A Mouse Inspired by the Iconic Eames Lounge Chair? Why not?

This is the ultimate computer mouse you need.
Words: Angelyn Tan

[ ภาษาไทย ]

In 1956, the Eames Lounge Chair and Ottoman was designed by Charles and Ray Eames for the Herman Miller Furniture. This iconic lounger became not just a luxurious status symbol but a sumptuous symbol of comfort. Now, the famed namesake combo has roused Shane Chen with his take on the ubiquitous but rarely gorgeously designed computer mouse – inspired by the one and only Eames Lounge chair.

Chen’s Lounge Mouse is likely his least quixotic and most luxurious take on a widely used consumer product. The inventor envisioned the Lounge Mouse to follow the form and visual direction of the ottoman footrest that comes along with the chair. The base of the mouse housing the battery is made from bent plywood, while the upper half is an incredibly soft leather clad with a scroll-wheel in its upper center. The materials used definitely pays homage to the Lounge Chair. Talk about scrolling in style.

While Chen’s impetus was motivated by the tiresome look of most consumer electronic devices, his mouse tribute to legendary designers is functional as well. Chen’s Lounge Mouse addresses the ergonomics and style of a computer mouse from the perspective of designing furniture and what results is quite comfortable unlike some other mouse misadventures. 

Chen, a graduate from the Pratt Institute in New York, has a string of other functional and fashionable designs on his site. Shane Chen’s Lounge Mouse is still in the concept phase and if it goes to retail, Chen expects it to retail between USD 80 and USD 120 – a small price to pay for something this luxurious.


ทำความรู้จักกับเมาส์หน้าตาสุดแพงที่ออกแบบตามเก้าอี้ชื่อดังอีมส์เลาจ์แชร์

บทความ: แองเจลีน ตัน

ชุดเก้าอี้และเก้าอี้รองขาชื่ออีมส์เลาจ์แชร์เป็นผลงานที่ชาลส์และเรย์ อีมส์ออกแบบให้กับ Herman Miller Furniture เมื่อปี ค.ศ. 1956 ก่อนที่จะโด่งดังไปทั่วโลกในฐานะเก้าอี้หรูคู่บ้านคนมีเงินและในฐานะเก้าอี้ที่นั่งสบายเกินใคร และในวันนี้นักออกแบบชื่อเชน เฉินก็ขอใช้รูปลักษณ์ของเก้าอี้ชุดนี้มาเป็นแรงบันดาลใจในการออกแบบเมาส์คอมพิวเตอร์ให้ดูดีผิดแผกจากทั่วไปในตลาดบ้าง

ถ้าจะว่าเมาส์ที่ชื่อ Lounge Mouse ของเฉินตัวนี้เป็นเมาส์ที่หรูที่สุดในโลกก็คงไม่ผิด เพราะผู้ออกแบบตั้งใจให้รูปทรงของเมาส์ตัวนี้เป็นไปในทิศทางเดียวกันกับเก้าอี้รองขาที่มาในชุดเก้าอี้อีมส์เลาจ์แชร์โดยตรง ในเรื่องของวัสดุก็เช่นกันเพราะมีการตกแต่งที่ฐานของเมาส์บริเวณที่ใช้ใส่ถ่านด้วยไม้อัดที่นำมาบิดงอ และครึ่งบนของเมาส์นั้นมีการหุ้มหนังเนื้อนุ่มทั่วบริเวณยกเว้นตรงสกรอลวีลตรงกลางด้านหน้า

ความตั้งใจของเฉินนั้นไม่ใช่เพียงแค่การออกแบบเมาส์นี้ให้ดูแตกต่างจากอุปกรณ์อิเล็กทรอนิกส์ทั่วไปเท่านั้น หากแต่ยังต้องตอบโจทย์การใช้งานจริงได้ตามหลักสรีระศาสตร์เช่นเดียวกันกับการออกแบบเฟอร์นิเจอร์ ผลลัพธ์ที่ได้จึงเป็นเมาส์ที่ใช้งานจริงได้สบายมือ ไม่เหมือนเมาส์บางรุ่นในโลกที่ขึ้นชื่อว่าไม่เข้ามือ

เฉินสำเร็จการศึกษาจาก Pratt Institute แห่งกรุงนิวยอร์ค เขามีดีไซน์ทั้งแนวฟังก์ชั่นและแนวแฟชั่นบนเว็บไซท์ของเขา เมาส์นี้ก็เป็นหนึ่งในนั้นแต่ยังอยู่ในขั้นของการวางคอนเซปท์อยู่ เฉินคาดว่าหากออกขายจริง เมาส์นี้จะมีราคา 80-120 ดอลลาร์สหรัฐซึ่งไม่แพงเลยสำหรับของที่ดูมีระดับขนาดนี้

เก้าอี้อีมส์ชื่อดังซึ่งเป็นต้นแบบแห่งดีไซน์สำหรับเมาส์ตัวนี้ (Photo credit: Herman Miller)