The Triumphant Return of the Breguet Type XX Pilot Flyback Chronograph Watch

Share this article

Breguet เปิดตัวนาฬิกา Type XX เจเนอเรชั่นที่ 4 อย่างยิ่งใหญ่ในวาระครบรอบ 70 ปีของคอลเลคชั่นพอดี
บทความ: รักดี โชติจินดา

[ English ]

น้อยคนนักที่จะรู้ว่ากองทัพอากาศฝรั่งเศส กองบินของกองทัพเรือฝรั่งเศส สายการบิน Air France และบริษัทผู้ผลิตเครื่องบินความเร็วเหนือเสียง Concorde ล้วนแล้วแต่เป็นลูกค้าผู้ซื้อนาฬิกาโครโนกราฟแบบติดตั้งบนเครื่องบินหรือแบบวสวมข้อมือของแบรนด์นาฬิกา Breguet ในยุคก่อนที่อุปกรณ์อิเล็กทรอนิกส์จะเข้ามาแทนที่อุปกรณ์ที่เป็นแบบจักรกล แม้แต่สำนักประธานาธิบดีฝรั่งเศสเองก็ซื้อนาฬิกาโครโนกราฟของ Breguet ด้วยเพื่อมอบเป็นของขวัญสำหรับแขกคนสำคัญของรัฐ

Breguet Type XX Pilot Flyback Chronograph Watch
ภาพวาดอาคารสองคูหาริมแม่น้ำแซนที่ครั้งหนึ่งเคยเป็นเวิร์คช็อปและหน้าร้านของ Breguet ในยุคศตวรรษที่ 18

แต่ก็ไม่แปลกที่คนจะไม่ค่อยรู้จัก Breguet ในบทบาทของการเป็นผู้ผลิตนาฬิกานักบินหรืออุปกรณ์ที่เกี่ยวข้องกับการบิน เพราะว่านาฬิการุ่นดังของ Breguet ในปัจจุบันถ้าไม่ใช่คอลเลคชั่น Tradition และ Classique ก็จะเป็น Reine de Naples ซึ่งทั้งหมดนี้มักจะปรากฏอยู่บนข้อมือของนักสะสมนาฬิกาและบุคคลที่มีหน้าตาในแวดวงสังคมของโลกอยู่เสมอ

Breguet Type XX Pilot Flyback Chronograph Watch
อาคารที่มีประตูสีดำและสีน้ำเงินคืออาคารในภาพวาดข้างบน

ก่อนหน้านี้โฆษณาของ Breguet มักจะอ้างอิงถึงชนชั้นขุนนางและบุคคลสำคัญในอดีต แต่ Breguet เองก็มีธุรกิจในแวดวงที่กว้างขวางยิ่งกว่านั้น โดยเฉพาะอย่างยิ่งในโลกของการบินนั้น Breguet ก็มีส่วนเกี่ยวข้องตั้งแต่ยุคบุกเบิกเริ่มแรกจนถึงราวทศวรรษที่ 1980 หากเราไปเปิดสมุดทะเบียนของ Breguet ที่จดรายละเอียดต่างๆ ของนาฬิกาแต่ละเรือนที่ขายไปตั้งแต่อดีตถึงปัจจุบันก็จะพบว่า Breguet นั้นมีการขายนาฬิกาให้กับนักบินจากแหล่งต่างๆ หลายคนในช่วงทศวรรษที่ 1910 และ 1920 หลังจากนั้นในยุคทศวรรษที่ 1930 จึงมีการพัฒนาผลิตภัณฑ์เพื่อการบินโดยเฉพาะที่มีฟังก์ชั่นพิเศษบ้างหรือมีความทนทานเป็นพิเศษบ้างอย่างเช่นนาฬิกาโครโนกราฟสำหรับติดตั้งบนแผงควบคุมของเครื่องบิน

Breguet Type XX Pilot Flyback Chronograph Watch
Type 102 Siderometer นาฬิกาโครโนกราฟแบบสปลิทเซ็กเกินด์แบบติดตั้งบนเครื่องบินจากปี ค.ศ. 1945

ไม่เพียงเท่านั้น หลุยส์ เบรเกตร์ซึ่งเป็นทายาทสายตรงของอับราฮัม-หลุยส์ เบรเกต์ก็เป็นนักออกแบบอากาศยานชนิดต่างๆ ในช่วงสงครามโลกทั้งสองครั้งและเรื่อยมาจนถึงทศวรรษหลังจากนั้นด้วย แต่เราขอเก็บเรื่องนี้ไว้ขึ้นเป็นบทความใหม่ในภายหลังจะครบถ้วนกว่า

Breguet Type XX Pilot Flyback Chronograph Watch
เครื่องบินทิ้งระเบิดและลาดตระเวน Breguet 19 ซึ่งเริ่มผลิตตั้งแต่ปี ค.ศ. 1922

ยุคทศวรรษที่ 1950 เป็นช่วงเวลาที่มีความสำคัญเป็นอย่างยิ่งสำหรับ Breguet เพราะว่านี่คือช่วงเวลากำเนิดของนาฬิกา Type XX หรือ Type 20 (อย่างที่สะกดสลับกันไปมาในช่วงเริ่มแรก) โดยชื่อนี้ปรากฏในสมุดทะเบียนของ Breguet เป็นครั้งแรกในเดือนเมษายน ปี ค.ศ. 1953 ในครั้งนั้นมีการระบุถึงนาฬิกา 3 เรือนที่มีรหัสประจำตัว 1530, 1531 และ 1532 ดังนี้ …

“14-ligne Type 20 wristwatch – double-pusher chronograph with special zero-resetting function and restarting by a single press – 30-minute counter, sweep-seconds hand, black dial, luminescent hour-markers and hands. Water-resistant stainless steel case – rotating bezel, leather strap.”

… อ่านสเปคเท่านี้ก็รู้ได้เลยว่านี่คือนาฬิกาสำหรับคนที่ไม่หยุดนิ่ง โดยคนผู้นั้นอาจจะเป็นผู้หญิงก็ได้เหมือนเช่นจัคเกอลีน โอริโอล นักบินทดสอบหญิงชื่อดังที่ได้รับมอบนาฬิกา Type 20 เรือนหนึ่งจากล็อทที่สองเป็นของขวัญในปีเดียวกันนั้น Breguet มีการผลิตนาฬิกาดีไซน์นี้ออกมาอีกหลายล็อท แต่ว่ารายละเอียดที่จดลงในสมุดทะเบียนนั้นมีความไม่สม่ำเสมออยู่ในระดับหนึ่ง เพราะส่วนมากจะเขียนว่า Type 20 แต่บางครั้งก็เขียนว่า Type XX ความลักลั่นนี้ดำเนินต่อไปราว 2 ปีก่อนที่จะมีการกำหนดระเบียบให้ชัดเจนในปี ค.ศ. 1955 ว่านาฬิกาที่ขายให้กับกองทัพอากาศนั้นให้ระบุว่าเป็น Type 20 ด้วยตัวเลขอารบิกส่วนนาฬิกาที่ขายให้กับพลเรือนให้ใช้เลขโรมัน Type XX

Breguet Type XX Pilot Flyback Chronograph Watch
นาฬิกา Breguet Type 20 ดีไซน์แรก

Breguet มีการปรับปรุงดีไซน์ของนาฬิการุ่นนี้ทีละน้อยเรื่อยมา เช่น การขยายวงทดนาทีให้ใหญ่ขึ้นและอ่านค่าได้ชัดเจนยิ่งขึ้น และการเพิ่มวงทดเวลา 12 ชั่วโมงในนาฬิกา Type XX รุ่นพลเรือน โดยเราจะรวมเรียกนาฬิกาทั้งหมดที่ผลิตจนถึงปี ค.ศ. 1970 ว่าเป็นนาฬิกา Type XX เจเนอเรชั่นแรกเพื่อความสะดวก

Breguet Type XX Pilot Flyback Chronograph Watch
นิทรรศการที่ Breguet นำเสนอนาฬิกา Type XX เจเนอเรชั่นต่างๆ จากอดีตสู่ปัจจุบัน

Type XX เจเนอเรชั่นที่ 2 เป็นนาฬิกาที่ผลิตในช่วงปี ค.ศ. 1971-1986 แล้วจากนั้น Type XX ก็หายไปจากวงการนาฬิกาเป็นเวลานาน 9 ปีก่อนที่จะกลับมาในรูปแบบของ Type XX เจเนอเรชั่นที่ 3 ในปี ค.ศ. 1995 โดยนาฬิกา Type XX ในเวลานั้นมีการเรียกรุ่นแยกย่อยอีก 2 รุ่น ได้แก่ Aéronavale 3800 และ Transatlantique 3820 ซึ่งเป็นรุ่นไม่มีวันที่และรุ่นมีวันที่ตามลำดับ ความแตกต่างจากนาฬิกาในเจเนอเรชั่นก่อนหน้า ได้แก่ การเปลี่ยนจากเครื่องไขลานเป็นเครื่องแบบขึ้นลานอัตโนมัติ และการทำลายเซาะร่องบนแถบด้านข้างตัวเรือนนาฬิกา เราเชื่อว่าผู้อ่านของเราจำนวนหนึ่งจะเคยเห็นหรือเคยสัมผัสนาฬิกา Type XX ในเจเนอเรชั่นนี้กันมาแล้วในยุคสมัยที่คอลเลคชั่นอื่นๆ ของ Breguet ไม่ได้โด่งดังเท่าวันนี้

Breguet Type XX Pilot Flyback Chronograph Watch
บรรยากาศการเปิดตัวนาฬิกา Type XX เจเนอเรชั่นใหม่ที่ Petit Palais แห่งปารีส

ที่จริงหลายคนก็คงถอดใจแล้วว่า Breguet คงจะทิ้งไลน์นาฬิกานักบินนี้ไปแล้ว แต่ที่จริงแล้วเขาใช้เวลาหลายปีที่ผ่านมาในการพัฒนานาฬิกา Type XX เจเนอเรชั่นที่ 4 ซึ่ง Breguet เพิ่งเปิดตัวในเวลานี้ให้ตรงกับโอกาสครบรอบ 70 ปีของการใช้ชื่อ Type XX (หรือ Type 20 ก็ตาม) และในครั้งนี้ Breguet ก็มีระบบในการเรียกรุ่นแบบหน้าปัดสองวงของทหารว่า Type 20 Chronograph 2057 และเรียกรุ่นแบบหน้าปัดสามวงของพลเรือนว่า Type XX Chronograph 2067

Breguet Type XX Pilot Flyback Chronograph Watch
Type 20 Chronograph 2057 และ Type XX Chronograph 2067

นาฬิกาใหม่ทั้ง 2 รุ่นนี้มีตัวเรือนสเตนเลสสตีลขนาดเส้นผ่าศูนย์กลาง 42 มม. และหนา 14.1 มม. เหมือนกัน เมื่อมองดูจากทางด้านข้างจะเห็นว่า Breguet ไม่ทำลายเซาะร่องด้านข้างตัวเรือนแล้ว เพราะต้องการที่จะกลับไปยังรูปลักษณ์ของนาฬิกาสไตล์ทูลวอทช์แบบดั้งเดิมอย่างจริงจัง

Breguet Type XX Pilot Flyback Chronograph Watch
Type 20 Chronograph 2057 กับสายนาโต้สีดำ

Breguet Type 20 Chronograph 2057 มีหน้าตาเกือบเหมือนนาฬิกา Type 20 จำนวน 1,100 เรือนที่ขายให้กับกองทัพอากาศฝรั่งเศสในช่วงปี ค.ศ. 1955-1959 สิ่งที่แตกต่างก็คือวงทดนาทีที่มีขนาดใหญ่กว่าปกติซึ่งเป็นดีไซน์ที่มาจากรุ่นที่ทำขายกองบินของกองทัพเรือฝรั่งเศสในภายหลัง ส่วนหน้าต่างวันที่ที่ตำแหน่ง 4 นาฬิกานั้นเป็นรายละเอียดใหม่ที่มาจากยุคสมัยปัจจุบัน สำหรับสารเรืองแสงที่ใช้บนเข็มและหลักชั่วโมงของ Type 20 รุ่นนี้จะเป็นสีเขียว

Breguet Type XX Pilot Flyback Chronograph Watch
เม็ดมะยมทรงลูกแพร์และขอบหมุนแบบไม่มีตัวเลขของ Type 20 Chronograph 2057

มาต่อกันที่ขอบตัวเรือนหมุนได้สองทิศทางซึ่งเป็นแบบเซาะร่องและไม่มีตัวเลขกำกับ รายละเอียดเดียวที่มีคือเครื่องหมายสามเหลี่ยมที่อยู่ทางด้านบนของขอบตัวเรือน เม็ดมะยมเป็นรูปทรงลูกแพร์เพื่อให้ตรงกับดีไซน์ของนาฬิกา Type 20 แบบทหารแต่เดิม สายนาฬิกาที่ให้มามีสองแบบ คือ สายหนังลูกวัวสีดำและสายผ้าสไตล์นาโต้สีดำ เจ้าของนาฬิกาสามารถสับเปลี่ยนสายได้ด้วยตนเองโดยไม่ต้องใช้อุปกรณ์ช่วยแต่อย่างใด

Breguet Type XX Pilot Flyback Chronograph Watch
การสลับสายทำได้ง่ายดาย

ในขณะเดียวกัน Breguet Type XX Chronograph 2067 นั้นออกแบบตาม Type XX สำหรับพลเรือนที่ผลิตเมื่อปี ค.ศ. 1957 วงทดนาทีขนาดใหญ่ของนาฬิการุ่นนี้เป็นแบบรอบละ 15 นาที ไม่ใช่ 30 นาทีเหมือนนาฬิกาโครโนกราฟทั่วไป ดีไซน์นี้ทำให้ขีดนาทีอยู่ห่างกันมากขึ้นและอ่านค่าได้ชัดเจนยิ่งขึ้น และที่ตำแหน่ง 6 นาฬิกาก็มีวงทดเวลา 12 ชั่วโมงเพื่อให้ใช้จับเวลาแบบระยะยาวได้เมื่อต้องการ

Breguet Type XX Pilot Flyback Chronograph Watch
Type XX Chronograph 2067 กับสายหนังลูกวัวสีน้ำตาล

เข็มชั่วโมงและเข็มนาทีก็ต่างจากรุ่น Type 20 Chronograph 2057 ตรงรูปทรงที่เป็นสามเหลี่ยมกว่าอย่างเห็นได้ชัดและสารเรืองแสงทุกจุดบนหน้าปัดนาฬิการุ่นนี้จะเป็นสีน้ำตาลอ่อน ความแตกต่างอื่นๆ ได้แก่ ขอบตัวเรือนซึ่งมีตัวเลข 12 ชั่วโมงและเม็ดมะยมทรงตรงซึ่งจะเหมือนกับ Type XX สำหรับพลเรือนรุ่นแรกๆ และสายหนังลูกวัวที่คราวนี้จะเป็นน้ำตาล แต่สายผ้าสไตล์นาโต้นั้นจะเป็นสีดำเหมือนรุ่นแฝดคนละฝาที่ออกมาพร้อมกันนี้

Breguet Type XX Pilot Flyback Chronograph Watch
Type XX Chronograph 2067

Type 20 หน้าทหารและ Type XX หน้าพลเรือนทำงานด้วยเครื่องรุ่นคาลิเบอร์ 7281 และ 728 ตามลำดับ เครื่องนาฬิกาแบบขึ้นลานอัตโนมัติตระกูลใหม่นี้เป็นผลงานที่เกิดจากการพัฒนานาน 4 ปีและสามารถมอบความเที่ยงตรงได้ในระดับที่สูงกว่าเพราะมีการใช้บาลานซ์สปริง เอสเคปวีลและแพลเล็ทลีเวอร์ฮอร์นที่ผลิตจากวัสดุซิลิคอนซึ่งจะไม่ได้รับอิทธิพลจากสนามแม่เหล็ก กำลังลานสำรองก็ยาวนานขึ้นด้วยเป็น 60 ชั่วโมงด้วยการใช้แบเรลขนาดใหญ่และเมนสปริงซึ่งผลิจากวัสดุที่มีความหนาแน่นสูงกว่าเครื่องโครโนกราฟสมัยใหม่รุ่นนี้ควบคุมการทำงานของระบบจับเวลาด้วยกลไกคอลัมน์วีลและเวอร์ติคอลคลัทช์ สำหรับฟังก์ชั่นฟลายแบ็คยังคงมีอยู่เหมือนเดิม เจ้าของนาฬิกาสามารถเริ่มจับเวลาครั้งใหม่ได้ด้วยการกดปุ่มเพียงครั้งเดียว ไม่ใช่กด 3 ครั้งเพื่อหยุดจับเวลาครั้งก่อน เพื่อรีเซ็ทเข็มและเพื่อเริ่มจับเวลาครั้งใหม่

Breguet Type XX Pilot Flyback Chronograph Watch
เครื่องนาฬิการุ่นคาลิเบอร์ 7281

นาฬิกา Type 20 และ Type XX ใหม่บรรจุในกล่องดีไซน์พิเศษที่เมื่อมองจากด้านข้างแล้วจะดูเหมือนกับปีกเครื่องบินโบราณ ตัวกล่องประกอบด้วยโครงสร้างที่เป็นไม้และปิดด้านบนด้วยแผ่นหนังยาว ภายในมีช่องสำหรับเก็บสายนาฬิกาอีกเส้นที่ไม่ได้ใช้อยู่ในขณะนั้น ตอนอยู่ที่งานเปิดตัวที่ปารีสเรายังไม่มีโอกาสได้บอก Breguet ว่าเราชอบสัมผัสของกล่องนี้มากเพียงใด เพราะปัจจุบันนี้หลายแบรนด์หันไปใช้วัสดุรีไซเคิลหรือวัสดุที่พร้อมสำหรับการรีไซเคิลในการผลิตกล่องซึ่งเป็นแนวทางที่ดีก็จริงแต่เวลาจับแล้วฟีลลิ่งมักจะสวนทางกับราคานาฬิกา เราก็เลยคิดถึงกล่องประเภทที่จับแล้วรู้สึกว่ามีค่าแบบนี้

Breguet Type XX Pilot Flyback Chronograph Watch
กล่องของนาฬิกา Type 20 และ Type XX ใหม่

ถ้าคุณคิดว่า สองรุ่นที่ออกมาแล้วตอนนี้โดนใจแล้วก็ขอให้รีบซื้อเลยเพราะว่านี่คือสองรุ่นแรกของเจนใหม่ แต่ถ้าคุณยังไม่ถูกใจนัก อยากได้หน้าตาที่แตกต่างจากนี้อีกเล็กน้อย อยากได้ตัวเรือนเป็นวัสดุอื่น (เช่น ไทเทเนียมหรือทอง) หรืออยากได้แบบที่มากับสายเบรซเลทแทนที่จะเป็นสายหนังก็รอดูปีหน้าและปีต่อๆ ไปได้ เพราะ Breguet ย่อมต้องออกผลิตภัณฑ์รุ่นใหม่อย่างน้อยปีละรุ่นสองรุ่นอยู่แล้วเพื่อให้ Type XX กลายเป็นคอลเลคชั่นแบบเต็มรูปแบบที่มีความหลากหลายแต่ก็ไม่ทิ้งซึ่งความชัดเจนในแนวทางของการเป็นนาฬิกานักบินหรือนาฬิกาโครโนกราฟที่คนรักนาฬิกาจะชื่นชอบต่อไปกันอีกนานๆ

บทความที่เกี่ยวข้อง: Breguet Shines at the First Edition of Frieze Seoul


World of Watches Thailand welcomes the strong return of the emblematic timepiece, both in the military and civilian designs.

Words: Ruckdee Chotjinda

What did the French Air Force, the airborne wing of the French Navy, the French national airline Air France, the makers of the supersonic aircraft Concorde and the Presidency of the French Republic have in common? They all bought on-board chronographs and/or chronograph wristwatches from the Breguet watch company before the advances of electronic instruments. In the case of the latter, the purchases were intended as official gifts, not for technical use, but it is worth mentioning all the same.

Breguet Type XX Pilot Flyback Chronograph Watch
Visiting the Museum of Air and Space at Paris-Le Bourget Airport with Breguet

To the market of today, Breguet may not be known as a producer of pilot watches or aviation-related instruments. This is not surprising because most watch enthusiasts are more familiar with current product line-ups where the Tradition, the Classique and the Reine de Naples collections are proposed front and centre. These discreet yet characteristic timepieces are often seen gracing the wrist of collectors and socialites worldwide.

Breguet Type XX Pilot Flyback Chronograph Watch
Breguet 14 aircraft from World War I era

Despite their frequent reference to nobility and historical figures, Breguet was also associated with the grittier and riskier world of aviation from its pioneering decades up until the 1980s. The firm’s famously detailed historical records show that their watches were sold to pilots of various backgrounds between the 1910s and the 1920s. Products with properties to withstand harsh conditions associated with the earlier days of flying and those with aviation-specific functionalities such as the chronograph for essential in-flight timings were introduced afterwards in the 1930s.

Breguet Type XX Pilot Flyback Chronograph Watch
A Breguet chronograph on board the Concorde

Even more than that, Louis Breguet, a great-great-grandson of Abraham-Louis Breguet, was active in the development of aircrafts and helicopters during the two world wars and the decade that followed, but that is a topic best covered separately in another article of its own.

Breguet Type XX Pilot Flyback Chronograph Watch
Type XX with enlarged minute counter for the airborne wing of French Navy in 1960

And so the 1950s was an important period in the history of Breguet because it was when the Type XX or the Type 20 wristwatch, as it was interchangeably referenced in the beginning, was born. To be precise, the name first appeared in the sales record of Breguet in April 1953. Three watches with serial numbers 1530, 1531 and 1532 were described as follows …

“14-ligne Type 20 wristwatch – double-pusher chronograph with special zero-resetting function and restarting by a single press – 30-minute counter, sweep-seconds hand, black dial, luminescent hour-markers and hands. Water-resistant stainless steel case – rotating bezel, leather strap.”

… It was without a doubt a watch for a man of action, or a woman of action, in the case of illustrious test pilot Jacqueline Auriol who was gifted with one of the next three Type 20 watches in the same year. More batches were produced gradually but Breguet’s record was somewhat inconsistent in terms of naming. The watch was referred to as Type 20 most of the time, but also Type XX sometimes. This irregularity went on for a couple of years before a system was formally established in 1955. Those watches being supplied to the Air Force would be marked with Arabic numerals “Type 20” and the ones for civilian customers would be marked with Roman numerals “Type XX”.

Breguet Type XX Pilot Flyback Chronograph Watch
Type XX with 12-hour counter at six o’clock from 1956

Incremental design improvements were introduced over time, with the chronograph minute counter being enlarged for extra legibility, for example, or the additional 12-hour counter at six o’clock on the civilian Type XX. All of these watches produced until 1970 are classified as the first-generation for the purpose of historical grouping.

Breguet Type XX Pilot Flyback Chronograph Watch
A second-generation Type XX from 1975

The second-generation Type XX ran from 1971 to 1986. However, the line went into a hiatus for nine years, before returning as the third generation in 1995. The Type XX of that time were called the Aéronavale 3800 and Transatlantique 3820 – they were versions without and with date, respectively. Compared to the earlier generation, these new watches of the 1990s introduced major changes which included the use of a self-winding movement instead of a hand-winding one, and the Breguet signature fluting on the caseband. We believe many of our dear readers had an experience or at least an encounter with the third-generation Type XX before it was overshadowed by the popularity of other Breguet collections.

Breguet Type XX Pilot Flyback Chronograph Watch
Petit Palais in Paris where the launch event was held

One might think that Breguet has forsaken this utilitarian or sportive line of watches. This is not true. In fact, they spent the past few years developing the fourth-generation Type XX that is launched this week to coincide with the 70th anniversary of the name (both Type XX and Type 20, for that matter). And importantly, this time round, Breguet makes use of both spellings by referring to the two-counter military design as Type 20 Chronograph 2057 and the three-counter civilian design as Type XX Chronograph 2067.

Breguet Type XX Pilot Flyback Chronograph Watch
The eventual reveal of the new watches on the screen

The two watches share the same stainless steel case measuring 42 mm in diameter and 14.1 mm in thickness. It may be visible from these photographs now that Breguet has chosen to go back to the original design without fluting on the caseband, in order to be truest to the tool watch spirit.

Breguet Type 20 Chronograph 2057 closely mirrors the first 1,100 watches supplied to the French Air Force between 1955 and 1959, but with a relevant twist of the enlarged minute counter that was found in the model supplied later on to the Aéronavale or the airborne wing of French Navy. The date window at four o’clock is a gift from this century. The luminescent material used for the hands and the hour markers of the new Type 20 is in green.

Breguet Type XX Pilot Flyback Chronograph Watch
Type 20 Chronograph 2057

Its bidirectional rotating bezel is fluted and free of marking, except for the triangle at the top. Lastly, its pear-shaped crown is true to the original design of the military Type 20. One black calfskin leather strap and one black NATO fabric strap are provided. They are both designed with interchangeability in mind so you can swap them quickly without the need of a tool.

Breguet Type XX Pilot Flyback Chronograph Watch
A female customer trying on the Type 20 Chronograph 2057

On the other hand, Breguet Type XX Chronograph 2067 follows the code established by a civilian Type XX watch of 1957. Here, it is interesting to note that the enlarged minute counter at three o’clock is graduated for 15 minutes and not 30 minutes like most chronographs. This allows the minute chapters to be farther apart for an easier reading, and there is the 12-hour counter at six o’clock to provide a longer overview of the timing session.

Breguet Type XX Pilot Flyback Chronograph Watch
A male customer trying on the Type XX Chronograph 2067

Note also how the main hour and minute hands are more triangular than the Type 20 Chronograph 2057, and how the lume is now in a shade of ivory. Other differences include the 12-hour graduation on the bezel and the straight-sided crown which is the same design as the civilian Type XX back in those earliest days. The Type XX Chronograph 2067 is worn on a brown calfskin leather strap and the extra NATO fabric strap in black, same as its sibling.

Breguet Type XX Pilot Flyback Chronograph Watch
The Type XX Chronograph 2067 with the strap removed

The new Calibres 7281 and 728 power the military Type 20 and the civilian Type XX, respectively. A product of four years development, these self-winding movements promise improved accuracy as their balance spring, escape wheel and pallet lever horns are made of silicon which is insensitive to the influences of the magnetic fields. The power reserve is extended to 60 hours, thanks to the use of a larger barrel and a higher density material for the mainspring. These modern chronograph movements are designed with a column wheel and a vertical clutch for enhanced actuation. The crucial flyback function of the original watch remains, allowing the watch owner to restart a new timing with just one push of a button instead of three consecutive pushes (i.e. to stop, to reset and to restart the chronograph).

Breguet Type XX Pilot Flyback Chronograph Watch
The special box the Type 20 and Type XX watches are delivered with

Both models are delivered in an interestingly designed box that resembles a vintage aircraft wing when looked from the side. It comprises a leather flap on top of a wooden structure. A built-in, internal slot provides practical storage for the strap not currently in use. We have not had the chance to praise Breguet at the launch event in Paris about the tasteful design of the new box. For us, it is the perfect antidote to the trend where watch boxes are made of recycled or recyclable materials. We confess to missing this kind of luxurious feel we were used to when we made a new watch purchase.

Breguet Type XX Pilot Flyback Chronograph Watch
Some of the last guests at the watch trial stations

If you are ready to take the plunge, please feel free to do so as this marks the beginning of a new generation Type XX. However, if you are hoping for variations in terms of design, another case material (titanium or gold, anyone?) or a bracelet option instead of a strap, we are sure these will follow next year and the years to come. After all, Breguet only needs to add two new versions each year and this fourth generation Type XX will become a rich, well-rounded but still focused collection that pilot or chronograph watch lovers will cherish for good.

See also: Breguet Shines at the First Edition of Frieze Seoul

Get Exclusive Connections with LUXUO Thailand
Join us today
Connect!
Close
Join us for exclusive access to Luxuo Thailand's contents and events
Subscribe
close-image