Recyclable Sneakers: Fashion Industry’s Latest Venture

Share this article

Adidas, Nike และ Salomon เอาใจสายแฟผู้รักษ์โลกด้วยการผลิตรองเท้าสนีคเกอร์ที่มีส่วนช่วยแก้วิกฤตสิ่งแวดล้อมโลก
บทความ: จูเลีย โรซาน

[ English ]

โลกทั้งใบต้องสั่นสะเทือนเมื่อเกรตา ธันเบิร์ก สาวน้อยนักรณรงค์ด้านสิ่งแวดล้อมขึ้นกล่าวสุนทรพจน์ด้วยถ้อยคำที่เสียดแทงอารมณ์ที่สหประชาชาติในเดือนกันยายนที่ผ่านมา เธอกล่าวหาผู้นำระดับโลกว่าขโมยความฝันและวัยเด็กของเธอไปด้วยการเพิกเฉยต่อปัญหาเร่งด่วนอย่างการเปลี่ยนแปลงของสภาพภูมิอากาศโลก เธอตำหนิสมาชิกสหประชาชาติว่ามีแต่ความโลภในเรื่องเงินและตั้งเป้าหมายทางเศรษฐกิจที่เกินจริง เธอยังเรียกร้องให้ผู้ฟังทุ่มเทความสนใจไปที่ระบบนิเวศของโลกที่กำลังล่มสลาย การสูญพันธุ์ครั้งใหญ่และความเปราะบาง

สุนทรพจน์ของเธอสร้างแรงบันดาลใจและปลุกกระแสให้คนทั่วโลกหันมาใส่ใจในวิกฤตสิ่งแวดล้อมโลก แต่ใครจะคิดว่าวงการอุตสาหกรรมแฟชั่นจะลุกขึ้นมาเป็นผู้เสนอแนวทางแก้ปัญหาดังกล่าวอย่างจริงจัง

Nike Plant Color Collection

เมื่อไม่นานมานี้ ผู้ผลิตรองเท้าสนีคเกอร์หลายรายกำลังเป็นผู้นำในการสร้างผลิตภัณฑ์ที่มีความยั่งยืนแต่ยังคงไว้ซึ่งความสบายในการสวมใส่ ประสิทธิภาพและความทนทานของรองเท้า แบรนด์รองเท้าข้ามชาติอย่าง Adidas, Nike และ Salomon ได้พัฒนาวิธีการผลิตที่ใช้นวัตกรรมใหม่ๆ และก้าวไปสู่เป้าหมายของการสร้างความยั่งยืนอย่างรวดเร็ว

Nike Flyleather Cortez

รองเท้ามากกว่า 24,000 ล้านคู่ที่ผลิตขึ้นในปี ค.ศ.2018 ส่วนใหญ่ทำขึ้นจากพลาสติกหรือผ้าโพลีเอสเตอร์ทั้งหมดหรือไม่ก็บางส่วน ผ้าโพลีเอสเตอร์เป็นวัสดุยอดนิยมในวงการแฟชั่นเพราะมีความทนทานต่อการหดและยืดตัว ป้องกันรอยยับ รอยขีดข่วนและสารเคมี รวมถึงยังมีน้ำหนักเบา ย้อมสีได้ง่ายและคงรูปร่างได้ดี

Nike Flyleather Cortez

รองเท้าถูกตัดเย็บขึ้นด้วยกระบวนการที่ซับซ้อน มีการติดกาวและขึ้นรูปทรงจากส่วนประกอบมากมาย ตั้งแต่พื้นรองเท้าที่นิ่มไปจนถึงส้นรองเท้าที่แหลม ส่วนบนของรองเท้าที่เป็นผ้าถักโพลีเอสเตอร์และรูร้อยสายรองเท้าที่มีความเปราะบาง ทำให้การรีไซเคิลรองเท้าแทบจะเป็นไปไม่ได้เลย ถ้าเทรนด์ของการสวมใส่รองเท้าสนีคเกอร์ยังไม่เสื่อมคลายและคนยังไม่นิยมใช้รองเท้ามือสอง ก็ไม่ต้องสงสัยเลยว่ารองเท้าที่ใช้จนเก่าหรือชำรุดเหล่านั้นคงหนีไม่พ้นที่ต้องถูกโยนทิ้งลงไปในกองขยะและฝังกลบอยู่ตรงนั้นเป็นร้อยๆ ปีโดยไม่ย่อยสลาย

Salomon Concept Recyclable Running Shoe

ข้อดีอย่างหนึ่งก็คือ ในโลกยุคดิจิตัลที่ผู้บริโภคมีแพลทฟอร์มในการเรียกร้องให้มีการเปลี่ยนแปลงและพูดถึงประเด็นที่ไม่ยุติธรรม ประเด็นของจริยธรรมในวงการแฟชั่นหรือที่รู้จักกันในนามของแฟชั่นที่เป็นมิตรกับสิ่งแวดล้อมและผู้คนก็เป็นแรงผลักดันที่สำคัญ

รองเท้าวิ่งภายใต้คอนเซ็ปต์ของการรีไซเคิลของ Salomon

Salomon Group บริษัทผู้ผลิตอุปกรณ์กีฬาสัญชาติฝรั่งเศสและเป็นผู้นำในอุตสาหกรรมอุปกรณ์กีฬากลางแจ้งในยุโรปสามารถรับมือกับปัญหานี้ได้ดี ในการพัฒนารองเท้าและอุปกรณ์กีฬาที่สามารถนำกลับมารีไซเคิลได้ทั้งหมด Salomon วางตำแหน่งของตัวเองเป็นแบรนด์ที่แปลงไอเท็มกีฬาที่เสื่อมสภาพให้กลายเป็นสินค้าที่ใหม่กว่าและทันสมัยกว่าเพื่อให้คุณสวมใส่ได้สนุกมากขึ้น Salomon พัฒนารองเท้าวิ่งภายใต้คอนเซ็ปต์ของการรีไซเคิลโดยมีจุดมุ่งหมายเพื่อต้องการลดผลกระทบด้านสิ่งแวดล้อมจากรองเท้าด้วยการใช้เทอร์โมพลาสติก โพลียูรีเทนหรือทีพียูเป็นวัสดุเดียวในการผลิต เมื่อสินค้าตกรุ่นหรือชำรุดจนซ่อมแซมไม่ได้แล้ว เราสามารถนำทีพียูมาบดให้เป็นผงและนำมาสร้างเป็นของชิ้นใหม่ได้โดยไม่ต้องรอให้ย่อยสลาย ซึ่งวิธีนี้จะช่วยขยายวงจรชีวิตของวัสดุที่นำมาใช้ ทางแบรนด์ตั้งเป้าจะเปิดตัวรองเท้ารีไซเคิลล๊อตแรกในปี ค.ศ.2021

Nike Plant Color Collection

ฤดูร้อนปี ค.ศ.2019 เป็นก้าวย่างที่สำคัญและนับว่ามาถูกทางของ Nike  การเปิดตัวรองเท้าเพื่อความยั่งยืนทำให้ แบรนด์ประสบความสำเร็จในการเอาใจสาวกสนีคเกอร์สายรักษ์โลกที่เรียกร้องหารองเท้าที่เป็นมิตรกับสิ่งแวดล้อม มีสไตล์และสวมใส่สบาย Nike ใช้นวัตกรรมใหม่ๆ ในการเลือกใช้วัสดุในการผลิต โครงสร้างและสีของรองเท้า คอลเลคชั่น Nike Plant Color ที่ทำออกมาในรุ่น Air Max 95 และ Blazer Low มีการใช้สีที่สกัดจากธรรมชาติ ในขณะที่ Nike Flyleather Earth Day Pack ถูกดีไซน์ให้ใช้วัสดุที่เป็นเส้นใยหนังธรรมชาติรีไซเคิลอย่างน้อยร้อยละ 50 โดยที่ยังคงรักษารูปลักษณ์ เท็กซ์เจอร์และกลิ่นของหนังแบบดั้งเดิมไว้

Nike Flyleather Earth Day Pack

ในขณะที่กระบวนการผลิตด้วยวัสดุหนังแบบเก่ามักจะก่อให้เกิดของเสียที่เป็นขยะกองโต แต่รองเท้า Flyleather ทำจากวัสดุที่เป็นเศษหนังที่นำมาหลอมรวมเข้ากับเส้นใยสังเคราะห์และผ้าจนกลายเป็นวัสดุใหม่ที่มีคุณภาพระดับพรีเมียม Flyleather ใช้น้ำน้อยในการผลิต รองเท้ามีน้ำหนักเบากว่า ทนทานกว่าและสร้างขยะน้อยลง จึงปล่อยก๊าซเรือนกระจกในปริมาณที่ต่ำกว่า Nike ทำรองเท้าชนิดนี้ออกมาในรุ่น Air Force 1, Jordan 1 และ Cortez

ทางด้าน Adidas ก็เดินหน้าทำตามคำสัญญาที่ตั้งเป้าไว้ว่าจะผลิตรองเท้ากีฬาจากพลาสติกรีไซเคิลเท่านั้นภายในปี ค.ศ. 2024  แบรนด์มีการเปิดตัวรองเท้าวิ่งที่ทุกชิ้นส่วนของรองเท้าสามารถนำกลับมารีไซเคิลได้ 100 เปอร์เซ็นต์เมื่อต้นปีที่ผ่านมา รองเท้าวิ่ง  Futurecraft Loop ใช้เวลา 6 ปีในการพัฒนาและสร้างจากเทคโนโลยีที่รองรับแรงกระแทกและห่อหุ้มด้วยวัสดุเทอร์โมพลาสติก โพลียูรีเทนหรือทีพียูทั้งในส่วนที่เป็นสายรองเท้า ลิ้นรองเท้า ด้านบนของรองเท้าและพื้นส่วนกลาง การใช้วัสดุเดียวกันทั้งหมดในการผลิตทำให้มั่นใจได้ว่ารองเท้าเก่าจะสามารถนำกลับมารีไซเคิลเพื่อผลิตเป็นรองเท้ารุ่นใหม่ที่ปรับปรุงให้ดีขึ้นกว่าเวอร์ชั่นเก่า

Adidas Futurecraft Loop

Futurecraft Loop ใช้กาวในการประกอบรองเท้า จึงสามารถนำวัสดุที่ใช้ทำรองเท้าทั้งหมดกลับมารีไซเคิลเป็นผลิตภัณฑ์ใหม่อื่นๆ ได้ เช่น ขวดน้ำและถุงผ้า

นี่ไม่ใช่ครั้งแรกที่ Adidas ผลิตสินค้าที่เป็นมิตรกับสิ่งแวดล้อม ก่อนหน้านี้ในปี ค.ศ. 2016 ทางแบรนด์เคยร่วมมือกับพาร์ทเนอร์ผลิตรองเท้าที่ทำจากขยะพลาสติกจากท้องทะเล Adidas ตั้งเป้าหมายว่าจะผลิตรองเท้าที่สามารถนำมารีไซเคิลได้หรือผลิตจากวัสดุรีไซเคิลมากกว่า 11 ล้านคู่ภายในสิ้นปี ค.ศ. 2019 กระนั้นก็ตาม เป้าหมายระยะยาวของบริษัทก็ไปไกลกว่าการลดปริมาณพลาสติกให้เหลือน้อยที่สุด เพราะ Adidas ยังมีแผนที่จะกำจัดขยะที่เกิดจากการผลิตให้หมดไปโดยสิ้นเชิง

Adidas Futurecraft Loop

Adidas, Nike and Salomon are leading the charge in creating sustainable products without sacrificing comfort, performance and stability.

Words: Julia Roxan

This past September, the world faced a rude awakening in the form of teen environmental activist, Greta Thunberg. Delivering an emotionally scathing speech at the United Nations, she accused world leaders of snatching her childhood and her dreams with their inaction towards pressing issues like climate change. Slamming U.N. members for their alleged financial greed and unrealistic economic goals, she urged listeners to turn their undivided attention toward the world’s collapsing ecosystems, mass extinctions and the vulnerable.

Her speech was inspiring and truly thought-provoking… yet who would’ve thought that the fashion industry would be the one to actively propose solutions?

As of late, sneakers manufacturers are leading the charge in creating sustainable products without sacrificing comfort, performance and stability. Multinational brands such as Adidas, Nike and Salomon have mastered innovative new methods of production and are quickly moving toward their goal of sustainability.

With the production of over 24 billion pairs of shoes in 2018, the majority are constructed either partly or completely from plastic or polyester – a popular fabric in the fashion industry as it is resistant to shrining, stretching, wrinkling, abrasions and chemicals… plus its lightweight, dyes easily and retains shape well.

From the squishy soles, to the pointed heels, knit polyester uppers and brittle eyelet holes, shoes are complexly stitched, glued and molded together with a multitude of components – making the option of recycling nearly impossible. If the constant flow of trendy shoes never slow down, and people are resistant to owning second-hand pairs, where else can these worn out accessories go other than to the landfill? – where they sit idle for hundreds of years without ever decomposing.

Good thing for us, in the digital age where consumers have a platform to demand change and speak out on unjust issues, ethical fashion (also known as, eco-friendly and people-friendly fashion) has gained momentous traction.

French sports equipment manufacturing company and European leader in the outdoor sporting equipment industry, Salomon Group, is taking strides of its own. Developing reincarnated shoes and equipment, Salomon positions itself as the brand to turn worn down items into newer, trendier apparel so “that you could have more fun outside”. Known as the Salomon Concept Recyclable Running Shoe, the brand aims to lessen environmental impacts of footwear through utilizing a singular material: thermoplastic polyurethane (TPU) which can be ground down at the end of its life and remoulded into something new without degrading performance – thus extending the life-cycle of the materials used. Salomon aims to launch the first batch of recyclable shoes in 2021.

Summer’19 was a big step in the right direction for Nike, launching a new line of sustainable footwear, the brand successfully appeased demand for an eco-friendly, stylish and comfortable pair of shoes. Demonstrating innovative and beautiful new approaches to colour, construction and material selection – Nike’s Plant Color Collection featuring the Air Max 95 and the Blazer Low utilize plant-based dyes, while the Nike Flyleather Earth Day Pack incorporates at least 50% of recycled natural leather fibre into its design while preserving the material’s revered appearance, texture and smell.

While the manufacturing of leather often leads to a ton of waste to be discarded, Flyleather is composed of the excess leather scrap and fused with synthetic fibres and fabric infrastructure to form one singular material of premium quality. Creating Flyleather utilizes less water, is lighter, more durable, creates less waste and results in a lower carbon footprint. Nike’s Flywear leather options are available for the Air Force 1, Jordan 1, and the Cortez.

Pledging only to use recycled plastics by 2024, Adidas has not procrastinated its goals. Unveiling its 100% recyclable running shoe, earlier this year. Six years in the making, the Futurecraft Loop features Boost cushioning technology and is covered in thermoplastic polyurethane (TPU) material – this includes its laces, tongue, upper and midsole. The use of a singular material, ensures that the shoe can be repurposed time and time again to create newer, more improved models and versions.

The Futurecraft Loop is assembled with glue, allowing the materials used to be recycled for the creation of a completely new product such as water bottles and tote bags.

With previous partnerships in 2016 to create shoes made from recycled ocean plastic, this is not Adidas’ first venture into eco-friendly production. By the end of 2019, Adidas is expected to produce over 11 million recyclable (or recycled) shoes. Its long-term goals however, go further than minimising plastic, Adidas also reportedly has plans to eradicate manufacturing waste completely.

Adidas Futurecraft Loop
Get Exclusive Connections with LUXUO Thailand
Join us today
Connect!
Close
Join us for exclusive access to Luxuo Thailand's contents and events
Subscribe
close-image