Roger Federer Appointed Official Ambassador of Switzerland Tourism

Luxury travel featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

โรเจอร์ เฟเดอเรอร์ รับบทบาทใหม่ในฐานะแอมบาสเดอร์แห่งการท่องเที่ยวสวิตเซอร์แลนด์
บทความ: รักดี โชติจินดา ภาพ: Switzerland Tourism

[ English ]

ชาวสวิสที่มีชื่อเสียงระดับโลกนั้นไม่ได้มีมากมาย และคนหนึ่งที่ชาวไทยน่าจะคุ้นเคยกันดีก็คือนักเทนนิสระดับอาชีพ โรเจอร์ เฟเดอเรอร์ ซึ่งล่าสุดได้รับความไว้วางใจจากการท่องเที่ยวสวิตเซอร์แลนด์ให้ทำหน้าที่แอมบาสเดอร์อย่างเป็นทางการเป็นที่เรียบร้อย นับเป็นความร่วมมือระยะยาวครั้งสำคัญที่จะช่วยส่งเสริมอุตสาหกรรมการท่องเที่ยวสวิสหลังจากที่ต้องประสบปัญหาจากสถานการณ์ Covid-19 ซึ่งถือว่าเป็นอุปสรรคที่ร้ายแรงที่สุดนับตั้งแต่สงครามโลกครั้งที่ 2 ไม่เพียงเท่านั้น เฟเดอเรอร์ยังจะนำค่าตอบแทนทั้งหมดจากการทำหน้าที่ดังกล่าวไปเข้ามูลนิธิโรเจอร์ เฟเดอเรอร์ที่ดำเนินงานช่วยเหลือเด็กผู้ด้อยโอกาสในประเทศสวิตเซอร์แลนด์อยู่แล้วด้วย

Luxury travel featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

เฟเดอเรอร์ให้สัมภาษณ์ว่า “ผมรู้สึกอยู่เสมอเวลาก้าวลงสนามว่าผมเป็นตัวแทนของประเทศสวิตเซอร์แลนด์ เมื่อใดก็ตามที่มีชื่อผมขึ้นก็จะมีธงชาติสวิสขึ้นประกบข้างๆ ผมรู้สึกภูมิใจที่ได้ทำเช่นนี้มาตลอดระยะเวลา 22 ปีที่ผมตระเวนแข่งทั่วโลก และผมก็จะรู้สึกเช่นนั้นเรื่อยไป ดังนั้นการร่วมมือกับการท่องเที่ยวสวิตเซอร์แลนด์จึงเป็นก้าวต่อไปที่ถูกต้องแล้วสำหรับผม” แคมเปญการสื่อสารจะเริ่มต้นในเดือนเมษายนนี้โดยมีเป้าหมายอยู่ที่ประเทศในแถบยุโรป ก่อนที่จะตามต่อเนื่องที่สหรัฐอเมริกาและเอเชียแปซิฟิก โดยจะใช้ภาพถ่ายและคลิปสั้นที่แสดงให้เห็นว่าเฟเดอเรอร์กำลังรีชาร์จพลังจากธรรมชาติของประเทศสวิตเซอร์แลนด์

Luxury travel featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

ขณะนี้หากคุณเข้าไปยังเว็บไซท์ www.myswitzerland.com ก็จะพบกับหน้าหนึ่งที่ตั้งชื่อไว้ว่า “Discover Switzerland with Roger Federer” ภายในประกอบด้วยจุดหมายต่างๆ ที่เจ้าตัวต้องการจะนำเสนอเป็นการส่วนตัว โดยแบ่งเป็นหมวดหมู่ ได้แก่ หมวด Swiss Nature เช่น ธารน้ำแข็งอเลทช์และไร่องุ่นแห่งเมืองลาโวซ์ หมวด Mountain Trips เช่น เซอร์แมทอันเป็นที่ตั้งของภูเขาแมตเตอร์ฮอร์นและเองเกลเบิร์กอันเป็นที่ตั้งของภูเขาทิตลิส หมวด City Experiences เช่น แซงต์กาลเลนที่มีโบสถ์และหอสมุดโบราณอายุนับพันปีและลูเซิร์นที่หลายคนรู้จักจากสะพานไม้อันเลื่องชื่อ หมวด Hidden Gems เช่น กาสตาเซนยาและกัวร์ดาซึ่งผมสารภาพเลยว่าไม่เคยได้ยินชื่อมาก่อนแม้ว่าจะไปสวิตเซอร์แลนด์มากี่ครั้งแล้วก็ตาม แต่ละสถานที่ก็จะมีภาพไฮไลท์ประกอบและคำแนะนำเรื่องการเดินทางหรือท่องเที่ยวที่เกี่ยวข้องแบบพร้อมสรรพ  

บทความที่เกี่ยวข้อง: Jaeger-LeCoultre Photography Workshop With Leica


The long-term cooperation will help promote the country globally after the biggest tourism crisis since World War II.

Words: Ruckdee Chotjinda Photo: Switzerland Tourism

Roger Federer is one of the few Swiss nationals who requires no introduction. After his years in the professional tennis circle, it is finally time for the humble player to adopt an additional role as the official ambassador of Switzerland Tourism. This perfect match represents a long-term cooperation that will help promote the country globally after the biggest tourism crisis since World War II. Furthermore, the compensation Federer is being paid for his service to Switzerland Tourism will go to the Roger Federer Foundation for the benefit of disadvantaged children in Switzerland.

“I have always felt, whenever I step on the court, I am representing Switzerland. Whenever it says my name, there is a Swiss flag next to it. I have been very proud to do that for the first 22 years I have been on tour, and it will always be like that. To join forces with ST now is a logical step for me,” says Federer. Communication will start in this month of April, focusing on European cities first, followed by the United States of America and Asia Pacific. It will involve the use of visuals and short clips where Federer is shown to be “energised” by the Swiss nature.

For the time being, visitors to www.myswitzerland.com will find a section titled “Discover Switzerland with Roger Federer”. Packed inside are the tennis ace’s personal picks for each category of destination from Swiss Nature (e.g. Aletsch Glacier and Lavaux), Mountain Trips (e.g. Zermatt and and Engelberg), City Experiences (e.g. St. Gallen and Lucerne), Hidden Gems (e.g. Castasegna and Guarda, my first time seeing those names, truly, even after all the trips to this amazing country) and more. Each location is described briefly with area highlights and relevant recommendations shown.

Luxury travel featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

See also: Jaeger-LeCoultre Photography Workshop With Leica