Elevated, Buttery Indulgence at Bijoux de Beurre Échiré on Ekamai

Share this article

เนยนั้นสำคัญอย่างไร … Bijoux de Beurre Échiré ร้านขนมอบสไตล์ครีเอทีฟเวียนนัวเซอรีมีคำตอบให้กับคุณ
บทความ: ลภีพันธ์ โชติจินดา ภาพ: ธนัท เตรียมชาญชูชัย

[ English ]

แวดวงอาหารของไทยในปัจจุบันนับว่าเติบโตเป็นอย่างมาก สังเกตได้จากร้านอาหารทุกระดับ ร้านขนมและเบเกอรีที่เกิดขึ้นมากมายในช่วง 4-5 ปีที่ผ่านมาทำให้ลูกค้าอย่างเราๆ ตัดสินใจได้ยากว่าจะเริ่มจากร้านไหนก่อนดี แต่เมื่อมีร้านขนมอบ Bijoux de Beurre Échiré ที่ใช้เนยแท้ระดับไฮเอ็นด์จากประเทศฝรั่งเศสแบรนด์ Échiré เราก็ไม่ต้องลังเลอีกต่อไป เพราะชื่อแบรนด์ Échiré ก็เป็นเครื่องรับประกันถึงคุณภาพของวัตถุดิบและรสชาติอยู่แล้ว

ชื่อของร้าน Bijoux de Beurre Échiré ที่มีความหมายว่า “อัญมณีแห่งเนย Échiré” นั้นสื่อถึงความลักชัวรีของแบรนด์เนยเก่าแก่ของฝรั่งเศสที่มีอายุมากกว่าศตวรรษได้เป็นอย่างดี ที่สามารถกล่าวได้เช่นนี้ไม่ใช่เพราะด้วยราคาที่สูงของผลิตภัณฑ์ หากแต่เป็นคุณภาพ รสสัมผัส และรสชาติที่ส่งผ่านมายังขนมอบของทางร้านหรือแม้กระทั่งได้ลองชิมเฉพาะตัวเนยอย่างเดียวก็ทำให้เข้าใจได้ว่าความหมายของชื่อร้านนั้นไม่เกินจริงแม้แต่น้อย

Luxury dining featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

ความลักชัวรีที่กล่าวถึงนี้มีที่มาจากวัตถุดิบในการทำเนยที่ควบคุมคุณภาพอย่างเข้มงวด การควบคุมแหล่งที่มาของน้ำนมที่ต้องตั้งอยู่ในรัศมีไม่เกิน 60 กิโลเมตรจากตัวโรงงาน และต้องมาจากฟาร์มที่มีความใส่ใจในอาหารและสุขภาพของโคนมเป็นสำคัญ รวมไปถึงกรรมวิธีในการผลิตเนยแบบดั้งเดิมที่ต้องพักบ่มน้ำนมก่อนที่จะนำไปปั่นในถังไม้สักขนาดใหญ่เพื่อให้ได้มาซึ่งเนยที่มีเนื้อเนียนละเอียด และรสชาติที่มีเอกลักษณ์ ซึ่งเนยของ Échiré นี้ยังได้รับตราสัญลักษณ์ AOP เป็นตรารับรองที่การันตีจากรัฐบาลฝรั่งเศสในเรื่องของพื้นที่การทำเกษตร คุณภาพ และวิธีการผลิตแบบดั้งเดิม

Luxury dining featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

คุณพัชรินทร์ เหมอังกูร กรรมการผู้จัดการ Gourmet One Food Service (Thailand) ผู้นำเข้าเนย Échiré และเป็นผู้ที่คลุกคลีอยู่ในวงการอาหารในฐานะผู้นำเข้าวัตถุดิบและผลิตภัณฑ์อาหารจากต่างประเทศมาร่วม 20 ปีมีความเข้าใจในพฤติกรรมการบริโภคของคนไทยที่เปลี่ยนไป และเล็งเห็นถึงศักยภาพของเชฟไทยที่มีความสามารถในการทำขนมอบได้ไม่แพ้เชฟต่างชาติ จึงร่วมกับเชฟแชมป์ พานิชกุล พาทิเช่ผู้มีฝีมือและมากประสบการณ์ในการทำขนมเปิดร้าน Bijoux de Beurre Échiré ขึ้น ซึ่งเน้นจำหน่ายขนมอบสไตล์ครีเอทีฟเวียนนัวเซอรีอันเป็นขนมอบที่มีขั้นตอนในการทำที่พิถีพิถัน ต้องนำเนยซ้อนกับแป้งแล้วรีดเป็นชั้นๆ มีหลากหลายรูปแบบ ครัวซองก็เป็นหนึ่งในขนมหมวดนี้ ซึ่งขนมอบสไตล์นี้สามารถทำให้เนยเป็นพระเอกของร้านได้ดีที่สุด

Luxury dining featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

ไอเทมแรกที่อยากลองเพราะรู้สึกว่าน่าจะสะท้อนรสชาติในภาพรวมของร้านและรสเนยได้เป็นอย่างดี และเป็นขนมที่มักจะโหยหาเวลาคิดถึงฝรั่งเศสและสวิตเซอร์แลนด์ ซึ่งก็คือ Croissant Excellence d’Echire หรือเพลนครัวซองที่ไม่ผิดหวังจริงๆ เพราะหอมกรุ่นมาแต่ไกล ชิ้นโตฟู กรอบนอก นุ่มใน ไม่แห้งกระด้าง โพรงด้านในเรียงชั้นสวยงาม กินเปล่าๆ ว่าอร่อยแล้ว ปาดเนยทรัฟเฟิลเพิ่มเข้าไปยิ่งเพลินเข้าไปอีก ส่วน Madeleine และ Financier ขนมสัญชาติฝรั่งเศสสองตัวนี้ที่ก็เป็นขนมสไตล์ฝรั่งเศสสุดคลาสสิกแท้ๆ ที่ไม่ควรพลาด อีกหนึ่งขนมขายดีของร้านที่ผู้เขียนเองก็ไม่สามารถมูฟออนได้ก็คือ Pain Sucre ขนมมีเนื้อกึ่งขนมเค้กและขนมปัง หน้าตาขนมอาจจะไม่แฟนซีเท่าขนมอื่นๆ ในร้าน แต่มีความฉ่ำและหอมกลิ่นเนยในทุกๆ คำ ยิ่งรับประทานคู่กับชาหอมๆ ก็ยิ่งชูให้รสชาติขนมเด่นชัดมากยิ่งขึ้น

Luxury dining featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

อีกไฮไลท์หนึ่งที่เราอยากให้คุณได้ลองก็คือ Échiré Butter Cake ที่มาในบรรจุภัณฑ์ไม้ที่แบรนด์ใช้บรรจุเนยขายจริงๆ ซึ่งมองเผินๆ อาจจะนึกว่าเป็นเนยก้อนขนาดพิเศษ แต่ที่จริงคือบัตเตอร์เค้กที่ไม่เหมือนใคร ในทุกคำที่คุณได้ลิ้มลองจะสัมผัสได้ถึงรสชาติของเค้กที่เลเยอร์ด้วยครีมเนยเนื้อละเอียด นุ่มละมุน รสหวานกำลังดี และแนะนำให้รับประทานที่ร้านเพื่อให้ได้ประสบการณ์และรสชาติที่ดีที่สุด

Luxury dining featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

ทางร้านยังมีขนมเด่นๆ อีกมากมายไม่ว่าจะเป็น Mille Feuille A La Minute ที่จะต้องรับประทานที่ร้านเท่านั้น เพราะทางร้านจะเสิร์ฟพร้อมซอสวนิลาที่ทำสดใหม่จานต่อจาน Timber Ring ไส้แน่นทุกรส และยังมีเมนูพิเศษที่หมุนเวียนมาให้ได้ลิ้มลองตามฤดูกาล รวมถึงอาหารคาวไว้รองท้องยามหิว เช่น แซนวิชหน้าเปิด หรือ Egg and Truffle Croissant ที่เป็นเมนูพิเศษสำหรับช่วงนี้ จากประสบการณ์ที่ได้ลองขนมหลายอย่างในวันนี้ ต้องบอกว่าเนื้อขนมเองและไส้ครีมต่างๆ กลมกล่อมกำลังดี ไม่หวานมากและไม่ทำให้รู้สึกหนักจนเกินไป เรียกว่าอร่อยเพลินจริงๆ และหากใครอยากได้ผลิตภัณฑ์เนย Échiré และนมยูเอชทีสุดพรีเมี่ยมกลับไปฟินต่อที่บ้าน ทางร้านก็มีจำหน่ายด้วยเช่นกัน Bijoux de Beurre Échiré เปิดบริการทุกวัน เวลา 7.30 – 18.00 น. ที่โครงการ Earth Ekamai สุขุมวิท 63

Luxury dining featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

บทความที่เกี่ยวข้อง: Excellent Ingredients Meet Practical Business Model at Fishmonger


The viennoiserie-style bakery reveals the importance of using excellent butter. 

Words: Lapheepun Chotjinda Photo: Thanut Treamchanchuchai

Thailand’s food industry is growing immensely as we can see many new restaurants, dessert cafes and bakery shops opening all over the country in the past four to five years. Sometimes it’s hard to decide which new option to explore first. Bijoux de Beurre Échiré is an easy choice though, as the high-end French butter Échiré used is a guarantee in itself of superior quality and taste.

The name “Bijoux de Beurre Échiré” or “The Jewel of Échiré Butter” alludes to the nobility of century-old French butter brand. Qualities like texture and taste are directly transmitted from the butter to their pastry items. You can also try the butter on its own to understand that the business name is not an exaggeration at all.

Luxury dining featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

The luxury that is Échiré comes from the strict quality control of the ingredients used to make it. The milk sources must be located within a 60-kilometer radius of the factory, and the milk farms must be attentive to the diet and health of their cows. The traditional process used in the making this butter involves the storage of milk prior to churning in large teak barrels in order to obtain the kind of butter with velvety smooth and a distinctive flavor. Échiré butter has also been granted the AOP seal of guarantee by the French government with regard to geographical origin, quality and adherence to traditional production methods.

Luxury dining featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

Gourmet One Food Service (Thailand) is the importer of Échiré butter. Its Managing Director, Patcharin Hemeunggul, has been in the industry of food and ingredients import for over 20 years. Having taken notice of the changing consumption behaviors of the Thai people, she has partnered up with Chef Champ Panichkul whose skills and experience made it possible to launch Bijoux de Beurre Échiré as a creative, viennoiserie-style bakery which involves intricate layers of butter and dough. The most obvious example of viennoiserie is croissant, and it happens to highlight very well the butter as the star of this establishment.

Luxury dining featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

We recommend ordering the Croissant Excellence d’Echire first as it is representative of the overall taste one would enjoy here. Despite being a plain croissant, it is totally satisfactory, being crisp on the outside, fluffy on the inside with nice layering throughout. It can be had plain or with an indulgent spread of truffle butter. Two other items you need to try are the Madeleine and the Financier which are made to the true French recipes. This writer is also particularly impressed by their Pain Sucre. It may not look as fanciful as the other items being offered, but its half-bread and half-cake texture is absolutely buttery in every bite. In fact, it becomes even more flavorful when had with a good tea.

Luxury dining featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

Another highlight that we would like you to try is the Échiré Butter Cake, which comes in a wooden packaging that the brand uses to actually store their butter. At the first glance, you may think that it is a special size of butter, but it is in fact an unusually shaped butter cake. With each bite that you take, you will have layers of velvety smooth butter cream of optimal smoothness and sweetness. This one is best enjoyed as a dine-in order for the best experience.

Other outstanding pastries include Mille Feuille A La Minute that must be enjoyed only at their place because it will be served with a vanilla sauce that is made freshly for each serving. Their Timber Ring is also nice with thick filling, regardless of which flavor you choose. Other seasonal items are offered in rotation, including savory items to satisfy your craving like the various open sandwiches or Egg and Truffle Croissant which is a special menu at this time of writing.

Luxury dining featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

From our direct experience today, we can say that their pastry puff is nicely done and the cream fillings are quite well-rounded and never too sweet or rich. Everything is truly enjoyable indeed. And if you want something more, they also offer for sale premium Échiré products like butter and UHT milk that you can indulge in later on at your place. Bijoux de Beurre Échiré is open daily from 7:30 A.M. to 6:00 P.M. at Earth Ekamai, Sukhumvit 63.

See also: Excellent Ingredients Meet Practical Business Model at Fishmonger

Get Exclusive Connections with LUXUO Thailand
Join us today
Connect!
Close
Join us for exclusive access to Luxuo Thailand's contents and events
Subscribe
close-image