“The Moon Is Leaving Us” by Phoebe Hui Starts Now in Hong Kong and Online

Share this article

ศิลปะจัดวาง The Moon Is Leaving Us โดยฟีบี้ หุย ร่วมกับ Audemars Piguet เริ่มจัดแสดงแล้ววันนี้

บทความ: รักดี โชติจินดา ภาพ: Audemars Piguet Contemporary

[ English ]

Audemars Piguet Art Commission คือโครงการของ Audemars Piguet Contemporary ซึ่งเป็นหน่วยงานหนึ่งภายในบริษัทนาฬิกาหรูจากสวิตเซอร์แลนด์แบรนด์นี้ หลักการพื้นฐานของโครงการดังกล่าวคือการเฟ้นหาศิลปินที่ยังไม่เป็นที่รู้จักในระดับนานาชาติเพื่อมาทำงานขนาดใหญ่ที่สุดในเส้นทางสายอาชีพของศิลปินท่านนั้นร่วมกันกับแบรนด์ ในการนี้ทีม Audemars Piguet Contemporary จะเชื้อเชิญภัณฑารักษ์ท่านหนึ่งให้มาช่วยชี้แนะตัวศิลปิน และจะจัดการให้ทั้งสองได้รับความช่วยเหลือหรือการสนับสนุนต่างๆ ที่จำเป็น ตั้งแต่เริ่มต้นโครงการไปจนเสร็จสิ้นเป็นนิทรรศการให้ผู้คนได้เข้าชม

Luxury art featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

ฟีบี้ หุยจากฮ่องกงคือศิลปินที่ได้รับเลือกเมื่อปี ค.ศ. 2019 ให้ทำงาน Audemars Piguet Art Commission ครั้งที่ 5 และเป็นโชคดีของเธอที่เวลานั้นยังไม่มีโควิด เธอจึงสามารถเดินทางไปยังเลอบราซูส์ เมืองเล็กในชนบทของสวิตเซอร์แลนด์อันเป็นที่ตั้งของ Audemars Piguet ได้ ที่นี่เองที่เธอรู้สึกประทับใจกับแสงจันทร์ในคืนวันเพ็ญที่ส่องสว่างไปทั่วหุบเขา ทั้งยังทำให้เธอเริ่มคิดด้วยว่าดวงจันทร์นั้นมีความหมายอย่างไรกับเธอ เมื่อกลับมาฮ่องกงแล้วฟีบี้จึงเริ่มศึกษาค้นคว้าเรื่องดวงจันทร์ และหยิบเอาข้อเท็จจริงทางวิทยาศาสตร์ที่ว่าดวงจันทร์นั้นโคจรห่างออกจากโลกไปปีละ 3.78 ซม. มาเป็นพื้นเรื่องในการสร้างผลงาน “The Moon Is Leaving Us” ของเธอในครั้งนี้

Luxury art featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator
Luxury art featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

โปรเจคนี้ของฟีบี้ได้รับความช่วยเหลือจากภัณฑารักษ์รับเชิญ ยิง กว็อก และนำเสนอเรื่องราวของดวงจันทร์ผ่านสิ่งประดิษฐ์สองชิ้นด้วยกัน ได้แก่ Selenite และ Selena เมื่อผู้ชมเดินเข้ามาภายในบริเวณจัดแสดงก็จะพบกับ Selenite ก่อนที่โถงชั้นล่าง หุ่นยนต์แนวคิเนติกตัวนี้มีแขนกลจำนวน 48 แขนเรียงรายเป็นรูปทรงกลม แต่ละแขนมีหน้าจอที่ฉายภาพดวงจันทร์อยู่ แต่ผู้ชมงานจะเห็นภาพดวงจันทร์เฉพาะส่วนที่มีกระจกโพลาไรเซอร์ซ้อนทับอยู่เท่านั้น โดยนี่เป็นการสื่อว่าโดยปกติแล้วคนเราก็มักจะเห็นเพียงส่วนใดส่วนหนึ่งของดวงจันทร์มากกว่าจะเห็นทั้งดวง และ Selenite นี้สำเร็จเป็นชิ้นเป็นอันได้ด้วยคำแนะนำจาก Force Dimension บริษัทผู้เชี่ยวชาญด้านวิศวกรรมระบบสัมผัสที่ Audemars Piguet Contemporary เป็นผู้แนะนำให้ตัวศิลปินได้รู้จัก

Luxury art featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

แล้วเมื่อขึ้นไปชั้นบนของพื้นที่จัดแสดงก็จะพบกับ Selena เครื่องวาดภาพอัตโนมัติที่ประกอบด้วยมือและได้รับการโปรแกรมให้วาดภาพดวงจันทร์ทั้งด้านที่มองเห็นได้และมองเห็นไม่ได้ ก่อนที่จะสำเร็จเป็น Selena ได้ ฟีบี้ต้องศึกษาว่าคนในสมัยก่อนนำเสนอภาพดวงจันทร์อย่างไร และได้รู้จักหนังสือเล่มหนึ่งจากปี ค.ศ. 1647 ซึ่งมีภาพวาดดวงจันทร์ที่ละเอียดที่สุดเป็นครั้งแรกในโลก ชิ้นส่วนต่างๆ ของ Selena เป็นการนำเอาอุปกรณ์งานประณีตศิลป์มาดัดแปลงใหม่ และภาพแต่ละภาพที่เครื่องจักรเครื่องนี้วาดก็เป็นการประมวลผลจากข้อมูลที่ NASA เปิดให้สาธารณชนนำไปใช้ประโยชน์ได้ แต่มีการตกแต่งใหม่ให้ดูราวกับเป็นฝีมือการวาดของนักดาราศาสตร์จากยุคศตวรรษที่ 17 โดยภาพแต่ละภาพที่นำมาจัดแสดงนั้นใช้เวลาในการวาดนาน 12-14 ชั่วโมงเลยทีเดียว

Luxury art featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator
Luxury art featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

ฟีบี้กล่าวว่า “ฉันหวังว่าเมื่อใครได้มาชมนิทรรศการนี้ที่ไทควุนแล้ว เขาจะคิดว่านี่เป็นโอกาสให้เขาได้คิดคำนึงถึงความสัมพันธ์ที่ตัวเขาเองมีกับดวงจันทร์ และเวลาที่เขาคิดถึงดวงจันทร์ เขาก็อาจจะมีอิสรภาพในการนึกถึงคนรัก ครอบครัวหรือเพื่อนฝูงที่เขาไม่อาจพบได้ในเวลานี้เพราะเหตุผลต่างๆ และนี่จะเป็นวิธีที่จะช่วยปลอบประโลมใจเขาได้”

Luxury art featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

นิทรรศการ “The Moon Is Leaving Us” จัดแสดงที่ศูนย์วัฒนธรรมและศิลปะไทควุนแห่งฮ่องกง วันที่ 25 เมษายน – 23 พฤษภาคม ศกนี้ และเป็น Audemars Piguet Art Commission ที่จัดแสดงในเอเชียเป็นครั้งแรกด้วย แต่เนื่องจากสถานการณ์โควิดในปัจจุบันจึงจะเปิดให้เข้าชมเฉพาะผู้ที่ได้รับคำเชิญโดยเฉพาะเท่านั้น ผู้สนใจทั่วไปและผู้ที่อยู่ในประเทศต่างๆ ทั่วโลกสามารถเข้าชมได้ผ่านทาง Zoom ตามกำหนดเวลาเป็นรอบโดยการลงทะเบียนล่วงหน้าที่นี่

บทความที่เกี่ยวข้อง: Audemars Piguet Surprises and Stuns With The Royal Oak Concept “Black Panther” Flying Tourbillon


The large-scale installation by the Hong Kong-based artist is the fifth Audemars Piguet Art Commission.

Words: Ruckdee Chotjinda Photo: Audemars Piguet Contemporary

The Audemars Piguet Art Commission is run by Audemars Piguet Contemporary: a division within the high-end Swiss watchmaking company. Its modus operandi is to engage artists who are not yet recognised internationally in the development of a large-scale artistic creation on a scale that is a first in their career. To this end, a guest curator would be invited to work with the selected artist, and the Audemars Piguet Contemporary team would be providing additional support to the two from the inception of the project to the final exhibition of the creation.

Phoebe Hui from Hong Kong was the artist chosen in 2019 for the fifth Audemars Piguet Art Commission. As that was pre-Covid, it was possible for Hui to visit to the picturesque Swiss village of Le Brassus where Audemars Piguet is located. It was then and there that she was inspired by how the full moon lit the whole mountain, and provoked to think about her personal relationship with the moon. Hui started to do her research on the moon upon her return to Hong Kong, and she used the scientific fact that the moon slowly drifts away from the earth at the speed of 3.78 cm per year as the basis for her project “The Moon Is Leaving Us”.

Together with guest curator Ying Kwok, the interdisciplinary artist translated that idea into aesthetic language through two creations: Selenite and Selena. Occupying main atrium space of the exhibition is Selenite – a kinetic robot with 48 mechanical arms arranged in a parabolic shape. Each arm carries a screen onto which lunar images are projected, but visitors will see only the parts where the polarisers are overlaid. The idea is to remind the audience that lunar visualisation is rarely whole. This large-scale sculpture benefited from the expertise of haptic engineering firm Force Dimension, introduced to Hui by Audemars Piguet Contemporary.

The other component of the exhibition upstairs, Selena, is a hand-built machine programmed to produce ink drawings of the moon’s visible and invisible sides. This is result of her research of how the moon was represented historically, and of the earliest book to have a detailed map of the moon from 1647. Selena was built from re-appropriated fine art tools. Its drawings are based on the latest open-source data from NASA, but fashioned in such a way to give the impression that they are the work of a 17th century astronomer. Four pairs of moon drawings by Selena are exhibited within the space, each one requiring a drawing time from 12 to 14 hours.

“I hope the audience, when they visit this project in Tai Kwun, they do think that it is like a chance for them to experience, to meditate their relationship with the moon. And maybe when they think of the moon, they have their freedom to associate with maybe their loved one, their family, their friends who are maybe now for different reasons cannot be together, and it’s a way to comfort them,” says Hui.

“The Moon Is Leaving Us” at Tai Kwun Centre for Heritage and Arts in Hong Kong from 25 April to 23 May 2021 is the first Audemars Piguet Art Commission to be exhibited in Asia. However, due to the pandemic situation, residents of Hong Kong can access the physical site by invitation only. Members of the general public and other art enthusiasts in the rest of the world need not despair, though, as the daily rounds of virtual visit by Zoom are organized. You just need to reserve your spot with advance appointment.

See also: Audemars Piguet Surprises and Stuns With The Royal Oak Concept “Black Panther” Flying Tourbillon

Get Exclusive Connections with LUXUO Thailand
Join us today
Connect!
Close
Join us for exclusive access to Luxuo Thailand's contents and events
Subscribe
close-image