Five Travel Tips for an Uncertain World

Share this article

5 เรื่องง่ายๆ ที่คุณทำได้และควรทำก่อนออกเดินทาง เพื่อความราบรื่นตลอดทั้งทริปต่อไปของคุณ
บทความ:
รักดี โชติจินดา ภาพ: Shutterstock

[ English ]

การเดินทางของเราทุกคนไม่เหมือนกันด้วยรสนิยม งบประมาณและปัจจัยอื่นๆ อีกมากมาย บางคนก็ชอบวางแผนการเดินทางทุกขั้นตอนเสียละเอียดยิบในขณะที่บางคนก็มีความปล่อยจอยเบาๆ (หรือปล่อยไปเลย) แล้วเดี๋ยวค่อยไปดูเอาข้างหน้าว่าจะทำอะไรอย่างไร บทความนี้ไม่ได้ว่าด้วยเรื่องการออกแบบแผนการเดินทาง แต่ว่าด้วยเรื่องของสิ่งที่คุณควรจะตระเตรียมก่อนการเดินทางเพื่อให้ทริปของคุณนั้นราบรื่นที่สุด ไม่ว่าคุณจะเป็นนักท่องเที่ยวแนวใดก็ตาม


Luxury travel featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

ตรวจสอบเที่ยวบินและโรงแรมที่คุณจองไว้ก่อนจะถึงวันเดินทาง  
สายการบินส่วนมากจะส่งอีเมลแจ้งเตือนเราหากมีการเปลี่ยนแปลงเกี่ยวกับเที่ยวบิน ไม่ว่าจะเป็นเรื่องของเวลาหรือที่เปลี่ยนบ่อยกว่าเวลาก็คือเปลี่ยนรุ่นของเครื่องบิน แต่บางครั้งเราก็ไม่ได้รับเมลอะไรเลย ไม่ว่าจะด้วยเหตุผลใดก็ตาม ดังนั้นหากคุณออกตั๋วไว้ตั้งแต่หลายเดือนก่อนเดินทางก็ควรจะเช็คดีๆ อีกสักครั้งราว 2 สัปดาห์ก่อนบินเพื่อดูว่าทุกอย่างยังเป็นไปตามตั๋วที่คุณได้มาแต่แรกหรือไม่ เพราะบางครั้งสายการบินอาจเลือกเปลี่ยนเครื่องบินเป็นรุ่นที่ใหญ่ขึ้นหรือเล็กลงเพื่อให้สอดคล้องกับปริมาณผู้โดยสารในเส้นทางนั้นในช่วงเวลานั้น หากคุณรู้ตัวก่อนว่าถูกเปลี่ยนเครื่องเป็นรุ่นอื่นก็จะได้เลือกที่นั่งใหม่ได้อย่างถูกใจก่อนที่จะบินจริง เพราะที่นั่งที่ระบบเลือกให้คุณโดยอัตโนมัติตอนที่มีการเปลี่ยนเครื่องอาจจะเป็นที่นั่งแบบที่คุณไม่ชอบก็ได้ ซึ่งหากเป็นไฟลท์ยาวแล้วก็คงจะนำมาซึ่งความอึดอัดอยู่ไม่น้อย และเมื่อเช็คไฟลท์แล้วก็เช็คโรงแรมหรือรถเช่าที่จองไว้ด้วยเลยเพื่อความชัวร์ว่าทุกอย่างยังเป็นไปตามแผนอยู่เหมือนเดิม


Luxury travel featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

เตรียมเงินสดติดมือจำนวนหนึ่ง  
บัตรเดบิตแบบหลายสกุลเงินเพื่อการเดินทางกำลังเป็นที่นิยมอย่างมากในเวลานี้เพราะว่าเรทก็ดีกว่าบัตรเครดิต แตะบัตรเพื่อจ่ายเงินได้รวดเร็ว แถมยังใช้กดเงินสดจากเอทีเอ็มในต่างประเทศได้ด้วยถ้าจำเป็น ดังนั้นนักเดินทางสมัยใหม่จึงเลือกถือเงินสดน้อยลงกว่าเดิมมากหรือบางคนถึงขั้นไม่ถือเงินสดเลยก็มี แต่เราขอแนะนำให้คุณถือเงินสดบ้าง ไม่มากก็น้อย เพราะถ้าคุณเจอสถานการณ์ที่ระบบรูดบัตรล่มแล้วคุณมีแต่บัตรคุณก็จะไม่สามารถทำอะไรได้เลยจนกว่าระบบจะใช้งานได้ใหม่ หรือบางครั้งเครื่องรูดบัตรบางเครื่องก็ชอบมีปัญหากับบัตรของเราในจังหวะเร่งด่วน ยังไม่นับกรณีที่บัตรหายและไม่มีเงินสดติดตัวเลยซึ่งจะทำให้คุณลำบากมากๆ ไปตลอดทั้งทริปที่เหลือ และสิ่งหนึ่งที่บางคนอาจไม่ได้นึกถึงก็คือว่าเจ้าหน้าที่ตรวจคนเข้าเมืองของบางประเทศยังคงชอบถามอยู่ว่าคุณถือเงินสดมามากน้อยเพียงใด (เพื่อให้มั่นใจได้ว่าเรามีเงินเพียงพอสำหรับการดำรงชีวิตในประเทศเขา) หากคุณตอบว่าไม่มีเงินสดเลยก็จะเป็นการเปิดช่องให้เจ้าหน้าที่ถามคำถามอื่นๆ เพิ่มเติมโดยไม่จำเป็น


Luxury travel featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

จัดเสื้อผ้าใส่กระเป๋าแครี่ออนหนึ่งชุด  
เราออกจากบ้านพร้อมกระเป๋าก็หวังว่าจะไปถึงโรงแรมพร้อมกระเป๋า แต่ในความเป็นจริงแล้วบางครั้งกระเป๋าใบที่โหลดใต้เครื่องก็อาจมีเส้นทางการเดินทางเป็นของตนเองโดยไม่ตั้งใจ ยิ่งถ้าคุณต้องต่อเครื่องระหว่างทางและระยะเวลาการต่อเครื่องสั้นหรือไฟลท์แรกของคุณดีเลย์ โอกาสที่คุณจะขึ้นเครื่องไฟลท์ต่อไปทันแบบเฉียดฉิวแต่กระเป๋าของคุณตามมาขึ้นไม่ทันก็ยิ่งสูงขึ้นตามไปด้วย ถ้าคุณเดินทางไปเที่ยวแล้วกระเป๋าล่าช้าก็อาจจะไม่เดือดร้อนอะไรมาก แต่ถ้าคุณเดินทางไปทำธุรกิจแล้วไม่มีเสื้อผ้าชุดทางการใส่ไปทำงานหรือพบกับลูกค้าก็จะเป็นปัญหาอยู่ไม่น้อย ดังนั้นหากคุณไม่อยากเสี่ยงต้องไปทำงานในชุดแอร์พอร์ตลุคของคุณก็ควรจะพับเสื้อผ้าชุดทางการใส่กระเป๋าแครี่ออนไปด้วยหนึ่งชุดเผื่อไว้แก้ขัดในกรณีที่กระเป๋าใบที่โหลดใต้เครื่องของคุณไปถึงที่หมายไม่พร้อมคุณจริงๆ


Luxury travel featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

พกหัวแปลงปลั๊กเดินทางไปด้วย  
จริงอยู่ที่ห้องโรงแรมส่วนมากทุกวันนี้จะมีช่องเสียบปลั๊กแบบอินเตอร์อยู่บนโต๊ะทำงานหรือข้างหัวเตียง แต่คุณก็ไม่มีทางรู้ได้แน่ชัดว่ามีหรือไม่มีจนกว่าคุณจะไปถึงแล้ว เรื่องนี้มักไม่เกี่ยวกับราคาของโรงแรมแต่อยู่ที่อายุของโรงแรมมากกว่า หากไม่ใช่โรงแรมใหม่ๆ ก็อาจจะไม่มีช่องเสียบปลั๊กแบบอินเตอร์พร้อมใช้งาน หากเปิดดูในลิ้นชักอาจจะมีหัวแปลงปลั๊กไว้ให้แขกใช้หรืออาจจะต้องโทรไปขอให้คนของโรงแรมเอามาส่งให้ที่ห้องซึ่งจะเร็วหรือช้าก็สุดแล้วแต่บริการของโรงแรมแต่ละแห่ง และถึงแม้ว่าห้องโรงแรมจะมีปลั๊กแบบอินเตอร์อยู่แล้วแต่บางครั้งก็ใช้ไม่ได้จริงเพราะเสียบปลั๊กจากบ้านเราแล้วไม่พอดีบ้างหรือว่าอยู่ในตำแหน่งที่ไม่สะดวกบ้าง ดังนั้นจึงเป็นการดีที่สุดหากคุณจะพกหัวแปลงปลั๊กเดินทางไปเองสักอันหรือสองอัน เอาไว้ใช้เองอันหนึ่งและเผื่อให้เพื่อนร่วมเดินทางใช้อีกอันหนึ่ง เพราะทุกคนก็มีอุปกรณ์ที่จำเป็นต้องชาร์จไฟกันทั้งนั้น ไม่ว่าจะเป็นโทรศัพท์ คอมพิวเตอร์ กล้อง ฯลฯ


Luxury travel featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

เลือกใช้เครื่องประดับและของใช้มีราคาเฉพาะชิ้นที่คุณสามารถซื้อทดแทนใหม่ได้เท่านั้น
อย่างที่ทราบกันดีอยู่แล้วว่าอาชญากรรมในเมืองท่องเที่ยวใหญ่ๆ เกิดขึ้นบ่อยครั้งและอย่างอุกอาจยิ่งกว่าเดิม บางครั้งนักท่องเที่ยวก็ยังถูกทำร้ายแม้ว่าจะยอมยกเงินหรือของมีค่าให้แล้วก็ตาม ทุกคนจึงควรคิดให้ดีเวลาเลือกว่าจะใส่อะไรหรือนำอะไรติดตัวไปด้วยขณะเดินทาง ทั้งนี้ก็ขึ้นอยู่กับสถานที่ที่จะไป กิจกรรมที่ต้องทำ กลุ่มคนที่ต้องพบเจอ ช่วงเวลาของวัน ฯลฯ คนที่ไปเที่ยวก็ย่อมอยากดูดีเวลาถ่ายรูปถ่ายวีดีโอหรืออะไรก็ตาม แต่หากเรื่องใดเลี่ยงได้ก็ควรจะเลี่ยง ของทั่วไปอย่างเช่นกระเป๋าหรือนาฬิกานั้นอาจซื้อหาใหม่ได้ แต่ของที่มีคุณค่าทางใจอย่างแหวนแต่งงานหรือสมบัติที่ตกทอดมาในตระกูลนั้นก็ไม่ควรใส่ไปเสี่ยง เป็นต้น

ขอแถมอีกนิดว่าคุณควรระวังอย่าพกการ์ดเปิดประตูห้องโรงแรมในซองกระดาษของโรงแรมที่มีเลขห้องเขียนอยู่ เพราะว่าหากถูกล้วงกระเป๋าหรือทำหล่นหายก็จะเป็นการเปิดทางให้มิจฉาชีพเข้ามากวาดของในห้องของคุณได้โดยสะดวก ถ้าจะมีที่อยู่โรงแรมติดไว้โชว์แท็กซี่ก็พกแค่นามบัตรของโรงแรมหรือซองใส่การ์ดที่ไม่มีการเขียนเบอร์ห้องไว้ก็พอแล้ว ขอให้คุณผู้อ่านทุกท่านเดินทางปลอดภัยทุกทริปครับ

บทความที่เกี่ยวข้อง: Lijiang Luxury Escape Experience at Amandayan


Whether you are traveling for work or pleasure, take a look at this pre-flight checklist for a smoother journey all around.

Words: Ruckdee Chotjinda Photo: Shutterstock

Traveling is a highly personal activity with taste, budget and other factors coming into play. There are people who plan for every component of each day while, on the other extreme, many do not mind not knowing a few things (or many things) beforehand. This article is not about how to design your itinerary, but rather how to minimize the chance of being inconvenienced or disrupted during the trip, regardless of how you plan for it.


Luxury travel featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

Check your bookings for unexpected changes
Most airlines send out an e-mail to you in the case where you are affected by change of flight times or, more often, change of aircraft type. However, this is not always the case so you should try to see if anything has changed since the time you made your booking, especially if you have made your arrangements many months in advance. You may want to do this two weeks before the trip because the airline may switch to a slightly larger or smaller aircraft to correspond with the demand to travel on your route. Prior knowledge of this type change will allow you to reselect a new seat that is preferrable to you than the automatically assigned one. This will make more of a difference when your flight is a long haul one. And while you are at it, you may want to recheck your hotel and/or rental car reservations as well, just to be super safe.


Luxury travel featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

Carry both cards and cash
The advent of multi-currency travel debit cards has encouraged modern travelers to carry less cash or no cash at all. After all, their rates offered are virtually as good as those at money changers; they can be used in contactless payments; and, they allow withdrawal of cash from overseas ATMs if needed. But do not try to travel with zero cash in your pocket. You do not want to be caught in a situation where card networks are down or the machine simply does not accept your particular card for an unknown reason, not to mention the loss of your physical card which can be detrimental to the rest of your trip. Also, some immigration officers still ask people how much money they are carrying in order to substantiate their means of subsistence – your response of zero cash will give them the justification to ask additional questions.


Luxury travel featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

Pack a set of clothes in your carry-on bag
Ideally, your luggage should arrive at the destination the same time as you do, but it is never guaranteed, not before the pandemic, and not now. Your chance of a baggage delay or loss is increased significantly if your journey involves a transit, a short connecting time or a delay of the first flight. More often than the airlines may like to admit, your luggage may fail to make the transit while you barely do. This is more of a problem if you are a business traveler on your way to a client meeting or a work-related function. To ensure that you do not show up for work in your so-called “airport look” which may be somewhere between athleisure and loungewear, pack a set of more formal clothes in your carry-on bag just so you have them if and when your check-in luggage takes a little longer to arrive.


Luxury travel featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

Bring a travel adaptor, or two
While it is true that the majority of hotels nowadays install a universal power socket on the work desk or by the bed side, you can never be too sure about it. This has more to do with the age of the hotel than its price. Older hotels tend to not have one of those universal sockets. They may have an adaptor in the drawer for your use or you can ask them for one, but depending on country or luck, it may take a while for one to be delivered to your room. Even when there is a modern wall socket for travelers, sometimes it does not fit. Sometimes it does not work. Sometimes it is not in the right location. Sometimes you need to recharge multiple devices, what with phone, laptop, camera and all. So it is best to have a travel adaptor you know will work well with your gear, or two so you can loan the other to your trip companion in the next room. He or she will be forever grateful.


Luxury travel featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

Wear or carry only what you can replace or afford to lose
This may sound mightily pessimistic but we live in a much harsher world than before. Crimes in major touristic cities are committed in greater frequency and audacity. Even victims who are willing to surrender their valuables are unnecessarily attacked in many cases. Therefore, when deciding what to wear or carry or bring during the trip, one needs to use their best judgment based on locations, activities, crowd, the time of the day, and so on. Leisure travelers will surely want to look stylish in their photographs or videos, but please do not paint yourself a target when it can be avoided. Your favorite handbag or watch may be replaceable at a price, but not your wedding ring or family heirloom, for example.

Lastly, do not carry a hotel room card in a paper sleeve with your room number written on it. It is good to have your hotel information on hand for taxi and such, but the room number and the room card or key will give opportunistic criminals unhindered access to everything inside your room. Safe travels wherever you choose to go!

See also: Lijiang Luxury Escape Experience at Amandayan

Get Exclusive Connections with LUXUO Thailand
Join us today
Connect!
Close
Join us for exclusive access to Luxuo Thailand's contents and events
Subscribe
close-image