IGNIV Opens First Location Outside of Switzerland in Bangkok

Luxury dining featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

ครั้งแรกกับร้านอาหารระดับไฟน์ไดนิ่ง IGNIV นอกประเทศสวิตเซอร์แลนด์
บทความ: รักดี โชติจินดา

[ English]

ชีวิตนี้เคยไปทำงานที่สวิตเซอร์แลนด์อยู่หลายครั้ง แต่ธุระต่างๆ ของผมก็ล้วนแต่อยู่ทางด้านตะวันตกของประเทศทั้งสิ้น จึงไม่เคยไปเยือนเมืองรีสอร์ทชื่อบ๊าดรากาซทางฝั่งตะวันออกอันเป็นบ้านเกิดของ IGNIV เมื่อปี ค.ศ. 2015 ก่อนที่ร้านอาหารระดับไฟน์ไดนิ่งแห่งนี้จะขยายกิจการไปยังแซ็งมอริตซ์ แล้วยังเปิดที่ซูริคอีกสาขาหนึ่งด้วยเมื่อเดือนกุมภาพันธ์นี้เอง ล่าสุด IGNIV เปิดร้านแห่งแรกนอกประเทศสวิตเซอร์แลนด์แล้วที่กรุงเทพบ้านเรานี่เอง โดยเลือกทำเลใจกลางเมืองแต่ไม่พลุกพล่านซึ่งก็คือโรงแรม The St. Regis Bangkok ถนนราชดำริ

Luxury dining featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

ชื่อ IGNIV มีความหมายว่า “รังนก” ในภาษาโรมานช์ (ภาษาทางการภาษาที่ 4 ของประเทศสวิตเซอร์แลนด์ซึ่งพูดกันเฉพาะในแถบตะวันออกเฉียงใต้ของประเทศเท่านั้น) ดังนั้นการตกแต่งภายในก็จะต้องนำให้เกิดความรู้สึกอบอุ่นและเป็นกันเองในขณะที่คงไว้ซึ่งความมีระดับและชั้นเชิง เราจึงได้เห็น IGNIV Bangkok ในโทนสีเขียวอมฟ้าที่ดูกลมกลืนกับแมกไม้สีเขียวชอุ่มภายนอกในเวลากลางวัน และงานประติมากรรมสีทองบนเพดานที่ล้อเล่นกับแสงไฟจากเพดานในเวลากลางคืน ทั้งหมดนี้ทำให้ลูกค้าผู้มาเยือนรู้สึกเหมือนว่าตนได้ก้าวเข้ามาในบ้านอันแสนอบอุ่น แม้จะไม่ได้ถึงกับว่าเป็นบ้านไร่บ้านสวนในธรรมชาติจริงๆ ก็ตาม

Luxury dining featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

มีพี่ที่ทำงานถามผมว่า IGNIV Bangkok เสิร์ฟอาหารสวิสเลยหรือเปล่า ตอนนี้ผมมีคำตอบแล้ว คือ ไม่ครับ เปิดเมนูมาไม่มีราแคล็ท ไม่มีฟ็องดู ไม่มีอะไรแนวนั้น เมนูของ IGNIV เป็นอาหารยุโรปโดยรวมโดยไม่เจาะจงประเทศ คอนเซปท์สำคัญคือการเป็นไฟน์ไดนิ่งที่เน้นเรื่องการ “แชร์” อาหาร กล่าวคือ ทุกคอร์สจะเสิร์ฟมาเป็นจานกลางเพื่อให้ทุกคนในโต๊ะได้ตักส่วนของตนวางลงบนจานของตัวเอง ดังนั้นใครที่คิดจะมาทานที่นี่ ผมแนะนำเลยว่ามาสองคนขึ้นไปจะสนุกและเพลินกว่า แต่ถ้าใครจะมาคนเดียว ทางร้านเขาก็จัดพอร์ชั่นแบบคนเดียวให้ได้และจะดูแลคุณเป็นอย่างดีแน่นอน เพราะอันนี้เราถามเผื่อให้แล้ว

เมื่อคำนึงถึงองค์ประกอบทั้งหมดแล้ว ขอสรุปว่า IGNIV เหมาะเป็นที่นัดเจอเพื่อนเก่าหรือพาครอบครัวมาเปลี่ยนบรรยากาศเป็นที่สุด หรือถ้าคุณจีบใครอยู่ก็พามาเดทที่นี่ได้ รับรองว่าน่ารัก มีกิมมิก กำลังงาม แต่ที่ไม่เหมาะคือการพาลูกค้าหรือใครที่คุณติดต่อธุรกิจด้วยมาครับ จะไม่ตรงกับคอนเซปท์ของร้าน

Luxury dining featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

เมนูของ IGNIV แต่ละแห่งจะมีอาหารที่เหมือนกันบ้างและมีอาหารที่เกิดจากอิทธิพลของวัตถุดิบหรือรสชาติในแต่ละถิ่น นั่นเป็นสาเหตุที่เราได้เห็นเขาเสิร์ฟอัลมอนด์เคลือบฟัวกราส์มาคู่กับทาร์ทเล็ตกุ้งและกล้วย เป็นของสองในสี่อย่างในชุดสแน็กเพื่อเริ่มมื้ออาหาร เป็นต้น เมนูที่นี่พูดน้อยมากครับ ชื่ออาหารไม่มี บอกแค่ว่าส่วนผสมคืออะไร เช่น “Seabass – Radish – Dill” แล้วเอาไปทำอะไรก็ไม่บอกด้วย แต่เวลายกมาเสิร์ฟแต่ละชุดเขาก็จะค่อยๆ อธิบายทีละจานโดยละเอียดก่อนจะปล่อยให้คุณเลือกเอ็นจอยอันนั้นก่อนหรืออันนี้ก่อนตามอัธยาศัย

Luxury dining featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

สำหรับเมนูที่เสิร์ฟอยู่ในเวลานี้ จานที่ผมรู้สึกประทับใจเป็นพิเศษคือปลาฮามาจิรมควันกับเซเลอรี่ (หน้าตาเฉยๆ แต่รสชาติปังมาก) ซุปปลา IGNIV (ที่จริงคือซุปแนวบิสค์ที่ทำจากแลงกูสตีนและใส่ราวีโอลีมาให้เคี้ยวเพลินๆ ) กับชอร์ทริบที่เสิร์ฟกับหัวหอมและซาลซ่าแวร์ด (ลงตัวทั้งเท็กซ์เจอร์และรสชาติ)

Luxury dining featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

สุดท้าย ใครที่ชอบของหวานจะต้องชอบ IGNIV แน่ๆ เพราะของหวานที่นี่จริงจังมาก มีทั้งแบบจริงจังและแบบสวยเก๋อย่างเช่นโอ๊ตและบักวีทที่บรรจุมาในฟองไข่ดูงดงาม หรือพินาโคลาดาในรูปแบบของหวานที่เสิร์ฟมาเป็นจานก็ให้ความรู้สึกสดชื่นและแปลกใหม่ ไม่เพียงเท่านั้นครับ ก่อนเดินออกจากร้าน คุณจะได้ถุงกระดาษใบหนึ่งไว้เลือกหยิบของหวานติดมือกลับบ้านจากบาร์ที่มีชื่อว่า Candy Store ซึ่งเป็นหนึ่งซิกเนเจอร์ของ IGNIV เลย ตัวเลือกก็จะมีมากมายและเป็นระดับคุณภาพทั้งนั้น ไม่ว่าจะเป็นช็อคโกแลต มาการอง แมเดอลีน ฯลฯ

Luxury dining featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

IGNIV Bangkok คือประสบการณ์ที่สดใหม่ซึ่งจะทำให้คุณรู้สึกดีขึ้นได้ในปีนี้ที่เราต้องฝ่าฟันอะไรหนักๆ มาเป็นเวลาต่อเนื่องหลายเดือน เมนูแชริ่งมื้อกลางวัน 1,900++ บาท มื้อเย็น 3,800++ บาท เมนูจะเปลี่ยนทุกประมาณสองเดือนตามฤดูกาลและวัตถุดิบที่จัดหาได้ ร้านเปิดวันพุธจนถึงวันอาทิตย์เท่านั้น ปิดวันจันทร์และวันอังคารครับ

บทความที่เกี่ยวข้อง: Capella Bangkok is Ready to Receive You


The fine dining restaurant with an uncommon “sharing” concept is located at The St. Regis Bangkok.

Words: Ruckdee Chotjinda

Despite the various Zurich and Geneva immigration stamps on my passport, I have never been to Bad Ragaz – the resort town in Swiss canton of St. Gallen where IGNIV was first established in 2015. The fine dining restaurant with an uncommon “sharing” concept gradually branched out to St. Moritz and, only this February, Zurich. Now, for the first time outside Switzerland, IGNIV is calling Bangkok home.

Located on the ground level of The St. Regis Bangkok, IGNIV Bangkok brings an air of refreshment, especially in this year when we need extra reasons to be joyful. The name IGNIV derives from the word for “nest” in Romansh (that fourth official language of Switzerland, spoken only in the southeastern part of the country). Therefore, it is imperative for the interior design of the restaurant to exude warmth or cosiness, in addition to sophistication. This is achieved mainly with the teal upholstery which goes equally well with the foliage outside during the day and the gold-toned sculptures on the ceiling in the evening. This immersive ambiance assures that guests feel precious and protected, like they are in a nest.

Somebody asked me if IGNIV Bangkok serves traditional Swiss fares. Well, I can say that they do not have raclettes or fondues on their menu, if that is what you are thinking. They are pan-European without being bound to a country. What is specific though is the concept of “sharing” all the fine dining courses. An IGNIV experience is best enjoyed by at least two people – the more, the merrier, but solo diners will also be very well accommodated. This is a perfect place to reconnect with old friends or relax with family members. It looks like a fantastic location to go on a date as well, but do not take your corporate clients here because the dining experience can feel too intimate.

Each IGNIV restaurants is tasked with the development of their menu which comprises IGNIV classics and locally influenced creations. That is why, for example, you have foie gras coated almond next to banana shrimp tartelette as two of the four snacks before the starters. The menu is not particularly wordy. It does not tell you much more than the ingredients. Expect indications like “Seabass – Radish – Dill” in print – there is not even a name to the dish – but your server will explain every plate to you in a nice and proper way at the beginning of each section.

My favourites for the evening happened to be the smoked Hamachi with celery (very tasty despite its pale appearance), the IGNIV fish soup (essentially langoustine bisque with ravioli) and the short rib with onion and salsa verde (wholesome, totally wholesome).

Lastly, IGNIV is a heaven for those with a sweet tooth. In addition to the satisfying desserts served at the end of the meal like oats and buckwheat in an egg shell or pina colada on a plate, guests will be handed an IGNIV branded paper pouch to fill with quality chocolates, macarons, madeleines and other indulgence of their choice from the Candy Store bar, an IGNIV signature, to bring home. It is a nice touch really.

Enjoy your IGNIV sharing experience for 1,900++ baht at lunch or 3,800++ baht at dinner. Please check the menu directly with the restaurant as items are subject to change according to seasonality and availability. Note also that they are open from Wednesday to Sunday, with Mondays and Tuesdays being their holidays.

Luxury dining featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator
Yongyuth Udompat, Chef David Hartwig, Regina D. Souza and Chef Arne Reihn

See also: Capella Bangkok is Ready to Receive You