Jean-Michel Basquiat’s Warrior to be Sold in Hong Kong

Luxury art featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

Christie’s Hong Kong เตรียมประมูลภาพดัง Warrior ของฌอง-มิเชล บาสเกียในวันที่ 23 มีนาคมนี้
บทความ:
เอบรัม ยัม

[ English ]

Christie’s Hong Kong เตรียมประมูลภาพ Warrior ที่โด่งดังที่สุดของฌอง-มิเชล บาสเกียในวันที่ 23 มีนาคมนี้ในการประมูลแบบงานเดียวชิ้นเดียวผ่านทางระบบไลฟ์สตรีม มูลค่าประเมินอยู่ที่ 31-41 ล้านดอลลาร์สหรัฐ โดยคาดว่าผลงานชิ้นเอกของบาสเกียนี้จะกลายเป็นงานศิลป์จากโลกตะวันตกที่มีราคาแพงที่สุดเท่าที่เคยมีการขายในทวีปเอเชีย

Luxury art featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator
Warrior (Photo: Christie’s)

ฌอง-มิเชล บาสเกียเกิดเมื่อปี ค.ศ. 1960 คุณแม่เป็นคนบรูคลินเชื้อสายเปอโตริกัน คุณพ่อเป็นคนที่อพยพมาจากเฮติ พื้นฐานครอบครัวเช่นนี้ทำให้บาสเกียพูดคล่องทั้งภาษาสเปน ฝรั่งเศสและอังกฤษตั้งแต่วัยเด็ก

บาสเกียกลายเป็นคนเร่ร่อนไม่มีบ้านอยู่หลายครั้งในช่วงทศวรรษที่ 1970 และหาเลี้ยงชีพด้วยการวาดภาพบนโปสการ์ดและเสื้อยืดขาย เขามักจะไปเที่ยวตามคลับในย่านดาวน์ทาวน์อย่างเช่น Mudd Club และ Club 57 ที่ซึ่งเขาได้พบกับศิลปินและนักดนตรีหน้าใหม่ในยุคนั้นหลายคน บาสเกียจึงมีโอกาสได้นำเสนอผลงานศิลปะของตนและสร้างชื่อเสียงในฐานะดาวดวงหนึ่งแย่งโลเวอร์อีสต์ไซด์

Luxury art featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator
ฝูงชนหน้าทางเข้า Mudd Club (Photo: Bob Gruen, New York Times)

ผลงานที่ดีที่สุดของบาสเกียออกมาในช่วงสูงสุดของเส้นทางสายอาชีพของเขาในยุคทศวรรษที่ 1980 ภาพวาดของเขาบอกเล่าตัวตนของแบบด้วยลวดลายการสะบัดพู่กันที่เข้มแข็ง และเลือกที่จะบ่งบอกถึงอัจฉริยภาพและความทุ่มเทที่ตัวแบบในภาพมีให้กับงานของตนมากกว่ารูปลักษณ์ภายนอก ผลงานของเขาจึงดูยุ่งเหยิงและมีความเป็นแอ๊บสแตรก สอดคล้องกับที่มาของเขาจากวงการกราฟฟิติข้างทาง

Luxury art featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator
ฌอง-มิเชล บาสเกีย

บาสเกียวาดภาพ Warrior ในช่วงสูงสุดในปี ค.ศ. 1982 และเป็นหนึ่งในชุดภาพที่เขาวาดระหว่างปี ค.ศ. 1981 และ 1982 ผลงานอื่นที่เด่นดังจากชุดนี้ ได้แก่ La Hara และ Irony of Negro Policeman ผู้คนยกย่องให้ Warrior เป็นผลงานที่ดีที่สุดของบาสเกียเพราะสามารถบ่งบอกถึงขุมพลังอันไร้ขีดจำกัดของเขา ในภาพเป็นนักรบผู้กล้าที่กวัดแกว่งคมดาบสีเงิน และจ้องมองผู้ชมด้วยดวงตาสีแดงก่ำ ภาพ Warrior นี้ถูกมองว่าเป็นผลงานกึ่งอัตชีวิตประวัติ กล่าวคือ เป็นการแสดงความขบถต่อความไม่เท่าเทียมกันในทางสังคมและการเมืองที่คนผิวสีต้องประสบ และการที่คนผิวสีไม่มีที่ยืนเพียงพอในโลกแห่งศิลปะที่ครอบครองโดยคนขาว

Luxury art featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

ชื่อเสียงและความสนใจที่ผู้คนมีให้กับบาสเกียส่งผลเสียต่อตัวเขาในที่สุด เพราะทำให้เขาติดเฮโรอีนและโคเคนจนเขาเสียชีวิตจากการเสพเฮโรอีนเกินขนาดในวัย 27 ปีเมื่อปี ค.ศ. 1988

ภาพ Warrior จะถูกนำขึ้นประมูลในวันที่ 23 มีนาคมนี้ในรูปแบบที่เปิดโอกาสให้คนทั่วโลกเข้ามามีส่วนร่วมด้วยได้ และจะเป็นการประมูลศิลปะตะวันตกครั้งสำคัญในเอเชีย สืบเนื่องจากความสำเร็จของ Christie’s ที่ทำลายสถิติมูลค่าการประมูลงานศิลป์รวมทั้งฤดูกาลที่ฮ่องกงเมื่อเดือนธันวาคมที่ผ่านมา

บทความที่เกี่ยวข้อง: Actor Got Jirayu Formally Demonstrates His Artistic Side


The iconic painting is predicted to be Asia’s most expensive piece of Western Art.

Words: Abram Yum

Jean-Michel Basquiat’s most iconic work is set to be auctioned by Christie’s Hong Kong on 23 March in a livestreamed, singe-lot evening sale. With an estimated value between USD 31,000,000 and 41,000,000, Basquiat’s magnum opus will be the most expensive Western artwork to be sold in Asia.

Jean-Michel Basquiat was born in 1960 to a Brooklyn-born mother of Puerto Rican heritage and a Haitian immigrant father. Due to his parent’s combined ancestry, he was fluent in Spanish, French and English from an early age.

During the 1970s Basquiat was often homeless, getting by through various means such as selling hand-painted postcards and T-shirts. He was a patron of many downtown clubs like Mudd Club and Club 57, along with other emerging artists and musicians of the era. This gave Basquiat opportunities to showcase his art, eventually strengthening his position as an icon within the Lower East Side artistic community.

The 1980s saw the creation of some of Basquiat’s best works and the height of his artistic career. Utilising strong paint slashes and brushstrokes, Basquiat sought to capture his subject’s essences, favouring a focus on their intelligence and devotion to their craft over physical appearance. The result works were scrappy and abstract, reminiscent of his roots in street graffiti.

He painted Warrior at his peak in 1982 and was part of a series he created between 1981 and 1982. Other notable pieces from the series included La Hara and Irony of Negro Policeman. Deemed by many to be Basquiat’s finest work, Warrior exuded the artist’s uninhibited and brilliant energy. The painting portrays a fearsome warrior wielding a silver blade, gazing at the viewer with red, penetrating eyes. Warrior is interpreted as a semi-autobiographic work, reflecting on and rebelling against the socio-political inequality that people of colour face, as well as their lack of representation in a white-dominated art world.

The fame and attention Basquiat gained during this period took its toll on the artist and he became addicted to heroin and cocaine. In 1988, Basquiat succumbed to a heroin overdose at the age of 27.

Warrior will be auctioned in a format that calls attention to the artist’s global appeal. The auction, scheduled for 23 March, represents a significant event for Asia’s Western art market and alludes to Christie’s regional success following a record-breaking season of art sales in Hong Kong last December.

Luxury art featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator
Jean-Michel Basquiat (Photo: Lizzie Himmel Artwork and The Estate of Jean-Michel Basquiat / ADAGP, Paris and DACS)

See also: Actor Got Jirayu Formally Demonstrates His Artistic Side