Frederique Constant’s Journey to Quality and Accessibility

Share this article

ซีอีโอ Frederique Constant กับจุดยืนที่มั่นคงของแบรนด์ในการนำเสนอคุณภาพในราคาที่จับต้องได้
บทความ: รักดี โชติจินดา  

[ English ]

คุณนีลส์ เอกเกอร์ดิงเริ่มงานกับ Frederique Constant เมื่อปี ค.ศ. 2012 โดยพกประสบการณ์ในวงการนาฬิกาสวิสกว่าหนึ่งทศวรรษติดตัวมาด้วย เขาเติบโตในหน้าที่การงานอย่างรวดเร็วจากการเป็นรองผู้อำนวยการฝ่ายพาณิชย์ เป็นรองประธานฝ่ายขายและผู้อำนวยการฝ่ายพาณิชย์ กรรมการผู้จัดการ แล้วจึงไปถึงตำแหน่งประธานเจ้าหน้าที่บริหารในที่สุด ปัจจุบันคุณนีลส์มีหน้าที่นำผลิตภัณฑ์ที่ใช่ในราคาที่ตลาดชอบมาสู่คนรักนาฬิการะดับกลางทั่วโลก และ World of Watches Thailand ก็รู้สึกเป็นเกียรติอย่างยิ่งที่ได้รับการคัดเลือกให้เป็นหนึ่งในสองสื่อที่ได้สัมภาษณ์ผู้บริหารท่านนี้ขณะที่เดินทางมาเยือนประเทศไทยครั้งล่าสุด

Luxury watch featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator
คุณนีลส์ เอกเกอร์ดิง

Frederique Constant ใช้สโลแกน Accessible Luxury มาเป็นเวลานานแล้ว ปัจจุบันยังคงใช้ตามนี้อยู่หรือไม่
ยังคงเป็นภารกิจที่เรายึดมั่นอยู่ครับ แต่ว่าหลังจากที่สร้างแบรนด์มานานถึง 35 ปีก็ถึงเวลาต้องเปลี่ยนสโลแกนใหม่แล้ว เพราะปัจจุบันนี้มีบริษัทต่างๆ ในวงการที่เข้ามาเปลี่ยนแปลงอะไรหลายอย่างในวงการ สมัยที่เราเปิดตัวนาฬิกาที่เกิดจากไอเดียของปีเตอร์และอเลตต้าขณะที่พวกเขาจ้องมองไปยังหน้าต่างของ Patek และ Vacheron นั้นยังไม่มีแบรนด์นาฬิกาที่ทำอะไรสวยๆ ในราคาที่คนจับต้องได้ นาฬิกาแบบนั้นเกิดขึ้นในภายหลัง และในช่วงไม่กี่ปีที่ผ่านมาก็มีแบรนด์อิสระจำนวนมากที่เกิดขึ้นและขายตรงให้กับผู้บริโภคทันทีเลย แบรนด์เหล่านี้สามารถขายนาฬิกาในราคาที่จับต้องได้เหมือนกัน ผมจึงคิดว่าเราควรจะเปลี่ยนสโลแกนใหม่ได้แล้ว แต่ถ้าถามว่าเราจะเปลี่ยนราคาด้วยหรือไม่ คำตอบคือไม่ครับ เราอยู่ในจุดที่ควรอยู่แล้ว ที่จะเปลี่ยนคือเรื่องการสื่อสารมากกว่า โดยเฉพาะเรื่องสโลแกนครับ

ลูกค้าของ Frederique Constant คือใคร คุณนึกภาพลูกค้าไว้ว่าอย่างไรเวลาที่ออกแบบนาฬิการุ่นใหม่
ผมคิดว่าลูกค้าของเรายังคงอายุค่อนข้างน้อย เราเปลี่ยนหลายสิ่งหลายอย่างเพื่อให้เกิดผู้ติดตามรุ่นใหม่ โดยเฉพาะอย่างยิ่งด้วยคอลเลคชั่น Highlife ของเรา ผมว่าเราเรียกได้ว่าลูกค้าของเราคือคนอายุ 25-30 ปีที่มีงบประมาณในการซื้อนาฬิกาจริงจังสักเรือนหนึ่ง แต่ก็ต้องการเลือกนาฬิกาที่ไม่ตามกระแสด้วย อาจจะเป็นนาฬิกาเรือนแรก เรือนที่สอง หรือเขาอาจจะอยากได้นาฬิกาเครื่อง in-house เขาอาจจะอยากได้ perpetual calendar เขาอาจจะอยากได้ world time แต่เขาไม่อยากจ่ายเงินจำนวนมหาศาล แบบนี้เขาก็ซื้อสิ่งที่เขาต้องการจากเราได้ครับ และทุกวันนี้จะยิ่งหายากมากขึ้นด้วยเพราะว่าแบรนด์ต่างๆ ก็ขึ้นราคากันไปอย่างดุเดือดกันหมดแล้ว

Luxury watch featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator
Classic Moonphase Date Manufacture

Frederique Constant ปฏิวัติวงการ perpetual calendar เมื่อปี ค.ศ. 2016 อยากให้คุณนีลส์เล่าถึงที่มาที่ไปของความตั้งใจในเวลานั้นได้หรือไม่ครับ
ได้สิครับ ในแวดวงของนาฬิกาชั้นสูงนี้ก็มีกลไกอยู่สองประเภทที่เป็นเหมือนตัวแทนในการขับเคลื่อน นั่นก็คือ tourbillon และ perpetual calendar ไอเดียของเราในเวลานั้นคือการยกระดับความน่าเชื่อถือของเรา เพราะว่าเราเป็นผู้ผลิตนาฬิกาที่มีอายุน้อย เราจึงต้องพิสูจน์ให้เห็นว่าเรามาถูกทางแล้ว เราต้องการสร้างกลไก perpetual calendar ที่มีโครงสร้างเรียบง่ายที่สุด ที่มีราคาดีที่สุดในตลาด แต่ในขณะเดียวกันในเรื่องคุณภาพนั้นก็ต้องพึ่งพาได้ด้วย นั่นคือเป้าหมายของเราครับ

กลไก perpetual calendar แบบ in-house รุ่นแรกของเราออกมาในปี ค.ศ. 2016 เราใช้เวลา 3-4 ปีในการพัฒนาโมดูลที่เรียบง่ายตามแนวทางที่เราทำมาโดยตลอด ดังนั้นทันทีที่เราออกแบบเสร็จ เราก็พร้อมที่จะผลิตในรูปแบบอุตสาหกรรมได้เลย เพราะว่าเป็นกลไกที่พึ่งพาได้และประกอบง่ายสำหรับช่างนาฬิกาของเรา ถ้าเราต้องการขายนาฬิกา perpetual calendar 1,000 เรือนวันพรุ่งนี้เราก็ขายได้ ถ้าเราต้องการขายนาฬิกา tourbillon 700 เรือนอย่างที่เราขายมาแล้วเมื่อปีที่แล้วเราก็ขาย tourbillon 700 เรือนได้ นั่นเป็นตัวเลขที่สูงที่สุดในอุตสาหกรรมนาฬิกาสวิสสำหรับเครื่อง in-house โดยแบรนด์สวิสแล้วเลยนะครับ ไม่มีใครผลิตมากกว่านี้แล้ว

คุณมองว่าเทรนด์นาฬิกาที่มีสายสไตล์อินทีเกรทเป็นอย่างไรแล้วบ้างในเวลานี้  
เป็นคำถามที่ดีมากครับ เพราะว่าผมชอบคำถามนี้ ถ้าคุณมองย้อนกลับไปยังปี ค.ศ. 2018 คุณจะเห็นว่านาฬิการะดับลักชัวรีที่เป็นสเตนเลสสตีลและมีราคาสูงกว่า 3,000 ยูโรจำนวน 80% เป็นนาฬิกาที่มีสายสไตล์อินทีเกรท นั่นเป็นเหตุผลว่าทำไมในปี ค.ศ. 2018 ผมจึงพูดว่าผมจะพัฒนาแนวนี้ขึ้นมารุ่นหนึ่ง เพราะในเวลานั้นไม่มีสักรุ่นที่มีดีไซน์เป็นตัวของตัวเองและอยู่ในระดับราคาที่จับต้องได้ นาฬิกาที่มีสายสไตล์อินทีเกรทเป็นคลื่นลูกโตมาก คนที่เล่นนาฬิกาแบบจริงจังและคนที่เริ่มซื้อตั้งแต่ช่วงต้นเทรนด์อาจจะอิ่มตัวกันไปแล้ว ผมจึงคิดว่าแบรนด์ระดับไฮลักชัวรีจะประสบปัญหาในการขายนาฬิกาสไตล์นี้เพราะอะไรมันก็น่าจะช้าลงหลังจากที่คนซื้อไปกันเยอะแล้ว แต่สำหรับเรา ตลาดมาสเพิ่งจะเริ่มมาซื้อนาฬิกาที่มีสายสไตล์อินทีเกรทในระดับราคากลางๆ กันเดี๋ยวนี้เลยซึ่งก็คือระดับราคาของเราพอดี ดังนั้นผมจึงคาดว่าจะขายนาฬิกาสไตล์นี้ได้อีกเป็นจำนวนมาก ผมคิดว่าวงจรชีวิตของผลิตภัณฑ์แนวนี้จะยังคงไปต่อได้อีกหลายปี แต่จะต้องเป็นระดับราคาที่ต่ำหน่อยนะครับ ผมมองอย่างนั้น

Luxury watch featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator
Highlife Perpetual Calendar Manufacture

คุณกำลังจะมีปีครบรอบสำคัญอะไรหรือไม่ และคุณมีเป้าหมายอะไรเป็นพิเศษสำหรับปีดังกล่าวนั้น
ปีนี้เป็นปีที่เราจะค่อนข้างนิ่งนะครับ เราไม่มีอะไรที่เป็นงานประดิษฐ์นาฬิกาชั้นสูงเปิดตัวมากมายในปีนี้ ปีนี้เราจะกลับมาทำอะไรที่เป็นพื้นฐานเพื่อให้สอดคล้องกับสภาพเศรษฐกิจด้วย แต่ปี ค.ศ. 2025 และ 2026 จะเป็นปีแห่งความคึกคักของเราเพราะเรามีเครื่องรุ่นใหม่ๆ ที่เตรียมจะออกมา เราไม่ได้มีโอกาสให้ฉลองอะไรเป็นพิเศษ แต่ว่าคุณจะได้เห็นอะไรใหม่ๆ เกิดขึ้นเกี่ยวกับ perpetual calendar ในปี ค.ศ. 2025 และเป็นอะไรที่น่าตื่นเต้นอีกครั้งหนึ่งครับ

บทความที่เกี่ยวข้อง: Swiss Watch Export Remains on Upward Trajectory


The brand continues to leverage on industrialisation in order to bring class-leading products to value-conscious consumers.

Words: Ruckdee Chotjinda

When Niels Eggerding joined Frederique Constant in 2012, he brought with him over a decade of experience in the Swiss watch industry. He ascended through the ranks from Adjunct Commercial Director to Vice President of Sales and Commercial Director, Managing Director, and now serves as Chief Executive Officer. Today, he is responsible for bringing the right products at the right prices to a growing global community of mid-range watch enthusiasts. World of Watches Thailand is privileged to have been selected as one of only two media titles to have an interview with him during his latest visit to Thailand.

Luxury watch featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator
The Frederique Constant booth at Watches and Wonders Geneva 2024

Frederique Constant has been pitching the “Accessible Luxury” concept for a long time. Is this tagline still current for the brand today?
It’s still a mission. But after 35 years of building the brand with that mission, we have to rewrite it. The whole accessible luxury has been re-written by different groups within the industry. The moment we launched the watch with the idea that was born by Peter and Aletta looking at the windows of Patek and Vacheron, it doesn’t exist the brand that makes things so beautiful but then so accessible. It came later. And then in the past years, multiple independent brands are coming up and going straight to the consumers. They can offer a watch also very accessible. So I think we need to move away from the tagline. Are we going to move away from the accessible luxury price? No. We are there. It’s much more the communication, and indeed the tagline.

Who is your typical Frederique Constant customer when designing a new watch model?
I think it’s still a relatively young audience that we have. We have changed a lot to create the younger audience, with the Highlife especially. I would say 25-30 years old that has the budget to spend on a serious watch, but wants to make a statement also to not go with everybody’s flow, but wants to have something unique that is explained by price and quality. It could be a first watch, a second watch, or if you want to have a manufacture, you like perpetual calendar, you like world time, you don’t want to spend a fortune, you can buy it from us. And that starts to be very unique today because all the brands went up with prices very aggressively.

Luxury watch featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator
Classic Tourbillon Manufacture Steel

You literally democratised the perpetual calendar complication in 2016. Can you share once again the idea to do this in the first place?
Yes, sure. There are two calibres in the industry that are typically driven by haute horlogerie: tourbillon and perpetual calendar. At that time, the idea was to make another credibility punch, because we are a young manufacture and we need to prove that we are correct. We need to find the most simple construction for a perpetual calendar that is the most accessible one in the industry, but, quality-wise, reliable. That was the mission.

And that came out back in 2016 as the first in-house perpetual calendar. It took us three or four years of development for the module that was simplified in the way we always do it. So the moment we built it, it’s more industrialised. What does it mean? It’s reliable and easy to assemble for the watchmakers. If we want to sell 1,000 perpetual calendars, we can sell tomorrow 1,000 perpetual calendars. If we want to sell 700 tourbillons, that we did last year, we sold 700 tourbillons. That’s also right away the highest number produced in the Swiss watch industry, with an in-house calibre, by a Swiss watch brand. There was nobody else who did more.

How strong would you rate the trend of integrated bracelet watch today?
This is a very good question, because I like it. If you look at 2018, 80% of luxury timepieces, stainless steel above EUR 3,000, was integrated bracelet. That’s why, in 2018, I said I am going to create one, because it doesn’t exist a nice one with its own face, with an accessible price. Integrated bracelet has been a huge wave. Watch connoisseurs and the early adopters are done. The high luxury brands, I think, they struggle more with those pieces. I think it slows down. The big chunk is gone. But for us, the big mass starts only now to tap into the integrated bracelet design, in the mid-range where we exactly are.  So I expect a lot of volume to come out. I think the life cycle of the product will continue for many years, but at a lower price range. That’s what I see.

Highlife Worldtimer Manufacture

What is your next important milestone year, and what is the next goal to be achieved by then?
This year is more calm year. We don’t do a lot of exciting haute horlogerie things. We bring back the basics with the manufacture, because I believe that economically it is also smart to do now the basics. Then 2025 and 2026 are going to be very punchy years for us with new calibres coming up. We don’t have a special celebration, but you will see something happening with the perpetual calendar in 2025, something exciting again.

See also: Swiss Watch Export Remains on Upward Trajectory

Get Exclusive Connections with LUXUO Thailand
Join us today
Connect!
Close
Join us for exclusive access to Luxuo Thailand's contents and events
Subscribe
close-image