Mexico City’s Underground Residence: Photocatalytic Cave

พื้นที่ส่วนตัวสไตล์กึ่งใต้ดินที่เหมาะสำหรับการปลีกวิเวกเป็นที่สุด
บทความ: จูเลีย โรซาน ภาพ: เจม นาวาร์โร  

[ English ]

คุณเคยคิดหรือไม่ว่าถ้ำนั้นเป็นสถานที่พักอาศัยชั้นดีประเภทหนึ่งเลย ตัวอย่างในวันนี้คือบ้านพักแบบกึ่งใต้ดินเพื่อการปลีกวิเวกและเพื่อใช้เป็นที่พบปะสังสรรค์กับเพื่อนฝูง บ้านหลังนี้ตั้งอยู่ทางทิศตะวันตกของเมืองเม็กซิโกซิตี้และมีชื่อว่า Photocatalytic Cave ผู้ออกแบบคือบริษัทสัญชาติเม็กซิกันชื่อ Amezcua โดยใช้พื้นฐานโครงสร้างเดิมของบ้านบนยอดเขาที่สร้างตั้งแต่ยุคทศวรรษที่ 1960

Photocatalytic Cave มีขนาดพื้นที่ใช้สอย 70 ตารางเมตร ภายในแบ่งเป็น 5 โซนหลัก มีห้องครัวและบาร์ ห้องนั่งเล่น โต๊ะอาหารพร้อมระเบียง ห้องนันทนาการ ชั้นเก็บไวน์และพื้นที่สูบบุหรี่ และมีห้องน้ำด้วย ที่สำคัญ บ้านหลังนี้ไม่มีปัญหาเรื่องการระบายอากาศ ความมืดหรือความชื้นอันเกิดจากชั้นดินและหินเหมือนถ้ำทั่วไป

นั่นเป็นเพราะว่าทีม Amezcua ให้ความสำคัญกับเรื่องบรรยากาศและการหมุนเวียนอากาศเป็นพิเศษจึงเลือกใช้เครื่องอัดอากาศ เครื่องลดความชื้นและเครื่องทำความร้อนทำงานประสานกันเพื่อฟอกอากาศและขจัดปัญหาเรื่องแบคทีเรียหรือเชื้อราโดยสมบูรณ์ แล้วตรงกลางถ้ำหินปูนแห่งนี้ยังมีการติดตั้งแผง Krion ซึ่งมีคุณสมบัติในการช่วยกระจายแสงและฟอกอากาศได้อีกทางหนึ่งด้วย

คานทับหลังและเสาค้ำโลหะภายในบ้านสไตล์ถ้ำแห่งนี้เป็นเหมือนอย่างที่ใช้ในเหมืองถ่านหินสมัยโบราณ แต่การตกแต่งภายในก็ดูร่วมสมัยเป็นที่สุดด้วยพื้นไม้ ตู้สีอ่อนสลับสีเข้ม โซฟาหนังทรงโค้ง โต๊ะไม้และม้านั่งที่ย้ายไปมาได้อย่างลงตัวเหมือนตัวต่อแม้ว่าจะมีรูปทรงที่ไม่เป็นมาตรฐานก็ตาม

บทความที่เกี่ยวข้อง: Dwell in the Nature with The Backcountry Hut Company


The semi-buried property makes an ideal and private living space.

Words: Julia Roxan Photo: Jaime Navarro

Proving once more that caves indeed make an ideal living space, the semi-buried Photocatalytic Cave was designed as a private space for both retreat and social gatherings, in an existing 1960s hilltop residence by Mexican studio, Amezcua, just west of the city.

While historically characterised by its minimal ventilation, dim lighting, and high humidity due to the mass of earth and rock which insulate the space – Photocatalytic Cave spans over 70 square meters with five distinct chambers comprising of a kitchen and bar, living room, dining area with a balcony, media area, wine storage and smoking area, plus a bathroom.

Utilising air purifying features in the form of air injectors, dehumidifiers and heaters, the Amezcua team made issues of underground atmosphere and circulation a priority, cancelling probability of bacteria and fungi breeding entirely. Additionally, the epicenter of the limestone cave was fitted with Krion panels rich in photocatalytic properties which diffuse light and purify air.

The metal lintels and supporting columns similar to those used in traditional coal mines. Finished with wooden flooring, glossy surfaces and a combination of both light and dark cabinetry, Photocatalytic Cave presents a sleek contrasting aesthetic. It features contemporary furnishing such as curved leather sofas, wooden blocks and movable benches which fit the space like a puzzle piece despite the irregular dimensions.

See also: Dwell in the Nature with The Backcountry Hut Company