The Stairway House by Nendo is Like a Semi-Outdoor Greenhouse

ความเรียบง่ายที่ดึงดูดด้วยบรรยากาศที่เปิดกว้างและพรรณไม้สีเขียว
บทความ: จูเลีย โรซาน ภาพ: Nendo

[ English ]

บ้าน Stairway House แห่งกรุงโตเกียวนั้นมีจุดเด่นอยู่ที่ขั้นบันไดซึ่งทอดตัวยาวจากภายนอกเข้าสู่ในบ้านและสูงขึ้นไปเรื่อยๆ คอนเซปท์สุดเก๋นี้เป็นของสถาปนิกชาวญี่ปุ่น โอกิ ซาโตะ ผู้ก่อตั้งสตูดิโอออกแบบชื่อ Nendo 

โอกิซึ่งเกิดที่โตรอนโต ประเทศแคนาดานั้นเป็นผู้ที่มีชื่อเสียงในด้านมุมมองที่สดใหม่ซึ่งสะท้อนหลากหลายแง่มุมทางด้านวัฒนธรรมและการออกแบบ อย่างเช่นบ้าน Stairway House หลังนี้ก็เน้นเรื่องการใช้แสงธรรมชาติ การระบายอากาศและการใช้พรรณไม้สีเขียวเพื่อยกระดับแต่ละพื้นที่ของการใช้ชีวิต ตัวบ้านหันไปทางทิศใต้ และมีด้านหน้าของอาคารเป็นแผงกระจกขนาดใหญ่ยักษ์ มองออกไปเห็นต้นพลับเก่าแก่ที่คนในย่านนั้นทุกวัยรู้สึกผูกพันด้วย

บ้านหลังนี้ตอบโจทย์การใช้งานของลูกค้าโดยตรงด้วยการจัดวางพื้นที่อย่างชาญฉลาด ให้ห้องส่วนกลางต่างๆ อยู่บนชั้นหนึ่ง และยังมีห้องนอนของผู้สูงอายุอยู่ชั้นหนึ่งเหมือนกันด้วยเพื่อที่จะได้ไม่ต้องเดินขึ้นลงบ้าน น้องแมวที่อาศัยอยู่ด้วยจำนวนมากก็สามารถเดินเพ่นพ่านไปมาได้โดยสะดวกเช่นกัน 

ขยับขึ้นไปชั้นบนๆ จะเป็นห้องของผู้ใหญ่วัยกลางคนและห้องของเด็กน้อย ทั้งหมดเชื่อมต่อกันโดยโครงสร้างรูปทรงขั้นบันไดที่ทอดตัวยาวเข้ามาจากสวนทางทิศใต้ แล้วจึงไล่ระดับความสูงจากชั้นหนึ่งขึ้นไปถึงชั้นสามของบ้าน โดยบันไดนี้ยังทำหน้าที่พิเศษด้วยนั่นคือการซ่อนห้องอาบน้ำและสิ่งอำนวยความสะดวกต่างๆ ไว้ภายใน 

ขั้นบันไดกลางบ้านนี้ไม่เพียงเชื่อมต่อพื้นที่ภายในเข้าหากัน แต่ยังเลยออกไปนอกอาคารเพื่อเชื่อมต่อกับสวนและถนนที่อยู่ด้านนอกรั้วบ้านในที่สุด

ทั้งหมดนี้ทำให้บ้าน Stairway House ดูเป็นเหมือนเรือนกระจกกึ่งเอาท์ดอร์ที่เขียวชอุ่มและสงบเงียบ มีแสงแดดสาดส่องทั่วถึงให้เหล่าน้องแมวได้ปีนขึ้นลงอย่างสบายใจ พื้นที่ใช้สอยต่างๆ ทำให้สมาชิกในครอบครัวทั้งสามรุ่นต่างก็รู้สึกอุ่นใจว่าคนอื่นอยู่ไม่ไกล แต่ในขณะเดียวกันก็ไม่ใช่ว่าทุกคนจะต้องรวมตัวอยู่ใกล้กันจนขาดความเป็นส่วนตัว 

บทความที่เกี่ยวข้อง: Beauty and Function Blend Seamlessly at The Dune House by Studio Vural


This striking property is fronted by an enormous glass facade and abundant greenery to enhance each living space. 

Words: Julia Roxan Photo: Nendo

Defined by its distinctive continuous staircase, the Stairway House in Tokyo, Japan was conceptualised by Japanese architect and founder of Nendo design studio, Oki Sato. 

Born in Toronto, Canada, Oki is revered for bringing a fresh and innovative perspective to cultural and traditional design. In his work with the Stairway House, the architect prioritises the use of natural light, ventilation and greenery to enhance each living space. Utilising an enormous glass facade on the southern front of the residence, Oki was able to preserve the neighbourhood’s existing persimmon tree beloved throughout every generation.

Catering directly to the needs of his clients, the residence is organised such that the most essential spaces for everyday living are situated on the first floor where a couple of matured age with numerous cats can roam freely whilst easily accessing the amenities that they need, both in-and-outdoors.

Meanwhile, the upper levels which are home to a younger couple and their child, are connected through a stairway-like structure designed in the south yard, continuing upward into the building, penetrating the first through third floors. Doubling up for a multitude of purposes, the connecting stairway conceals multiple functional elements such as bathrooms.

Expanding beyond the compounds of the house, the stairway not only connects the interior spaces to one another, it reaches out into the yard and unto the city road.

Taking on the look of a semi-outdoor greenhouse with abundant greenery as well as a sun-soaked perch for the cats to enjoy climbing, each and every section of the Stairway House presents an air of privacy despite close proximity, and serenity, where all three generations can take comfort in each other’s subtle presence.

See also: Beauty and Function Blend Seamlessly at The Dune House by Studio Vural