Artist Tunku Khalsom and Her Appreciation for Life and Joy

Share this article

ศิลปินลูกครึ่งชาวมาเลเซีย-อังกฤษ ทุนกู คาลซอม ที่มาพร้อมกับสีสันแห่งชีวิต ความรักและความเปลี่ยนแปลง
บทความ:
จูเลีย โรซาน

[ English ]

ทุนกู คาลซอมเป็นศิลปินแนวแอ็บสแตร็กลูกครึ่งชาวมาเลเซีย-อังกฤษที่หัดวาดภาพด้วยตนเอง และยังจบการศึกษาด้านสถาปัตยกรรมภายในอีกด้วย ผลงานของเธอขึ้นชื่อเรื่องความลื่นไหล สีสันที่ตระการตา และแนวคิดที่เชื่อมโยงอยู่กับชีวิต ความรักและความเปลี่ยนแปลง เธอใช้สีสันที่สดใสและหนักแน่นเพื่อปลุกเร้าอารมณ์ ในขณะเดียวกัน สีต่างๆ นั้นก็มีพลังที่จะเปลี่ยนแปลงความรู้สึกและความคิดได้ด้วย ผลงานของเธอได้เข้าไปอยู่ในบ้านของนักสะสมทั่วเอเชีย สหรัฐอเมริกาและกรีซ และในขณะนี้คาลซอมก็กำลังสร้างผลงานคอลเลคชั่นล่าสุดของตนไปพร้อมกับงานจ้างวาดต่างๆ

ทุนกู คาลซอม

คุณเกิดที่มาเลเซีย เรียนหนังสือที่สหราชอาณาจักร ทุกวันนี้อยู่ที่สิงคโปร์ แล้วคุณเรียกว่าที่ใดเป็นบ้านของคุณคะ  
นี่เป็นคำถามที่ยากที่สุดข้อหนึ่งที่คนมักถามฉันเลย ฉันเกิดที่โจโฮร์ ประเทศมาเลเซีย พ่อของฉันเป็นคนมาเลย์ แม่ของฉันเป็นคนอังกฤษ ฉันใช้ชีวิตวัยเด็กที่กัวลาลัมเปอร์ก่อนที่จะย้ายไปอยู่ที่สหราชอาณาจักรเมื่ออายุได้ 17 ปี แล้วใช้ชีวิตนาน 8 ปีที่ลอนดอนและไบรตั้นที่ซึ่งฉันเข้าเรียนมหาวิทยาลัย หลังจากย้ายกลับมาอยู่ที่กัวลาลัมเปอร์ได้ราว 2 ปี ฉันก็ย้ายมาอยู่ที่สิงคโปร์ นั่นก็ปี 2010 ค่ะ ดังนั้นถ้าจะถามว่าที่ใดคือบ้าน ฉันก็ตอบไม่ได้เหมือนกันเพราะฉันมีบ้านหลายที่เหลือเกิน ทุกที่มีความหมายในใจของฉัน และฉันไม่รู้สึกว่าฉันเป็นคนของที่ใดที่หนึ่งเพียงที่เดียวเท่านั้น และไม่แน่ … ในอนาคตฉันอาจจะมีเมืองอื่นเป็นบ้านอีกก็เป็นได้

Art featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator
“Waves”

ครอบครัวคุณมีธุรกิจรีสอร์ท คุณเรียนจบด้านสถาปัตยกรรมภายใน ภูมิหลังเหล่านี้ส่งผลอย่างไรบ้างต่องานศิลปะของคุณ
ตั้งแต่ฉันยังเป็นเด็กตัวน้อย ฉันมักจะวาดรูปแล้วก็เอารูปนั้นไปแขวนไว้ตามที่ต่างๆ ภายในรีสอร์ท รูปพวกนั้นที่จริงก็ไม่สวยหรอก น่าเกลียดเลยดีกว่า ทุกวันนี้เห็นก็ยังหัวเราะ เพราะว่าคุณแม่ยังเก็บงานพวกนั้นไว้หลายรูปที่บ้านของเธอ และจากการที่ฉันเรียนมาด้านสถาปัตยกรรมภายใน ประกอบกับที่ได้ทำงานออกแบบโรงแรมและรีสอร์ทมานานหลายปีแล้ว ฉันก็รู้สึกว่าความรู้ตรงจุดนี้ช่วยให้ฉันเข้าใจพื้นที่ในภาพรวม และเข้าใจเรื่องการจัดองค์ประกอบและสมดุลในงานศิลปะของฉัน หากเป็นงานที่จ้างวาดแล้วฉันได้รู้ว่าห้องที่จะเอาภาพนั้นไปแขวนหน้าตาเป็นอย่างไรก็จะช่วยได้ ฉันจะได้ดูว่าฉันสามารถดึงเอาสีหรือองค์ประกอบอะไรจากห้องนั้นมาใช้ในภาพได้หรือไม่ ฉันชอบที่ศิลปะสามารถทำให้พื้นที่สมบูรณ์ได้

Art featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator
“What could have been” ในบรรยากาศจริง

บอกเราได้ไหมคะว่าทำไมคุณจึงชอบใช้รูปหัวกะโหลกและผีเสื้อในผลงานชิ้นต่างๆ ของคุณ
ผีเสื้อติดตามฉันไปทุกหนแห่งมาตั้งแต่ฉันอายุ 16 ปีแล้วเพราะเป็นรอยสักแรกของฉัน ฉันรู้สึกว่าผีเสื้อสวยงามได้โดยไม่ต้องพยายามมาโดยตลอดและนั่นก็เป็นความฝันของฉันเลย หลังจากนั้นฉันก็พบว่าผีเสื้อก็มีด้านมืดเหมือนกัน เอาเป็นว่าฉันไม่ลงรายละเอียดก็แล้วกันเพราะว่ามันไม่น่ารัก คุณไปเปิดเน็ทดูเอาเอง แต่ฉันชอบความเซอร์ไพรส์ การอยู่เหนือความคาดหมาย และมีความดิบอยู่ในเรื่องราว ฉันชอบผีเสื้อเพราะเหตุนี้ และอย่างที่รู้กันว่าผีเสื้อเป็นสัญลักษณ์แห่งความเปลี่ยนแปลงและการเปลี่ยนรูปร่าง เมื่อประกอบกับหัวกะโหลกแล้วคุณก็จะมีทั้งเรื่องของชีวิต ความตาย ความเปลี่ยนแปลงและความรัก หรือทุกสิ่งที่เราประสบพบในชีวิตนั่นเอง และฉันว่าพาผีเสื้อมาอยู่กับหัวกะโหลกแล้วก็ดูคูลมากด้วย

Art featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator
“Skullfly Yellow”

คุณจะนิยามสไตล์ของคุณว่าอย่างไร
สไตล์ของฉันมีความยุ่งเหยิง บนภาพวาดมีพื้นผิวและความเคลื่อนไหว พื้นผิวที่ฉันใช้มีความหยาบและกร้าน มีรอยแตกและร่องต่างๆ จะเรียกว่าเป็นพื้นผิวที่ดูไม่งามหรือเสียหายก็ได้ และมาประกอบกับสีต่างๆ มากมาย ฉันเป็นคนที่ชอบสีมากค่ะ ชอบเวลาสีหนึ่งกลืนเข้าไปในอีกสีหนึ่ง ชอบที่สีที่ต่างกันไปด้วยกันได้อย่างดี ชอบที่คู่สีต่างๆ มาพบกันโดยบังเอิญแล้วทำให้คุณเซอร์ไพรส์อย่างจัง

Art featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator
“Skullfly” เวอร์ชั่นหนึ่งในบรรยากาศจริง

ศิลปินมีบทบาทอย่างไรบ้างในสังคมทุกวันนี้
ศิลปินคือนักประวัติศาสตร์แห่งยุคสมัยที่บันทึกทุกเรื่องราวทั้งเหตุการณ์ในสังคม สีที่เป็นเทรนด์ใหม่ล่าสุด สื่อที่เป็นที่นิยมล่าสุด … เป็นชิ้นส่วนของห้วงเวลาปัจจุบันที่ถูกบันทึกไว้บนผืนผ้าใบ ศิลปินนำความรู้สึกมาสู่พื้นที่ ศิลปินกระตุ้นความคิดและอารมณ์ด้วยผลงานของพวกเขา ศิลปินนำมาซึ่งสีสัน ชีวิตและความสุข หรือเขาอาจจะแค่สร้างสิ่งที่คุณสวยงามให้คุณดูก็ได้เหมือนกัน

Art featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator
“Soft as stone”

เราพอจะดูผลงานของคุณได้ทางช่องทางออนไลน์บ้างหรือไม่ แล้วมีขายเลยหรือไม่ดูใน Instagram ได้ค่ะ จะได้เห็นเลยว่าฉันกำลังทำงานชิ้นใดอยู่ ดูไปพร้อมกับที่ทำจริงเลย มีทั้งวีดีโอโชว์กระบวนการและภาพโคลสอัพผลงานของฉัน และฉันมีเว็บไซท์ของตัวเองด้วยซึ่งมีผลงานทั้งหมดที่เสร็จแล้วและพร้อมขายทุกชิ้น นอกจากนี้ คุณยังเห็นงานของฉันได้ที่ Addicted Art Gallery ที่สิงคโปร์และ Art Beyond Borders ที่ปารีส และทุกอย่างขายหมดเลยค่ะ

Art featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator
“Tropical 1” ในบรรยากาศจริง

คุณรับงานจ้างวาดด้วย กระบวนการจ้างเป็นอย่างไร ลูกค้าควรกำหนดอะไรให้ชัดเจนเพียงใดหรือควรจะเปิดปลายให้กว้างเพียงใด
ใช่แล้วค่ะ ฉันรับงานจ้างวาดจำนวนมาก ลูกค้าสามารถบอกฉันได้ว่าต้องการภาพขนาดเท่าใดและชอบสีแนวใด ชอบสไตล์แบบใดของฉันเป็นพิเศษ แล้วจึงออกแบบไปตามนั้นร่วมกัน เวลาทำงานจ้างวาดฉันจะรู้สึกดดันเสมอเพราะฉันต้องการให้งานออกมาตรงกับความต้องการและเป็นที่ชื่นชอบของลูกค้า ปกติลูกค้ามักจะมีไอเดียอยู่แล้วว่าเขาอยากได้อะไร แต่ก็แน่นอนว่าเราไม่ได้เห็นภาพนั้นในใจเขา การสื่อสารจึงเป็นสิ่งที่สำคัญมากค่ะ

ทุนกู คาลซอม

บทความที่เกี่ยวข้อง: Kos Cos Depicts The Canvas of Our Every Emotion Through Dynamic Portraits


Exuding fluidity and stunning colours, Khalsom’s work embraces the concepts of life, love and change.

Words: Julia Roxan

As a self-taught abstract artist and interior architecture graduate of Malaysian and British descent, Tunku Khalsom is revered for her work which exudes fluidity and stunning colours. Embracing the concepts of life, love and change, Khalsom incorporates bright and bold palettes which evoke different emotions, whilst having the power to alter mood and thought. With work displayed in the homes of private collectors across Asia, the USA, and Greece, Khalsom is currently working on her latest collection alongside a series of private commissions.

You were born in Malaysia, you studied in the UK, you now live in Singapore. Where do you call home?
Probably one of the most difficult questions I get asked. I was born in Johor, Malaysia, to a Malay father and a British mother, but grew up in KL. l moved to the UK when I was 17 and spent eight years there living in London and then Brighton, where I went to university. Then after a couple of years back in KL I moved to Singapore. That was back in 2010. So where is home? I don’t know, I have so many homes. All of these places hold a special place in my heart, and I don’t feel like I belong to just one of them. And who knows … there might be more in the future!

Your family is in the hospitality business. You graduated with an Interior Architecture degree. How have these backgrounds and studies influenced your art?
Ever since I was quite young, I always painted and put my artwork up at the resort. It was never very good, pretty awful in fact, and it makes me laugh now because my mum still has a lot of the pieces in her home. My background is in interior architecture, and I have worked designing hotels and resorts for years now, I feel like it has helped me to understand spaces as a whole, and in relation to my art, it has helped me learn composition and balance. When working on commissioned pieces, it can help if I know what the room the art is going in looks like, to see if I can pull in any colours or elements from the room into the piece. I love that art is the perfect way to bring a space together.

Let us know more about your fascination for both skulls and butterflies which are recurrent features across your creations?
Butterflies have been following me around since I was 16 and got my first tattoo. I’ve always found them to be so effortlessly beautiful, which is the dream in my mind. Since then I have discovered that they have a dark side, I’m not going to get into it because it’s actually pretty gross, but you can look it up. I like the idea of being a surprise, and being unexpected, of having grit to your story. I love them for that. As we already know, butterflies are a symbol of change, of metamorphosis, and combined with the skull you’ve got life, death, change and love, all the things that we experience in life. Also, I just think that they looking cool together.

How would you describe your style?
My style is quite chaotic, there is a lot of texture and movement in my pieces. The textures I use are rough and gritty, they have cracks and crevices – textures that may normally be considered ugly, or broken, that combined with lots of colour! I’m obsessed with colour: how one bleeds into the other; how contrasting colours go so well together; how random combinations can totally surprise you.

What is the role the artist plays in society?
Artists are historians of the time, capturing everything from current affairs to the most current colour, and the most current medium – little pieces of now encapsulated on the canvas. Artists bring feelings to a space, they provoke thought and emotion through their work, they bring colour and life and joy. Or they just provide something bloody great to look at!

Where can we see some of you work online? Are these for sale?
Instagram of course, where you can see what I am currently working on, as I do it. There are process videos and detail shots of my pieces. I also have my own website, which has all the finished and available artwork on it. I am also represented by Addicted Art Gallery in Singapore, and by Art Beyond Borders in Paris. And, yes, pretty much everything is for sale!

You accept commissions. What is the working process there? How specific – or not – should a commission be?
Yes, I do a lot of commission pieces. Clients can let me know their size and colour preferences, and styles of mine that they particularly like, and then we go from there. There is always a lot of pressure with commission pieces as I want to make something that the client wants and will love. The client usually has an idea of what they want in their mind, which of course you can’t see, so it can be really hard. Communication is key!

Art featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator
Untitled (as of 27 August)

See also: Kos Cos Depicts The Canvas of Our Every Emotion Through Dynamic Portraits

Get Exclusive Connections with LUXUO Thailand
Join us today
Connect!
Close
Join us for exclusive access to Luxuo Thailand's contents and events
Subscribe
close-image