Caring for Your Rolex Watches

Share this article

นาฬิกา Rolex สามารถอยู่กับเราไปได้ชั่วชีวิต แต่การใช้งานอย่างถูกต้องและการดูแลอย่างเหมาะสมจะช่วยรักษาระดับความเที่ยงตรงให้ยาวนานยิ่งขึ้นได้
บทความ: รักดี โชติจินดา  

[ English ]

นาฬิกา Rolex ทุกเรือนผ่านการทดสอบอย่างละเอียดก่อนที่จะออกจากโรงงาน เพื่อให้มั่นใจได้ถึงความเที่ยงตรงในเกณฑ์ +2/-2 วินาทีต่อวันซึ่งเข้มงวดกว่าเกณฑ์ +6/-4 วินาทีต่อวันของมาตรฐานโครโนมิเตอร์ปกติถึง 2 เท่า นอกจากเรื่องของความเที่ยงตรงแล้ว Rolex ยังทดสอบประสิทธิภาพในการขึ้นลาน กำลังลานสำรองและความกันน้ำของตัวเรือนนาฬิกาก่อนที่จะออกเหรียญตรา Green Seal ให้กับนาฬิกาแต่ละเรือน เพื่อเป็นการประกาศถึงคุณสมบัติแห่งความเป็น Superlative Chronometer แต่ครั้นเมื่อนาฬิกาอยู่ในการครอบครองของคุณแล้ว คุณก็ควรใช้งานนาฬิกานั้นด้วยความระมัดระวังเหมือนอุปกรณ์ความแม่นยำสูงอื่นๆ เพื่อให้นาฬิกา Rolex ของคุณนั้นทำงานได้เป็นอย่างดีตลอดอายุการใช้งาน

Luxury watch featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator
Rolex Oyster Perpetual Explorer II

หากคุณใส่นาฬิกา Rolex ของคุณทุกวันก็ไม่มีอะไรที่ต้องทำเป็นพิเศษ เพราะโรเตอร์ Perpetual ภายในตัวเครื่องนาฬิกาก็จะทำหน้าที่ขึ้นลานจนได้กำลังลานสำรองตามจำนวนชั่วโมงที่ระบุในสเปคของนาฬิการุ่นนั้นๆ โดยที่คุณไม่ต้องไขลานด้วยตนเองหรือใช้กล่องหมุนนาฬิกาที่บ้าน หากคุณถอดนาฬิกาวางไว้กับที่ นาฬิกาของคุณก็จะยังเดินต่อไปได้เรื่อยๆ จนกว่าลานจะหมดซึ่งโดยทั่วไปก็คือ 2 วันหรือนานกว่านั้น

Luxury watch featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator
โรเตอร์ Perpetual

แต่ถ้าคุณชอบใส่นาฬิกาหลายเรือนในแต่ละสัปดาห์ก็อาจเป็นไปได้ที่นาฬิกาของคุณเรือนใดเรือนหนึ่งจะลานหมดจนหยุดเดินเสียก่อนที่คุณจะหยิบขึ้นมาใส่ครั้งต่อไป หากเป็นเช่นนั้นก็ให้คุณขึ้นลานให้กับนาฬิกาด้วยการหมุนเม็ดมะยมสักเล็กน้อย เครื่องนาฬิกาจะได้มีกำลังเพียงพอที่จะทำงานได้อย่างเที่ยงตรง ครั้นเมื่อคุณตั้งเวลา (และวันที่ ถ้ามี) และสวมนาฬิกาบนข้อมือแล้ว โรเตอร์ Perpetual ก็จะทำหน้าที่ขึ้นลานให้กับเครื่องนาฬิกาต่อไปเองตามจังหวะการขยับข้อมือหรือแกว่งแขวนตามที่กล่าวข้างต้น

Luxury watch featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator
การติดตั้งโรเตอร์ Perpetual

สิ่งสำคัญก็คือคุณจะต้องไม่ลืมขันเกลียวเม็ดมะยมให้แน่นหลังจากที่ไขลานหรือตั้งเวลา ทั้งนี้ก็เพื่อให้นาฬิกาของคุณกันน้ำได้อย่างเต็มประสิทธิภาพ นาฬิกา Rolex ทุกเรือนได้รับการออกแบบให้กันน้ำอย่างน้อย 100 เมตร และหากเป็นรุ่นที่ออกแบบมาเพื่อการดำน้ำโดยเฉพาะก็จะกันน้ำได้ถึงระดับ 300 หรือ 1,200 เมตร แต่ไม่ว่าจะเป็นระดับใดนั้น สิ่งสำคัญที่สุดก็คือว่าคุณจะต้องขันเกลียวเม็ดมะยมจนสุดเสียก่อน ตัวเรือน Oyster จึงจะสามารถกันน้ำได้ตามที่ออกแบบมา ไม่ต่างอะไรกับเรือดำน้ำที่จะต้องปิดประตูให้แน่นเสียก่อนที่จะดำลงสู่ใต้ผิวน้ำ

Luxury watch featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator
เม็ดมะยมบนตัวเรือน Oyster

เรื่องความสวยงามนั้นก็เป็นอีกหนึ่งรายละเอียดที่คุณควรจะคำนึงถึง การใช้ผ้านุ่มเช็ดทำความสะอาดนาฬิกา Rolex ของคุณเป็นครั้งคราวจะสามารถช่วยรักษาความเงางามของนาฬิกาไว้ได้ และหากนาฬิกา Rolex ของคุณเป็นแบบที่สวมใส่กับสายเบรซเล็ทซึ่งไม่ใช่สายหนัง คุณสามารถใช้น้ำสบู่และแปรงอ่อนๆ เพื่อทำความสะอาดนาฬิกาอย่างละเอียดยิ่งขึ้นได้อีกด้วย

Luxury watch featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator
บานพับแบบ Glidelock ของสายนาฬิกา Rolex

การได้เป็นเจ้าของนาฬิกา Rolex สักเรือนถือเป็นกำไรชีวิต แต่การดูแลรักษานาฬิกาตามความเหมาะสมนั้นก็สำคัญไม่แพ้กัน นาฬิกา Rolex ที่ขายตั้งแต่วันที่ 1 กรกฎาคม 2015 จะมาพร้อมกับการรับประกับทั่วโลกนาน 5 ปีเพื่อความมั่นใจและอุ่นใจของลูกค้า

Luxury watch featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator
สำนักงานใหญ่ของ Rolex ที่เจนีวา

คุณสามารถนำนาฬิกา Rolex เข้ารับบริการกับตัวแทนจำหน่ายแต่งตั้งอย่างเป็นทางการรายใดก็ได้ในประเทศใดก็ได้เพราะแต่ละศูนย์นั้นพร้อมดูแลคุณและนาฬิกาของคุณตามมาตรฐานของ Rolex อยู่แล้ว และทางศูนย์บริการของ Rolex จะสามารถมอบบริการให้แก่คุณได้ต่อเมื่อนาฬิกาเรือนนั้นไม่ได้มีการเปลี่ยนแปลงชิ้นส่วนหรือองค์ประกอบใดที่ไม่ได้ผลิตโดย Rolex ไม่ว่าจะในรูปแบบใดก็ตาม

บทความที่เกี่ยวข้อง: Rolex Redefines Performance with the Superlative Chronometer Certification


Rolex watches are built to last a lifetime, and all that is needed is to give your Rolex just the smallest bit of care.

Words: Ruckdee Chotjinda

All watches produced by Rolex are subject to a series of extensive testing which guarantees their chronometric performance to the level of +2/-2 seconds per day – more than twice that is required of an official chronometer’s tolerance of +6/-4 seconds per day. Furthermore, they are tested for winding efficiency, power reserve and waterproofness before being awarded the Green Seal for their Superlative Chronometer status. Nonetheless, basic watch care is necessary to ensure that your watch performs as well throughout your life as on the day you bought it.

First things first. A Rolex watch that is worn on a daily basis will require little looking after. If you wear your Rolex watch daily, there is no need to wind it manually or to use a watch winder at home. You simply have to wear it during the day in order for the Perpetual rotor to build up the necessary power reserve, and the movement will continue to function on its own for the specified number of hours which is typically two days or longer, depending on the model.

However, if you have not worn your Rolex for more than a couple of days, chances are the power reserve may have depleted and caused the watch to stop. When this happens, you are recommended to manually wind the watch by the crown to give the movement a measure of power it needs to keep time with precision. After setting the time (and the date, if applicable), and you have put the watch on your wrist, the Perpetual rotor will do the rest with the kinetic motion of your wrist and arm.

Do remember to screw down the crown until it cannot be turned any further after resetting the time or the date, or winding the watch manually. This is extremely important to maintain the watch’s waterproofness. All Rolex watches are designed to be waterproof to the depth of at least 100 metres. Certain models can even withstand unfathomable depths of 1,200 or even 3,900 metres. However, in order for the Oyster case to be properly protected from water, the crown needs to be screwed down until it cannot turn any further. Like the hatch of a submarine, a tightly screwed down crown creates a hermatic seal to protect your Rolex from water and dust.

The aesthetics of a watch is unarguably as important as its precision and reliability. To help maintain the lustre of your Rolex watch, you should clean it once in a while with a piece of soft cloth. If your Rolex watch is fitted with a bracelet, it is possible to wash the case and the bracelet from time to time with soapy water and a very soft brush.

Owning a Rolex watch is a privilege and caring for it is the duty of any responsible watch owner. All Rolex watches purchased from 1 July 2015 come with an international 5-year guarantee. Should your Rolex watch require any servicing, the network of Official Rolex Retailers around the world will be ready to provide the best care for your watch.

One important point to note is that any addition or substitution of parts with those not manufactured by Rolex, as well as any modification made to your Rolex by a third party not authorized by Rolex, cancels the guarantee and limits the servicing of your watch.

Luxury watch featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator
The Rolex crown

See also: Rolex Redefines Performance with the Superlative Chronometer Certification

Get Exclusive Connections with LUXUO Thailand
Join us today
Connect!
Close
Join us for exclusive access to Luxuo Thailand's contents and events
Subscribe
close-image