The McLaren F1 was The Most Expensive Car Sold at Auction in 2021

Share this article

McLaren F1 คว้าตำแหน่งรถที่ถูกประมูลด้วยราคาสูงที่สุดในปี ค.ศ. 2021 ถึง 20.5 ล้านดอลลาร์สหรัฐ
บทความ:
ซารา ริดซ์วาน ภาพ: Gooding & Company

[ English ]

McLaren F1 เป็นรถที่นักสะสมให้ค่าเป็นอย่างมากที่สุดรุ่นหนึ่งในโลกด้วยความที่หายากและด้วยเรื่องราวที่มีอยู่ในประวัติศาสตร์ของวงการรถ และ McLaren F1 ก็เป็นรถที่ถูกประมูลด้วยราคาสูงที่สุดในปี ค.ศ. 2021 ถึง 20.5 ล้านดอลลาร์สหรัฐที่เพบเบิ้ลบีช พร้อมทำลายสถิติราคาประมูลของรถรุ่นนี้ด้วยไปในตัว McLaren F1 เป็นผลงานสร้างของกอร์ดอน เมอร์เรย์ วิศวกรยานยนต์ที่ยิ่งใหญ่ที่สุดตลอดกาลท่านหนึ่ง เหตุผลหนึ่งที่ทำให้ F1 รุ่นนี้เป็นที่ต้องการของผู้คนก็คือเครื่องยนต์วี 12 ขนาด 6.1 ลิตรแบบดูดอากาศตามธรรมชาติที่พัฒนาและผลิตโดย BMW

Luxury car featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

ในขณะนั้นเมอร์เรย์ไม่มีงบประมาณเพียงพอสำหรับการพัฒนาเครื่องยนต์สำหรับรถ F1 นี้ เขาจึงต้องมอบหมายหน้าที่ดังกล่าวให้กับผู้ผลิตเครื่องยนต์ชั้นนำของโลกช่วย ตัวเมอร์เรย์เองมีข้อกำหนดเกี่ยวกับเครื่องยนต์นี้ที่เขามุ่งมั่นจะเอาให้ได้ครบ เขาไปติดต่อ Honda ก่อนแต่ว่าถูกปฏิเสธมา จากนั้นเขาจึงไปหาพอล รอสช์ที่ BMW M ซึ่งเป็นเพื่อนกันกับเขาและตัดสินใจรับโจทย์นั้นในที่สุด ข้อกำหนดในเวลานั้นคือว่าเครื่องยนต์จะต้องเป็นวี 12 แบบดูดอากาศตามธรรมชาติซึ่งมีกำลังอย่างน้อย 100 แรงม้าต่อลิตรและมีรอบสูง ทีม BMW M สามารถตอบโจทย์ทุกข้อของเมอร์เรย์ได้และเครื่องวี 12 ที่พวกเขาสร้างขึ้นมานี้ก็ได้รับการยกย่องให้เป็นมาสเตอร์พีซหรือเครื่องยนต์ที่ดีที่สุดตลอดกาลรุ่นหนึ่งเลย

Luxury car featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

หลายคนมองว่า F1 รุ่นนี้เป็นไฮเปอร์คาร์รุ่นแรกและเป็นรถที่คนให้ราคาสูงเป็นอันดับต้นๆ ของโลกเพราะมีจำนวนการผลิตเพียง 106 คันระหว่างปี ค.ศ. 1992-1998 คันที่ประมูลขายกันเมื่อปีที่แล้วนี้เป็นสีเครตันบราวน์ตัดกับภายในสีน้ำตาลอ่อนและสีแทนที่ดูสง่างาม แถมยังเป็นรถที่ขับมาน้อยมากๆ เพียง 243 ไมล์เท่านั้น

Luxury car featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

บทความที่เกี่ยวข้อง: The Mercedes Star in the Ring Signet Turns 100 Today


This elusive McLaren F1 was sold for USD 20.5 million, making it the priciest car sold in 2021.

Words: Sarah Ridzwan Photo: Gooding & Company

The McLaren F1 — one of the most prized collector cars for its rarity and place in auto history — became the most expensive car auctioned last year, when it was sold for USD 20.5 million at Pebble Beach. It also became the most expensive McLaren F1 ever sold.

The McLaren F1 is the creation of Gordon Murray, who has been regarded as one of the greatest automotive engineers of all time. One of the reasons why the F1 is highly desired is its engine: a 6.1-litre naturally-aspirated V12 engine developed and built by BMW.

Developing the BMW V12 is a story of its own. Murray did not have enough budget to develop his own engine for the F1, so he sought out some of the best engine builders in the world to do it instead. Murray had a list of requirements for the engine and was not willing to compromise on any of them. He initially went to Honda, but was rejected. He then turned to Paul Rosche at BMW M, who is a personal friend of his, who ended up taking on the challenge. The requirements were that the engine needed to be a V12, naturally aspirated, with at least 100 horsepower per litre, and high revs. The BMW M team managed to tick all of Murray’s boxes, and the free-breathing V12 they created has been lauded as a masterpiece and one of the best engines of all time.

The F1 is considered by many to be the first hypercar and with just 106 built between 1992 and 1998, it is among the most prized vehicles in the world today. This F1 featured here is finished in a Creighton Brown paint job, which is offset by elegant light brown and tan interior. Unsurprisingly, the car has been used sparingly, with just 243 miles registered on its V12 engine.

Luxury car featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

See also: The Mercedes Star in the Ring Signet Turns 100 Today

Get Exclusive Connections with LUXUO Thailand
Join us today
Connect!
Close
Join us for exclusive access to Luxuo Thailand's contents and events
Subscribe
close-image