย นี่คือที่สุดของผมแล้วเพราะว่าผมได้พัฒนาสิ่งที่คนอื่นไม่มีโอกาสได้ทำ เรามีมโนทัศน์เรื่องเวลาที่ไม่เหมือนใคร เราสร้างสิ่งจักรกลขนาดเล็กที่ไม่มีใครสร้าง ในรูปแบบที่ไม่มีใครทำ เราทำอะไรในรูปแบบที่มีความเฉพาะเจาะจงมากๆ

Luxury watch featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator
ฝาหลังและเครื่องของนาฬิการุ่น Lady Jour Nuit

ตอนนั้น Van Cleef & Arpels มีนาฬิกา Poetic Complications แล้วหรือยังครับ
มีแล้วครับ Poetic Complications เรือนแรกออกมาตอนปี 2006 ชื่อรุ่นว่า Centenaire เพื่อเป็นการฉลองครบรอบ 100 ปีของบริษัท ตอนที่ผมมาเริ่มงานนั้นโปรเจคแรกของผมคือ Midnight Planetarium ซึ่งเสร็จสมบูรณ์ในปี 2014 ผมเป็นผู้คุมโปรเจคนี้เองโดยตรงตั้งแต่เริ่มแรกครับ

Van Cleef & Arpels คิดถึงเรื่องที่จะเล่าก่อนแล้วจึงคิดถึงงานวิศวกรรมที่จำเป็นต่อการเล่าเรื่องนั้น ใช่หรือไม่ครับ
เราเริ่มจากตัวเรื่องก่อนครับ จากนั้นเราก็จะเข้าสู่กระบวนการพัฒนาทางด้านเทคนิคซึ่งมันจะซับซ้อนกว่ามากหากคุณเริ่มกระบวนการพัฒนาก่อนแล้วค่อยมาหาทางใช้สิ่งที่พัฒนาขึ้นมาได้นั้น เราจะต้องเริ่มจากตัวเรื่องก่อนเสมอ อย่างเช่นโปรเจคใหม่ของเรา นาฬิกา Brise d’Été ที่มีผีเสื้อ ไอเดียเริ่มต้นคือสวนในฤดูร้อนและความสดชื่นในยามเช้า มีดอกไม้ฤดูร้อนบนก้านบางๆ โบกพลิ้วไปมาอยู่ในสายลมยามเช้า ในขณะเดียวกัน ผีเสื้อทั้งสองก็จะเริ่มบินไปจนครบหนึ่งรอบหน้าปัด แล้วจึงมาหยุดตรงตำแหน่งที่เขาจะทำหน้าที่บอกเวลาให้กับเราด้วย นั่นคือไอเดียของเรา แล้วดูสิ่งที่เราทำได้สิครับ มันคือความท้าทายที่น่าสนใจสำหรับคนที่มีความสนใจเรื่องกลไกจริงๆ ครับ

นั่นหมายความว่าคุณจะต้องใช้เวลาเพื่อดูเวลา นี่ไม่ใช่นาฬิกาที่บอกเวลาคุณตรงๆ โดยไว คุณจะต้องมองหาผีเสื้อก่อนว่าเขาอยู่ที่ไหน เพราะว่ามันไม่มีเข็มชั่วโมงหรือเข็มนาที มีเพียงแค่ผีเสื้อเท่านั้น การบอกเวลาก็จะบอกแบบคร่าวๆ ถ้าผีเสื้ออยู่ตรงกลางระหว่างเลขสองและเลขสามก็คือประมาณสองโมงครึ่ง เราคิดว่าเท่านี้เพียงพอแล้ว และเมื่อคุณจะดูเวลา คุณก็จะต้องลดความเร่งรีบลงสักหน่อยแล้วใช้เวลาเพื่อดูเวลา นี่คือสิ่งที่เราอยากขอให้คุณทำครับ เราชอบที่จะทำงานกับบทกวีแห่งเวลาและมุมมองเรื่องเวลาที่ไม่เหมือนใครเช่นนี้ และนำเสนอสิ่งต่างๆ ออกมาในรูปแบบที่แตกต่างจากแบรนด์อื่นๆ

Luxury watch featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator
Lady Arpels Brise d’Été

ความยากลำบากสูงสุดในการพัฒนานาฬิการุ่น Brise d’Été คือเรื่องใดครับ
สำหรับนาฬิการุ่นนี้นะครับ การจะทำให้ดอกไม้เคลื่อนไหวได้อย่างเรียบเนียน การคำนวณพลังงาน และการวางโครงสร้างที่ต้องใช้ในการขยับดอกไม้ด้วยก้านที่บอกบางมากๆ ถือเป็นองค์ประกอบทางด้านเทคนิคที่ท้าทายที่สุดแล้ว เรื่องแรกเลยคือการทำให้ดอกไม้โบกไปมาได้อย่างเรียบเนียนเหมือนว่ามันต้องลมจริงๆ ดอกไม้นี้ไม่ได้โบกเป็นหุ่นยนต์แต่จะดูเป็นธรรมชาติ ไม่สม่ำเสมอ เหมือนอยู่ในสวนจริงๆ ดังนั้นเราต้องคิดหาทางว่าจะเลียนแบบการเคลื่อนไหวอย่างนั้นด้วยกลไกได้อย่างไร และจะทำให้การเคลื่อนไหวนั้นเรียบเนียนได้อย่างไร วิธีการของเราก็คือการใช้แคมรูปแบบเฉพาะซึ่งจะไม่ทำให้เกิดช่องว่างระหว่างชิ้นส่วนต่างๆ

เรื่องที่สองคือก้านดอกไม้ที่ผอมบางมากๆ ในขณะที่ตัวดอกไม้นั้นทำจากทองและมีเอนาเมล แล้วยังมีซาโวไรท์เม็ดหนึ่งอยู่ตรงกลางโครงที่เป็นโรสโกลด์อีก ทั้งหมดนี้หนักเกินกว่าที่จะถูกเคลื่อนไปมาด้วยตัวก้านยาวๆ บางๆ ได้ ผมก็ต้องคิดว่าเราจะแก้ปัญหานี้ในทางจักรกลได้อย่างไรอีก ไอเดียของผมคือการทิ้งน้ำหนักของดอกไม้ลงบนตัวเครื่อง ในขณะที่ก้านดอกไม้นั้นเราแค่เอามาติดไว้เฉยๆ เท่านั้น ก้านดอกไม้นั้นไม่ได้ทำหน้าที่เคลื่อนดอกไม้ กลไกที่เคลื่อนดอกไม้จริงๆ นั้นอยู่ข้างใต้ซึ่งคุณไม่สามารถมองเห็นมันได้แม้แต่น้อย

เรื่องที่สามคือการจัดสมดุลพลังงาน ในนาฬิกา Brise d’Été ของเรา คุณมีผีเสื้อสองตัวที่ตื่นขึ้นมาแล้วก็บินไปรอบหน้าปัดรอบหนึ่ง จากนั้นจึงกลับไปที่ตำแหน่งเดิมบวก 10 วินาที ลองคิดดูนะครับ ผีเสื้อไม่ได้กลับไปที่เดิมเป๊ะ เพราะว่าการแสดงรอบหนึ่งนั้นใช้เวลา 10 วินาที ดังนั้นผีเสื้อจะต้องกลับไปที่ตำแหน่งที่เลยจากเดิมมาเท่าระยะเวลานั้นด้วย

และการแสดงเช่นนี้จะต้องใช้พลังงานตลอดจนการออกแบบอนิเมชั่นแบเรลซึ่งเป็นสปริง เมื่อคุณกดสั่งให้เคลื่อนไหว สปริงจะมีแรงมากในช่วงต้นและมีแรงไม่พอในช่วงท้าย แต่เราต้องการให้พลังงานนั้นสม่ำเสมอหรือเกือบสม่ำเสมอตลอดทั้งการแสดง เราจึงคิดค้นระบบขึ้นมาเพื่อช่วยปรับพลังงานให้ลดลงในช่วงแรกและเพิ่มขึ้นในช่วงท้ายซึ่งเรายื่นจดสิทธิบัตรไปแล้วครับ

ทุกอย่างดูอ่อนช้อยมากเลย แต่จริงๆ แล้วผลงานเหล่านี้ต่างก็มีกลไกที่เป็นจักรกลอยู่เบื้องหลัง
ภายนอกนั้น สิ่งที่ยากที่สุดก็คือการผสมผสานระหว่างความเป็นจิวเวลรี ไฮจิวเวลรีและเทคนิคต่างๆ เราเก็บเทคนิคของเราไปซ่อนไว้เป็นฉากหลังอยู่เสมอ คุณจะไม่มีวันเห็นสกรูว์หรือชิ้นส่วนของเครื่องเลย ทุกอย่างถูกเก็บซ่อนไว้หมด มันเป็นการยากที่เราจะหาทางขับเคลื่อนเรื่องราวอะไร หรือหาวิธีการแก้ปัญหาทางด้านเทคนิคใดๆ แล้วยังต้องหาจุดที่ลงตัวระหว่างเทคนิคและความงามอีก เพราะสิ่งที่เราทำอยู่นี้เป็นจิวเวลรี มันคือจิวเวลรีที่บอกเวลาได้ และนี่คือโฟกัสสำคัญของเราเสมอ ผลงานของเราจะต้องดูเป็นดั่งบทกวี บทกวีโดยปกติแล้วจะก่อให้เกิดอารมณ์ด้วยคำพูด แต่เราก่อให้เกิดอารมณ์ด้วยเรื่องราว เรื่องราวที่เคลื่อนไว้ได้ มันจะต้องจับใจและกระตุ้นให้เกิดความรู้สึกครับ

และทั้งหมดนี้ถูกรวมเข้าไว้ในผลงานที่เป็นไฮจิวเวลรีที่นำเสนอความชำนาญของช่างฝีมือหลากหลายแขนง เราต้องผสานงานฝีมือที่ว่านี้เข้ากับงานวิศวกรรมระดับสุดขั้วที่อยู่ข้างใต้ ชิ้นส่วนบางชิ้นนั้นต้องมีความเที่ยงตรงกันถึงระดับไม่กี่ไมครอน และการคำนวณสมดุลพลังงานก็จะต้องเป็นเลิศด้วย ความยากลำบากหลักๆ แล้วก็คือการหาวิธีการแก้ไขปัญหาทั้งหมดเหล่านี้นั่นเอง และเป็นสิ่งที่เราจะต้องพัฒนากันต่อไปครับ

Luxury watch featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator
Brise d’Été

เรื่องความหนาของตัวเรือนก็เป็นอุปสรรคหนึ่งด้วยใช่หรือไม่ครับ  
ใช่แล้ว แน่นอนที่สุดเลยครับ ถ้าคุณพิจารณานาฬิการุ่นนี้ของเรา คำนึงถึงสิ่งที่อยู่นั้น มันก็ไม่หนาเลยนะครับ ลองคิดดูว่ามันมีตั้ง 5 ชั้น ทั้งผีเสื้อ แผ่นแก้วที่แบกรับผีเสื้ออยู่ ถัดลงไปมีดอกไม้และใบไม้ที่พาดผ่าน แล้วยังมีดอกไม้ที่ขยับเขยื้อนได้ และมีพื้นหน้าปัด จากนั้นข้างใต้จึงเป็นเครื่องนาฬิกาทั้งเครื่องอีก

สิ่งที่เรามักจะทำก็คือเราจะเอาเครื่องเบสมาแล้ววางให้ชิดไปทางด้านเม็ดมะยมที่สุด เครื่องจะไม่ได้อยู่ตรงกลางจริงๆ เมื่อเป็นเช่นนี้แล้วเราก็จะมีพื้นที่ว่างเป็นรูปพระจันทร์เสี้ยวอยู่ทางด้านข้างเครื่อง และที่ตรงนี้เองจะเป็นที่อยู่ขององค์ประกอบจากชุดคอมพลิเคชั่น ถ้าเครื่องอยู่ตรงกลางแล้วเราก็จะไม่มีที่ด้านข้างพอสำหรับการวางอะไรลงไป ทั้งหมดนี้เราทำเพื่อให้ได้นาฬิกาที่บางที่สุดเท่าที่จะเป็นไปได้ ความหนาและเส้นผ่าศูนย์กลางเป็นประเด็นหลักของเราเสมอ มันคือเรื่องสำคัญจริงๆ เพราะว่านาฬิกาจะต้องใส่ได้จริงด้วย อย่างเรือนนี้คุณก็เห็นแล้วว่ามันใส่ได้จริงมากๆ สวยงามเลยทีเดียวนะครับ

โดยปกติแล้วกระบวนการวิจัยและพัฒนานาฬิกาที่มีชิ้นส่วนขยับได้บนหน้าปัดใช้เวลานานเพียงใดครับ
ส่วนมากเราใช้เวลา 4-6 ปีในการพัฒนาคอมพลิเคชั่นใหม่ นั่นหมายความว่าตอนนี้เราเริ่มทำการพัฒนาผลงานที่คุณจะได้เห็นในปีหน้า ในอีก 2 ปี 3 ปี 4 ปี และในปีต่อๆ ไปแล้ว

ตัวคุณและทีมงานของคุณยังคงทำให้ผู้คนทั่วโลกรู้สึกตื่นเต้นทุกปีได้อย่างไร
ความอยากรู้อยากเห็นคือพื้นฐานของทุกสิ่ง ผมคิดว่าความอยากรู้อยากเห็นเป็นปัจจัยสำคัญในการค้นพบไอเดียใหม่ๆ ถ้าคุณไม่อยากรู้อยากเห็น คุณก็จะไม่พบกับอะไรที่สดใหม่ เรามีทีมงานที่มีความคิดสร้างสรรค์สูงมาก เราจึงมีไอเดียต่างๆ มากมาย ปัญหาที่จริงแล้วอยู่ตรงที่การเลือกว่าจะเอาไอเดียใดมาทำก่อน ไม่ใช่เรื่องการหาไอเดียมาทำ เพราะว่าจักรวาลของเรานั้นครอบคลุมทั้งเรื่องของความรัก ธรรมชาติอันน่าหลงใหล บทกวี ดาราศาสตร์ โชคชะตา นักบัลเลต์ นางฟ้า ซึ่งมันกว้างใหญ่มาก และภายในจักรวาลนี้เราก็มีไอเดียมากมายที่เราจะต้องเลือกหยิบมาทำ

คุณลองคิดดูนะครับว่าตัวอักษรจากเอถึงแซดมี 26 ตัว ใช่ไหมครับ ตัวอักษร 26 ตัวนี้สามารถประกอบกันเป็นบทกวีได้จำนวนหลายพันบท ความเชี่ยวชาญในด้านเทคนิคของเราก็เหมือนกัน เราสามารถเอาความเชี่ยวชาญเหล่านั้นมารวมกันได้ องค์ประกอบทางด้านหัตถศิลป์เราก็เอามารวมกันได้ และเรามีไอเดียและเรื่องราวใหม่ๆ ที่จะนำองค์ประกอบเหล่านี้มารวมกันเพื่อให้เกิดเป็นผลงานชิ้นใหม่ ดังนั้นผมรับประกันได้เลยครับว่าเรายังมีอะไรจะนำเสนออีกมากครับ

Luxury watch featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator
คุณเรเนอร์ เบอร์นาร์ด

บทความที่เกี่ยวข้อง: Unveiling Van Cleef & Arpels’ Extraordinary Automatons


We were given the chance to interview the maison’s Head of Research and Development, and we made sure we asked all the questions we wanted to for years.  

Words: Ruckdee Chotjinda

As the Head of Research and Development for Watchmaking at Van Cleef & Arpels, Rainer Bernard holds the responsibility of bringing to life some of the world’s most captivating timepieces and other animated objects. Amidst the bustling Watches and Wonders Geneva 2024 event, we had time for just one interview slot, and we opted to spend it with this seasoned mechanical engineer. With 13 years of experience at the company, Bernard’s journey is quite remarkable, having transitioned from an industry as distant from traditional watchmaking as fiber optics and lasers. He shares with us the ins and outs of how the novelties are created each year.

How were you attracted to this “old-school” world of traditional watchmaking?
As a child, I was already fascinated by mechanical things. No toy was secure enough that I didn’t dismantle it, to try how it worked, to repair it. And then I started to do models, more and more complicated models, repairing bikes, and cars later. Mechanical engineering was always interesting for me.

Now, one day I found a job offer from Piaget, and I said, well, here, this is a different field. It’s still a mechanical field, and I could actually go into a subject which also is my hobbies: watches, clocks, wall clocks. I grew up in a house full of cuckoo clocks, so clocks always, always accompanied me. And then I said, well, how about to combine pleasure and profession? And so I started in Switzerland, in Piaget. I stayed there for five years.

And then since about 13 years, I’m now with Van Cleef & Arpels. And here I can combine design, aesthetics, jewelry and mechanical engineering. And this is a dream job for me. I cannot be better because we develop things that nobody does. We have a very different view of time. We develop little mechanical wonders that nobody else does, in a way nobody else does it. We do it in a very specific way.

Luxury watch featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator
Making the dial of Lady Arpels Jour Enchanté watch

Was Van Cleef & Arpels already doing Poetic Complications watches before you joined?
Yes. The first Poetic Complications was in 2006. It was called the Centenaire for the 100th birthday of the company. When I started, my first project was the Midnight Planetarium, which came out 2014. I was fully in charge of that project right from the beginning on.

Would it be correct to assume that storytelling comes first, and engineering second?
Interestingly, we talk about the stories, from that, we do the technical development, which is way more complicated than if you do just the development and then you search what to do with it. It’s always the other way around. We always think about story, for example, our new project: the Brise d’Été with the butterflies. So the idea was a summer garden, and the freshness of the morning, and summer flowers with a very tiny stem moving slightly in the summer wind in the morning. And then when this happens, two butterflies wake up and they do one tour and somehow they indicate the time. This was the idea, and look what we did, you know, and to go there, it’s a beautiful challenge for mechanical interested people.

So you really have to take the time to read the time, because it’s not a watch banging you the time right into the face. You really have to search for this little butterfly. There is no hour and minute hand. It’s just the butterfly. It’s a rough indication of time, so if it’s in the middle between two and three, it’s about 2:30. But we think this is enough. And to read the time, you have to slow down a little bit, and to take the time to read the time. That’s what we ask you to do. We love to work in this poetry of time and a different vision of time, to express it differently. And it’s different from what the other brands do.

Luxury watch featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator
Lady Arpels Jour Enchanté

What was the great difficulty in the development of the Brise d’Été?
For this watch, to get the flowers to move smoothly, the power calculation, and how to do the architecture that we can move flowers with a very fine stem was the most challenging technical elements for this watch. First of all, it’s the smoothness of the flowers. The flowers represent the action of wind. They don’t move in a regular way, but they move naturally, irregularly, in a way like flowers would move in a real garden. And to actually imitate this mechanically, we have to think about how to do this and to get smooth accelerations. The solution is a specific type of cam, and how we use this without play.

Second difficulty is the very thin stem of these summer flowers. If you look at the flower head, it’s made out of gold. It’s enameled. There is a tsavorite stone which sits in the middle of a rose gold wire frame structure. This is very heavy for a very long, thin stem. And you cannot move the flowers. It’s impossible. So I had to come up with an idea how to do that mechanically. And the idea is to actually hold the head of the flower, which is held by the movement, and the stem is just attached to the head. The flower is not moved by the stem, but behind the scenes. The heavy head of the flower is held directly underneath from below but you can’t see it. It’s completely invisible.

And the third difficulty is the power balance difficulty. You have our Brise d’Été, and you have the two butterflies that wake up, do one tour, and they go back to the time where they were, plus 10 seconds. Think about it. They don’t go back exactly where they were, because the animation takes 10 seconds, so they go back to the place plus the time of the animation. And this needs power and the design of the so-called animation barrel – it’s a spring. When you press the spring at the beginning, it’s strong, at the end, it’s not strong enough. But we needed a constant or nearly constant power to keep on going. And so we invented the system, which helps us to equalise, to lower the high power at the beginning and to raise the low power at the end. This is patent pending.

Everything is graceful, and yet super mechanical. 
Outside, the overall most challenging thing is always to do this perfect blending of jewelry, high jewelry and technique. Our technique is always hidden behind the scenes. You never see a screw, you never see exposed movement. Everything is hidden. And it’s always to find a way to animate the story, to find technical solutions to realise this, and then to find the compromises between technique and aesthetic, because what we do is jewelry. It’s jewelry that tells time. This is always the main focus. It has to be poetic. Normally, poetry creates emotions through words. We try to create emotions through a story, through a story which is animated. It has to touch feelings, trigger off a reaction, a sentimental reaction.

And this blended into a high jewelry piece, which actually features a lot of craftsmanship, handmade craftsmanship. To combine handmade craftsmanship with hardcore engineering underneath, components that are precise to a couple of microns, with a power balance calculation which is top notch. And the main difficulties to find always the common solution for all these different types of aspects. This is in the development.

Luxury watch featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator
Lady Arpels Brise d’Été
Luxury watch featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator
Lady Arpels Brise d’Été

Is thickness a constant issue in your line of work as well?
Oh, yes, absolutely.If you see the watch today, with respect to what’s in there, it’s not thick at all. Think about it. We have five layers. You have the butterfly. You have the glass on which the butterflies sit. Then underneath you have the flowers and the leaves crossing over. You have the flowers that move. And the base dial. Then underneath you have the whole movement.

So what we do often, we take the base movement and we push it towards the crown. It’s not centered. Doing so, we create a space next to the movement, which has a crescent moon shape. And this is space we use to put elements of the complication. If it’s centered, you have too little space to put something. All these are actually to create the watch as slim as possible. Thickness and diameter is a main topic for us. This is very important. And then it has to be wearable, of course. If you look at the watch, it’s perfectly wearable. It’s beautiful.

On average, how long does the R&D process take for an animated wristwatch project?
It takes us normally between four and five or six years to develop a new complication. So you can imagine that now, we already developed pieces that you will see in a year and two years and three years and four years, et cetera.

How do you and your team continue to fascinate audience around the world each year?
The base is curiosity. I think curiosity is the main important ingredient to find new ideas. If you’re not curious, you will not find new ideas. I think curiosity is the base and we have a very creative team, so we have a lot of ideas. The problem is rather what idea do we choose to do next. It’s not the problem how do we find new ideas, because we are actually looking into huge field of love stories, enchanted nature, poetry, astronomy, chance, ballerinas, fairies. The field is very large, and within that we have so many ideas and we have to rather choose what we do. The sources we look at are without end, you know.

If you look at the Latin alphabets, we have 26 letters, right? And with 26 letters, how many poems can you write with that? Thousands. And the technical elements we master, we recombine them. Craftsmanship elements, we recombine them. And we find new ideas and new stories to recombine these elements to new creations. And there’s a lot more to come, I can assure you.

Van Cleef & Arpels booth at Watches and Wonders Geneva 2024

See also: Unveiling Van Cleef & Arpels’ Extraordinary Automatons

Get Exclusive Connections with LUXUO Thailand
Join us today
Connect!
Close
Join us for exclusive access to Luxuo Thailand's contents and events
Subscribe
close-image