The Feldman Architecture Urban Retreat Maximises Indoor and Outdoor Connection

Share this article

ตัวอย่างการตอบโจทย์ด้านความยั่งยืนของการออกแบบที่ทันสมัยให้กับบ้านหลังหนึ่งที่ซานฟรานซิสโก
บทความ
: จูเลีย โรซาน

[ English ]

เป้าหมายหลักในการออกแบบบ้านที่มีชื่อว่า Urban Retreat บนที่ดินแปลงคู่วิวตัวเมืองซานฟรานซิสโกหลังนี้ของ Feldman Architecture คือการทำให้บ้านมีส่วนสัมพันธ์ระหว่างพื้นที่ในและนอกอาคารให้ได้มากที่สุด โดยจะต้องจัดสรรพื้นที่ในการใช้สอยร่วมกันสำหรับผู้อยู่อาศัยซึ่งเป็นครอบครัวที่มีเด็กเล็กด้วย ในขณะที่ยังรักษาไว้ซึ่งแบบโครงสร้างดั้งเดิมที่มีการวางตำแหน่งและหันทิศแบบไม่ธรรมดา และยังเป็นตัวอย่างการตอบโจทย์ด้านความยั่งยืนของการออกแบบที่ทันสมัยอีกด้วย

Luxury property featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator
Luxury property featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

บ้านหลังนี้มีการกักเก็บน้ำฝนไว้ใช้และมีเทคโนโลยีด้านพลังงานแสงอาทิตย์ ทั้งหมดเป็นไปตามปณิธานของ Feldman Architecture ในการเคารพและรักษาซึ่งตามธรรมชาติ โดยอาศัยภูมิปัญญาดั้งเดิมและวิทยาศาสตร์การก่อสร้างร่วมสมัยเพื่อทำให้ตัวอาคารอยู่ร่วมกับสิ่งแวดล้อมได้อย่างเป็นหนึ่งเดียวกัน

Luxury property featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator
Luxury property featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

Feldman Architecture พยายามออกแบบบ้านหลังนี้ให้มีความก้ำกึ่งระหว่างส่วนที่เป็นอินดอร์และเอาท์ดอร์ โดยไม่แบ่งแยกให้รู้สึกได้ชัดเจน โซนพักอาศัยหลักจะอยู่ทางด้านซ้ายของตัวบ้าน แล้วปล่อยให้มีพื้นที่สีเขียวประปรายและเชื่อมต่อพื้นที่โซนอื่นๆ ทั้งหมด สำหรับพื้นที่ชั้นบนนั้นก็ทอดตัวเป็นแนวทแยงมุมตลอดความกว้างของพื้นที่ในรูปของโฟลทติ้งบาร์ลอยต่ำเพื่อเพิ่มพื้นที่ใช้สอย และทำให้ทั้งผู้อยู่อาศัยและสาธารณชนได้เห็นวิวอย่างเต็มตาด้วยการจำกัดความสูงของตัวบ้านเอาไว้

Luxury property featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator
Luxury property featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

การตกแต่งภายในประกอบด้วยอิฐสีขาวและงานตู้ที่ผลิตจากไม้แคลิฟอร์เนียวอลนัทสีเข้ม ทำให้บ้าน Urban Retreat หลังนี้มีธีมที่ตัดกันระหว่างความสว่างและความมืด ความอบอุ่นและความโมเดิร์น ซึ่งยังส่งผลในเรื่องของการเชื่อมต่อพื้นที่ภายในและภายนอกอาคารได้อีกด้วย บ้านหลังนี้มีหลังคาแบบรักษ์โลกที่ช่วยเก็บและกรองน้ำฝนเอาไว้เป็นน้ำสะอาดสำหรับใช้ในระบบซักล้างและระบบห้องน้ำ ไม่เพียงเท่านั้น น้ำที่ผ่านการใช้งานแล้วในครัวเรือนนี้ยังถูกเก็บไว้เพื่อนำมารดน้ำต้นไม้อีกจนเกิดเป็นวงจรที่สมบูรณ์เช่นนี้เรื่อยไป

บทความที่เกี่ยวข้อง: The Brosnans’ Thai-Inspired Malibu House Listed for USD 100,000,000


This San Francisco property represents ambitious sustainability goals and inventive modern design.

Words: Julia Roxan

Perched on a double lot overlooking downtown San Francisco, Feldman Architecture set out to maximise this home’s indoor and outdoor connection. Emphasising shared space for inhabitants with young children, whilst working with the structure’s original, non-conforming footprint and orientation, this Urban Retreat is a product of ambitious sustainability goals and inventive modern design.

With the inclusion of innovative rain and site water reuse, alongside solar energy harvesting technology, Feldman Architecture prioritises their obligations to respect and preserve the natural environment, drawing upon past wisdoms and contemporary building science, in order to create structures that exist in perfect harmony.

Blurring the lines between a perceived indoor and outdoor space, Feldman Architecture constructed the main living area across the left side of the property, allowing greenspace to crawl through and connect the entire site. Meanwhile, its upper level perpendicularly spans the width of the site as a low hanging floating bar, maximising square footage and allowing both the inhabitants and the public to enjoy the breathtaking vista by minimizing the vertical scale of the home.

Clad in a thoughtful mixture of white brick and rich California walnut casework, the Urban Retreat presents contrasting themes of light and dark, warm and modern, which seamlessly connect its interior and exterior living spaces. With green roofs filtering and capturing rainwater, this residence stores and facilitates a constant cycle of clean water to be used in the home’s laundry and bathroom systems. Going further, the greywater collected from the home is then used to irrigate landscaping, and the cycle is refreshed.

Luxury property featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

See also: The Brosnans’ Thai-Inspired Malibu House Listed for USD 100,000,000

Get Exclusive Connections with LUXUO Thailand
Join us today
Connect!
Close
Join us for exclusive access to Luxuo Thailand's contents and events
Subscribe
close-image