Rolls-Royce Spectre Officially Unveiled in Thailand

Share this article

Rolls-Royce เปิดตัว Spectre ซุปเปอร์คูเป้ไฟฟ้าระดับอัลตร้าลักชัวรีรุ่นแรกของโลกในประเทศไทยอย่างเป็นทางการ
บทความ:
LuxuoTH

[ English ]

ย้อนกลับไปเมื่อเดือนกันยายน ค.ศ. 2021 บริษัท Rolls-Royce Motor Cars ออกมาเปิดเผยว่าตนกำลังพัฒนารถรุ่นใหม่ที่ขับเคลื่อนด้วยพลังงานไฟฟ้าล้วนอยู่ จากนั้นราวหนึ่งปีให้หลังในเดือนตุลาคม ค.ศ. 2022 ก็มีการเผยโฉม Spectre ในฐานะรถยนต์ที่ขับเคลื่อนด้วยพลังงานไฟฟ้าล้วนรุ่นแรกของแบรนด์ที่จะเป็นการเปิดยุคใหม่แห่งการขับเคลื่อนด้วยไฟฟ้าให้กับ Rolls-Royce Motor Cars โดยที่ Spectre ซึ่งจะมาแทนที่ Phantom Coupé รุ่นนี้ยังเป็นซุปเปอร์คู้เป้ไฟฟ้าระดับอัลตร้าลักชัวรี่รุ่นแรกของโลกอีกด้วย กำหนดการส่งมอบรถให้กับลูกค้าเริ่มตั้งแต่ไตรมาสที่ 4 ของปี ค.ศ. 2023 และ RRMC ก็รักษาสัญญานั้นไว้ได้เป็นอย่างดีด้วยการเปิดตัว Spectre อย่างเป็นทางการในประเทศไทยในวันนี้

Rolls-Royce Spectre

ทอร์สเทน มุลเลอร์-อ็อตวอส ประธานเจ้าหน้าที่บริหาร Rolls-Royce Motor Cars กล่าวว่า “ความสมบูรณ์แบบตามแบบฉบับของ Rolls-Royce Motor Cars นั้นไม่ใช่เพียงแค่เรื่องของการสร้างผลิตภัณฑ์ที่ดีที่สุดเท่านั้น แต่มันคือวัฒนธรรม ทัศนคติและปรัชญาที่ชี้นำการดำเนินงานของเรา เหมือนอย่างที่ท่านเซอร์ เฮนรี รอยซ์ ผู้ก่อตั้งบริษัทเราเคยกล่าวไว้ว่า ‘จงมุ่งสู่ความสมบูรณ์แบบในทุกสิ่งที่เราทำ’ และ Spectre ก็ถือกำเนิดขึ้นในกรอบของวัฒนธรรมดังกล่าวนี้”  

“นี่คือผลิตภัณฑ์ที่สอดคล้องกับอารมณ์ของผู้คนในยุคสมัยนี้เป็นอย่างดี รถรุ่นนี้เป็นการประกาศให้เห็นถึงเส้นทางสู่อนาคตของแบรนด์เรา และเป็นการตอบโจทย์ความต้องการของลูกค้าผู้มีรสนิยมสูงสุดในโลกที่ต้องการสัมผัสประสบการณ์การขับขี่รถยนต์ไฟฟ้าที่เหนือระดับ เพราะว่า Spectre มีคุณสมบัติของการเป็นรถ Rolls-Royce ก่อนเลยในอันดับแรก จากนั้นจึงเป็นรถยนต์ที่ขับเคลื่อนด้วยพลังงานไฟฟ้าเป็นประเด็นรอง นี่คือจุดเริ่มต้นหน้าบทใหม่อันแข็งแกร่งของแบรนด์เรา ของลูกค้าคนพิเศษของเรา และของอุตสาหกรรมลักชัวรีในภาพรวม ด้วยเหตุนี้ ผมจึงเชื่อมั่นว่า Spectre เป็นผลิตภัณฑ์ที่สมบูรณ์แบบที่สุดเท่าที่ Rolls-Royce เคยสร้างมา”

Rolls-Royce Spectre

Rolls-Royce Motor Cars มีเป้าหมายในการทำให้รถใหม่ทุกรุ่นของตนเป็นรถที่ขับเคลื่อนด้วยพลังงานไฟฟ้าภายในปี ค.ศ. 2030 เริ่มต้นด้วย Spectre รุ่นนี้ที่มีมอเตอร์ไฟฟ้าแบบ SSM จำนวน 2 ตัว มอเตอร์ตัวหน้ามีกำลัง 190 กิโลวัตต์และแรงบิด 365 นิวตันเมตร มอเตอร์ตัวหลังมีกำลัง 360 กิโลวัตต์และแรงบิด 710 นิวตันเมตร หากแปลงเป็นค่าของรถยนต์เครื่องสันดาปก็จะเท่ากับกำลัง 584 แรงม้าและแรงบิด 900 นิวตันเมตร อัตราเร่งจาก 0-100 กม./ชม. อยู่ที่ 4.5 วินาที ระยะทางที่ขับได้ต่อการชาร์จคือ 530 กิโลเมตร

การชาร์จไฟจาก 10% ให้ได้ 80% ใช้เวลา 34 วินาทีด้วยเครื่องชาร์จเร็วแบบไฟกระแสตรงกำลัง 195 กิโลวัตต์ แต่หากมีเวลาไม่มากก็สามารถชาร์จเพียง 9 นาทีเพื่อจะมีพลังงานพอให้ขับเคลื่อนได้ 100 กิโลเมตร แบตเตอรี่ของ Spectre เป็นแบบลิเธียม-ไออ้อนกำลัง 102 กิโลวัตต์-ชั่วโมงและผ่านการทดสอบแล้วที่ระดับอุณหภูมิจาก -40 องศาเซลเซียสจนถึง 50 องศาเซลเซียส ทั้งนี้ กระบวนการทดสอบรถรุ่น Spectre มีการขับรถเป็นระยะทางรวมถึง 2.5 ล้านกิโลเมตรในสภาพแวดล้อมและถนนลักษณะต่างๆ ที่ลูกค้าอาจพบเจอ เพื่อให้ผู้ใช้ทุกท่านมั่นใจได้ถึงประสิทธิภาพและความเป็นเลิศที่จะได้รับจากรถรุ่นนี้

Rolls-Royce Spectre

Spectre เป็นรถ Rolls-Royce แบบผลิตปกติรุ่นที่ 4 ที่ได้ใช้แพลทฟอร์ม Architecture of Luxury ซึ่งประกอบด้วยเฟรมอลูมิเนียมล้วน รูปโฉมภายนอกที่ดูเกลี้ยงเกลาชวนให้นึกถึงรถยนต์สไตล์คลาสสิกและเรือยอทช์แข่งสมัยใหม่ในเวลาเดียวกัน แนวเส้นหลังคาที่เรียบเนียนทำให้ Spectre มีคุณสมบัติทางด้านอากาศพลศาสตร์ที่ดี วัดค่าแรงต้านอากาศได้เพียง 0.25 เท่านั้น แม้แต่หุ่น Spirit of Ecstasy ก็ยังต้องได้รับการออกแบบใหม่ให้มีท่ายืนที่ต่ำลงและต้องนำไปทดสอบในอุโมงค์ลมด้วยก่อนนำมาใช้จริง

ด้วยความที่ Spectre เป็นรถที่มีขนาดใหญ่ สัดส่วนของหลายสิ่งหลายอย่างก็ต้องใหญ่ตามด้วย อย่างเช่นกระจังหน้า Pantheon ก็มีขนาดใหญ่ที่สุดเท่าที่เคยมีการติดตั้งในรถ Rolls-Royce และล้อขนาด 23 นิ้วนี้ก็ถูกนำมาใช้ในรถ Rolls-Royce แบบคูเป้สองประตูเป็นครั้งแรกในห้วงเวลาเกือบ 100 ปี ประตูของ Spectre มีความยาวเกือบ 1.5 เมตร แต่ว่าผลิตด้วยอลูมิเนียม 100% จึงมีน้ำหนักเบาลงได้โดยที่ไม่สูญเสียความแข็งแกร่งไป และด้วยความที่เป็นประตูรถ Rolls-Royce ที่มีขนาดใหญ่ที่สุดเท่าที่เคยมีมาจึงต้องมีระบบไฟฟ้าช่วยในการเปิดและปิดประตู ระบบไฟฟ้านี้ได้รับการพัฒนาขึ้นเพื่อการใช้งานในรถรุ่น Ghost มาก่อนหน้า และมีเซ็นเซอร์จีฟอร์ซอยู่ภายในเพื่อควบคุมให้ความเร็วในการเปิดและปิดประตูสม่ำเสมอไม่ว่ารถจะจอดในมุมเอียงขึ้นลงหรือซ้ายขวาอย่างไร โดย Spectre มีฟังก์ชั่นที่พิเศษเหนือใครด้วยในฝั่งของประตูด้านคนขับซึ่งจะปิดเองโดยอัตโนมัติเมื่อคนขับเหยียมแป้นเบรค

Rolls-Royce Spectre

ภายในห้องผู้โดยสารของ Spectre นั้นยังมีรายละเอียดอะไรให้ชื่นชมอีกมาก นี่คือรถแบบผลิตปกติรุ่นแรกของ Rolls-Royce ที่ได้ใช้ประตู Starlight Doors ซึ่งมีดวงดาวระยิบระยับจำวน 4,796 ดวงฝังอยู่ แต่ถ้าไม่ชอบแนวนี้ก็สามารถสั่งให้ทางแบรนด์ติดตั้งแผงไม้คานาเดลที่ผลิตด้วยมือแทนที่ได้ แต่บนแดชบอร์ดก็จะยังมีลวดลายที่เชื่อมโยงอยู่กับฟากฟ้ายามค่ำคืนอยู่ดีในรูปของดวงดาวกว่า 5,500 ดวงที่ล้อมรอบป้ายชื่อ Spectre บนแดชบอร์ดฝั่งผู้โดยสาร

คุณไอรีน นิคเคียน ผู้อำนวยการภูมิภาคเอเชีย-แปซิฟิก Rolls-Royce Motor Cars กล่าวในงานเผยโฉม Spectre ในประเทศไทยว่า “เรามีความยินดี ที่ได้เฉลิมฉลองการเปิดตัว Rolls-Royce Spectre ในประเทศไทย ซึ่งเป็นรถที่มีการพูดถึงและได้รับความสนใจมากที่สุดในประวัติศาสตร์ของแบรนด์ โดยประเทศไทยนับเป็นตลาดหลักในภูมิภาคเอเชียตะวันออกเฉียงใต้ และรถยนต์รุ่นนี้ก็นับเป็นยนตรกรรมที่มีความสำคัญกับการก้าวสู่โลกของรถยนต์ไฟฟ้าในอนาคตของเรา ด้วยรูปลักษณ์อันโดดเด่นร่วมสมัย ผสานห้องโดยสารที่เอื้อต่อการตกแต่งแบบบีสโปคที่ไร้ขีดจำกัด ร่วมกับความล้ำสมัยในเชิงวิศวกรรมและนวัตกรรมใหม่ๆ ล้วนเป็นสิ่งที่ทำให้ Spectre มีจุดเด่นตามแบบฉบับของ Rolls-Royce พันธุ์แท้ทุกประการ”

บทความที่เกี่ยวข้อง: Blancpain Completes The Fifty Fathoms 70th Anniversary Celebration with a Grand Reveal in Cannes


The ultra-luxury, electric super coupé is built as “a Rolls-Royce first, and an electric car second”.

Words: LuxuoTH

Back in September 2021, Rolls-Royce Motor Cars revealed that it was testing their first ever vehicle that was conceived and engineered to be fully electric from the beginning. About one year later, the Spectre was formally unveiled in October 2022 as the brand’s first fully electric car that was intended to mark the beginning of the all-electric era for the company. This successor to the Phantom Coupé holds the title of the world’s first ultra-luxury electric super coupé as well, with delivery date set for the fourth quarter of 2023. RRMC is right on time for the promise with the official presentation of the Spectre in Thailand today.

Rolls-Royce Spectre

“At Rolls-Royce Motor Cars, perfection is about more than making the very best products. It is a culture, an attitude and our guiding philosophy. Indeed, it is our founding father Sir Henry Royce who said, ‘strive for perfection in everything you do’. Spectre has been conceived within this culture. It is perfectly in tune with the sensibilities of our time. It states the direction for the future of our marque and perfectly answers a call from the most discerning individuals in the world to elevate the electric motor car experience, because Spectre is a Rolls-Royce first and an electric car second,” shares Torsten Müller-Ötvös, Chief Executive Officer, Rolls-Royce Motor Cars.

“This is the start of a bold new chapter for our marque, our extraordinary clients and the luxury industry. For this reason, I believe Spectre is the most perfect product that Rolls-Royce has ever produced.”

Rolls-Royce Spectre

That bold new chapter refers to the fact that all Rolls-Royce Motor Cars products will be fully electric by 2030. In the case of the Spectre, the all-electric drivetrain comprises two separately excited synchronous motors (SSMs) with the front one producing 190 kW / 365 Nm and the rear one 360 kW / 710 Nm. This translates to 584 hp of power and 900 Nm of torque if the engine were a combustion one. Acceleration from 0 to 100 km/h takes 4.5 seconds, and the confirmed range is 530 kilometers.

Charging from 10% to 80% can be done in 34 minutes with a 195 kW (DC) fast charger. If pressed for time, a 9-minute worth of charge can give enough power for 100-kilometer drive. Spectre’s battery is a 102 kWh lithium-ion one that has been tested in temperatures ranging from -40°C to +50°C. In fact, the testing program involved some 2.5 million kilometers in all conceivable terrains and environments so the clients can rest assured that every effort has been made to deliver an electric excellence.

Rolls-Royce Spectre

Spectre is the fourth series Rolls-Royce to be built on the Architecture of Luxury platform with an all-aluminum spaceframe. Its sculptural exterior is a reflection of classic motor cars and modern racing yachts, with the seamless roofline contributing to the car’s exceptional aerodynamics. The Spectre is the most aerodynamic Rolls-Royce ever with a drag coefficient of merely 0.25 cd. Even the Spirit of Ecstasy figurine was especially designed with a lower stance and tested in wind tunnel for the Spectre to ensure the impressive outcome.

To match the car’s generous proportions, the Pantheon grille is the widest ever installed on a Rolls-Royce and 23-inch wheels are used for the first time in a production Rolls-Royce two-door coupé in almost 100 years. Spectre’s doors are almost 1.5 meters in length. Made from 100% aluminum to reduce weight without compromising strength, these largest Rolls-Royce doors ever are equipped with a power-assisted system originally developed for the current Ghost model. It works for both opening and closing of the doors, and the G-force sensors installed in each door ensure the same speed of operation even when the car is parked at an angle or inclination. And in a feature unique to Spectre, the driver’s door closes automatically when the driver presses the brake pedal.

Rolls-Royce Spectre

When it comes to the interior, Spectre clients will certainly be spoilt for choice. Spectre is the first series production Rolls-Royce to have Starlight Doors of 4,796 softly illuminated stars. However, they can opt for a handcrafted Canadel paneling instead if they so desire. Do note though that the celestial theme continues with the illuminated fascia on the passenger side of the dashboard where the Spectre nameplate is surrounded by more than 5,500 stars.

For the Thai unveiling of Spectre, Irene Nikkein, Regional Director Asia-Pacific, Rolls-Royce Motor Cars, says, “We are delighted to celebrate the debut of Rolls-Royce Spectre in Thailand, the most anticipated model in the history of our marque. Thailand remains a key market for the South East Asian region, and has captured the imagination of many, representing as it does the start of our brand’s bold electric future. With its highly contemporary design and delightful Bespoke interior, combined with true engineering substance and innovation, there can be no doubt that Spectre is a true Rolls-Royce.”

See also: Blancpain Completes The Fifty Fathoms 70th Anniversary Celebration with a Grand Reveal in Cannes

Get Exclusive Connections with LUXUO Thailand
Join us today
Connect!
Close
Join us for exclusive access to Luxuo Thailand's contents and events
Subscribe
close-image