Formula 1 is Developing its Own Sustainable Fuel

Share this article

Formula 1 กางแผนพัฒนาเชื้อเพลิงแบบยั่งยืนเพื่อใช้ในรถแข่งและรถทั่วไปในอนาคต
บทความ:
ซาราห์ ริดซ์วาน  

[ English ]

Formula 1 ประกาศชัดแล้วว่ากำลังพัฒนาเชื้อเพลิงแบบยั่งยืน 100% ด้วยความหวังว่าเชื้อเพลิงนี้จะช่วยทำให้รถแข่ง F1 ที่ใช้เครื่องยนต์แบบสันดาปภายในลดการปล่อยคาร์บอนจนเหลือศูนย์ได้ในที่สุด ทั้งนี้ถึงแม้ว่า Formula 1 กำลังจะเปลี่ยนไปใช้น้ำมัน E10 อยู่แล้วในฤดูกาลหน้า แต่ก็หวังว่าจะลดมลพิษได้เพิ่มอีกภายในปี ค.ศ. 2025 ซึ่งเป็นช่วงเวลาที่ข้อบังคับใหม่จะเริ่มใช้ และรถแข่งในรายการนี้จะต้องเปลี่ยนไปใช้เครื่องยนต์รุ่นใหม่ที่ทำงานด้วยเชื้อเพลิงแบบยั่งยืนได้ตามข่าวที่ทาง Formula 1 ประกาศออกมาในเวลานี้  

Luxury news featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

เชื้อเพลิงชนิดใหม่นี้ยังอยู่ในขั้นตอนของการพัฒนาอยู่และ Formula 1 ก็หวังว่าเชื้อเพลิงนี้จะให้พลังงานได้ในระดับเทียบเท่าน้ำมันปกติแต่สามารถลดการปล่อยเรือนกระจกได้ 65% ขณะนี้ F1 กำลังหารือกับบริษัทต่างๆ เรื่องการผลิตเชื้อเพลิงดังกล่าวเพื่อใช้ในการแข่งขัน และอาจจะขยายการผลิตไปจนถึงระดับที่เพียงพอสำหรับการใช้งานโดยสาธารณชนด้วย โดยทาง F1 มองว่าต่อให้รถยนต์พลังงานไฟฟ้าเป็นที่นิยมมากยิ่งขึ้นอย่างรวดเร็วในเวลานี้ แต่รถบนถนนที่ขับเคลื่อนด้วยพลังงานไฟฟ้าล้วนจริงๆ ก็น่าจะมีไม่เกิน 10% ภายในปี ค.ศ. 2030

Luxury news featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

นิตยสาร Car and Driver รายงานว่า Porsche อาจจะได้เป็นผู้จัดหาเชื้อเพลิงชนิดนี้ให้กับ Formula 1 เพราะทาง Porsche เองมีประกาศก่อนหน้านี้ว่ากำลังพัฒนาเชื้อเพลิงสังเคราะห์ในชื่อ eFuel อยู่ และฟริทซ์ เอ็นซิงเงอร์ รองประธานฝ่ายกิจกรรมการแข่งรถก็บอกกับ BBC Sport ว่าทาง Porsche นั้นสนใจที่จะเข้าร่วมกับ F1 หากทางการแข่งขันจะผูกพันตนตามข้อปฏิบัติเพื่อความยั่งยืนของโลกยิ่งกว่านี้

Luxury news featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator
Rolls-Royce Spectre

ข่าวสารอัพเดทเกี่ยวกับเรื่องของความยั่งยืนในวงการยานยนต์ ได้แก่ การเผยโฉม Spectre รถยนต์พลังงานไฟฟ้า 100% ของ Rolls-Royce ที่สอดคล้องกับวิสัยทัศน์ของผู้ก่อตั้งแบรนด์ในการสร้างรถยนต์ที่ดีที่สุดในโลก และ Rolls-Royce ยังมีแผนในการปรับไลน์ผลิตภัณฑ์ของตนให้เป็นไฟฟ้าล้วนภายในปี ค.ศ. 2030 อีกด้วย สำหรับ Spectre นั้นก็มีกำหนดที่จะออกสู่ตลาดในช่วงปลายปี ค.ศ. 2024 และอีกข่าวที่น่าสนใจก็คือการเตรียมเข้าสู่ตลาดหลักทรัพย์ในช่วงปลายปีนี้ของ Rivian ซึ่งเป็นคู่แข่งของ Tesla ที่เน้นด้านรถกระบะกับรถเอสยูวีเป็นหลักเพื่อตอบโจทย์ผู้บริโภคที่มีไลฟ์สไตล์แบบเอาท์ดอร์และสายลุย

Luxury news featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator
Rivian R1S

บทความที่เกี่ยวข้อง: Meet The Last Petrol Lotus


Premiere racing competition Formula 1 is creating its own sustainable fuel, hoping to release it for mainstream use in the future.

Words: Sarah Ridzwan

Formula 1 announced this month that it is developing its own 100 per cent sustainable fuel. It hopes the fuel will save the internal combustion engines by making F1 cars run on zero carbon emissions. F1 had already planned to switch to E10 fuel next season but hopes to be doing better by 2025. By then, new regulations will be in effect and its race cars will be fitted with a new generation of engines that will run on sustainable fuel as stated in a press release.

The fuel is still in development and F1 hopes to match the energy density to traditional gasoline and cut greenhouse gas emissions by 65 per cent. F1 is currently in talks with companies about supplying fuel for the competition and may potentially scale up production for public use. While electric vehicles are becoming increasingly popular, F1 believes that less than 10 per cent of cars on the road will be fully electric by 2030.

Porsche could potentially supply fuel to the premiere racing competition, according to Car and Driver. The company announced earlier this year it was working on its own synthetic fuel called eFuel. Its Motorsport VP, Fritz Enzinger, told BBC Sport that the company was interested in joining F1 if the competition would commit to more sustainable practices.

Other sustainable car news this week: Rolls-Royce is rolling out its own fully electric vehicle called the Spectre, an ode to its founding father who wanted to create the best motorcar in the world. The company is expecting to go fully electric by 2030. The Spectre is set to be available by late 2024. US-based company Rivian is rivalling Tesla in the electric vehicle world, focusing on electric trucks and SUVs expecting to go public later this year. The vehicles are more suited for consumers with an outdoorsy, rugged lifestyle.

Luxury news featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

See also: Meet The Last Petrol Lotus

Get Exclusive Connections with LUXUO Thailand
Join us today
Connect!
Close
Join us for exclusive access to Luxuo Thailand's contents and events
Subscribe
close-image