Hermès Brings The Joy of “petit h” to Bangkok

Share this article

Hermès แปลงโฉมบูติคสาขาไอคอนสยามด้วยธีมงานวัดเพื่อต้อนรับผลิตภัณฑ์ในกลุ่ม petit h
บทความ: รักดี โชติจินดา

[ English ]

petit h หรือ “เปอตีอาช” เป็นชื่อที่ Hermès ใช้เรียกผลิตภัณฑ์กลุ่มพิเศษที่เกิดจากวัสดุส่วนเกินจากการสร้างสรรค์ชิ้นงานหลัก ไม่ว่าจะเป็นหนัง ผ้าไหมหรือคริสตอล Hermès เริ่มสร้างสรรค์ผลงานในชื่อ petit h นี้มาตั้งแต่ปี ค.ศ. 2010 และยกระดับความจริงจังขึ้นเรื่อยๆ โดยคุณภาพของวัสดุและฝีมือหรือความเชี่ยวชาญที่ใช้ในการตัดเย็บหรือประดิษฐ์ก็อยู่ในระดับสูงสุดตามมาตรฐานของแบรนด์ และมีลูกเล่นน่ารักแบบเรียบง่ายตามสไตล์ของ Hermès แถมคอนเซปท์การนำวัสดุกลับมาใช้หรือสร้างประโยชน์ใหม่นี้ก็ยังตอบโจทย์เรื่องความยั่งยืนของสังคมสมัยนี้ได้เป็นอย่างดีอีกด้วย

Luxury shopping featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator
Luxury shopping featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

อีกหนึ่งประเด็นที่ทำให้ petit h แตกต่างจากสินค้าปกติก็คือการที่ petit h แต่ละชิ้นแต่ละแบบนั้นจะมีจำนวนน้อยหรือบางผลงานอาจจะเป็นแบบพีซยูนิคหนึ่งเดียวในโลกเลยก็ได้ ทั้งหมดอยู่ภายใต้การดูแลของคุณโก๊ดฟรัว เดอ วิริเยอ ผู้เป็นครีเอทีฟไดเรคเตอร์ของ petit h โดยเฉพาะ โดยปกติแล้วผลงานในกลุ่มนี้จะได้รับการออกแบบโดยยึดถือวัสดุในมือเป็นหลัก ไม่ได้มีการกำหนดภาพหรือโครงร่างไว้ล่วงหน้า แต่ในเมื่อจะมาจัดงานใหญ่ในเมืองไทยก็ต้องมีการออกแบบสินค้าชิ้นพิเศษสำหรับบ้านเราโดยเฉพาะซึ่งจะไม่นำไปขายในประเทศอื่น อย่างที่เราได้เห็นในงานก็ได้แก่ H+ Tuk-Tuk Charm และ the H+ Squid Charm ในสีสันต่างๆ กัน

Luxury shopping featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator
คุณโก๊ดฟรัว เดอ วิริเยอ และ คุณซันเต๋อ ยศนันท์ วุฒิกรสมบัติกุล

คุณผู้อ่านไปชมไปเลือกซื้อ petit h กันได้ที่บูติคของ Hermès สาขาไอคอนสยามตั้งแต่วันที่ 18 พฤศจิกายนถึงวันที่ 11 ธันวาคมนี้ และเมื่อไปแล้วก็จะได้พบกับบรรยากาศที่แปลกตาและสนุกสนานในธีมงานวัดที่ Hermès เนรมิตขึ้นเต็มพื้นที่ทั้งสองชั้นของบูติคด้วยผ่านการตีความและออกแบบโดยศิลปินไทยซึ่งก็คือคุณซันเต๋อ ยศนันท์ วุฒิกรสมบัติกุล เราจะได้เห็นรถเข็นขายขนม เจดีย์ทราย ว่าวจุฬาและอีกมากมายในบูติคของ Hermès ก็วันนี้ พูดถึงว่าวแล้วขอแถมสั้นๆ ว่าถ้าคุณได้ไปงานนี้และเห็นสัญลักษณ์ว่าวจุฬาสีส้มชิ้นเล็กๆ วางอยู่ข้างผลงานชิ้นใด นั่นแปลว่าชิ้นนั้นเขาขายแล้ว แค่ว่ายังวางโชว์อยู่เพื่อช่วยให้บรรยากาศในงานไม่ขาดหายไปเท่านั้น ลองเลือกชมชิ้นอื่นแทนได้เพราะว่าน่ารักทั้งนั้นเลย

Luxury shopping featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator
Luxury shopping featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

บทความที่เกี่ยวข้อง: Hermès Arceau Le Temps Voyageur for All Dreamers and Travellers


The spirit of recreation and reinvention is celebrated in a most memorable temple fair-themed setting. 

Words: Ruckdee Chotjinda  

Visitors to the Hermès boutique at IconSiam between 18 November and 11 December 2022 will be delighted by an unexpected scene as the maison celebrates petit h creations in Thailand. Established in 2010, petit h is a range of playful products created almost at random from surplus materials which are high in quality but might otherwise have to be discarded such as leather, silk and crystal. The whole idea of reusing materials also fits very well with the current narrative of sustainability.

Unlike regular products, many petit h creations are one of a kind. Most are created without a preconceived idea, but a handful were in fact imagined and executed especially for this current show in Bangkok and will not be made available anywhere else, among them the H+ Tuk-Tuk Charm and the H+ Squid Charm. High-quality materials, exceptional know-how and Hermès’ spirit of ingenuity combine to give life to these objects, all under the direction of petit h Creative Director Godefroy de Virieu.

The playfulness of petit h is further emphasized through the scenography of a minimalistic Thai temple fair as imagined by local artist Suntur Yosanant Vuthikornsombatkul. Carts, stalls, bunting and other tell-tale symbols transform the whole duplex at Hermès IconSiam Boutique and echo the flair and ingenuity of the creations. Lastly, we have one tip to any would-be visitor to this petit h event. If you see a small orange Thai kite symbol next to any product, it means that the piece is already sold but it remains on display as a courtesy of the customer. Fear not though as the one next to them can still be yours. Enjoy shopping!

See also: Hermès Arceau Le Temps Voyageur for All Dreamers and Travellers

Get Exclusive Connections with LUXUO Thailand
Join us today
Connect!
Close
Join us for exclusive access to Luxuo Thailand's contents and events
Subscribe
close-image