TikTok Starts June with First CEO who Came from Disney

Share this article

TikTok เตรียมสยายปีกด้วยการแต่งตั้งอดีตผู้บริหาร Disney เป็นซีอีโอคนแรกของบริษัท
บทความ: LuxuoTH

[ English ]

หลังจากดังจนฉุดไม่อยู่ด้วยจำนวนผู้ใช้ที่เพิ่มขึ้นกว่า 300 ล้านรายในช่วงไตรมาสแรกของปีในขณะที่คนส่วนมากในโลกต้องอยู่กับบ้านเพราะสถานการณ์ Covid-19 แพลทฟอร์มสำหรับการแชร์วีดีโอสั้น TikTok ยังตอกย้ำความแรงอย่างต่อเนื่องด้วยการแต่งตั้งอดีตผู้บริหาร Disney ชื่อ เควิน เมเยอร์ เป็นซีอีโอคนแรกของบริษัท

เควิน เมเยอร์ (Photo: Jesse Grant / Getty Images for Disney)

ตำแหน่งล่าสุดของเขาก่อนที่จะมาร่วมงานกับ TikTok คือ ประธานแผนกไดเรคทูคอนซูเมอร์ของ Disney หรือกล่าวคือเขาดูแลบริการสตรีมมิ่งต่างๆ อันได้แก่ Disney+, ESPN+ และ Hulu นั่นเอง ก่อนหน้านี้มีการเก็งกันว่าผู้บริหารวัย 58 ปีผู้นี้ (ที่หลายคนบอกว่าหน้าเหมือนบัซ ไลท์เยียร์) จะได้ขึ้นเป็นซีอีโอของ Disney แทนบ็อบ อิเกอร์ที่ลาออกเมื่อเดือนกุมภาพันธ์ แต่แล้วตำแหน่งก็ตกเป็นของคนอื่นไป

เมเยอร์จะเป็นซีอีโอชาวอเมริกันที่ดูแลกิจการทั่วโลกของ TikTok ซึ่งเป็นบริษัทสัญชาติจีนจากออฟฟิศของบริษัทที่ลอสแองเจลิส และในขณะเดียวกัน เขาก็จะควบตำแหน่งซีโอโอของ ByteDance ซึ่งเป็นบริษัทแม่ของ TikTok ด้วย

รูปแบบวีดีโอสั้นของ TikTok

ข้อมูลของ Bloomberg เผยว่าตัว ByteDance เองนั้นมีมูลค่ากว่า 1 แสนล้านดอลลาร์สหรัฐแล้วในปัจจุบัน และถ้ามีจำนวนพนักงานเพิ่มขึ้นถึง 40,000 คนในปีนี้ก็จะเป็นบริษัทผู้จ้างงานขนาดใหญ่เทียบเท่ากับ Alibaba สำหรับ TikTok ซึ่งเติบโตอย่างรวดเร็วนี้ก็เป็นปรากฏการณ์ที่เราจะต้องเฝ้าดูกันต่อไป เพราะที่ผ่านมาก็ไม่มีโซเชียลมีเดียรายใดที่พอจะสู้รบตบมือกับ Instagram และ Facebook ได้เท่านี้ อุปสรรคสำคัญของ TikTok เห็นจะเป็นตัวรัฐบาลสหรัฐเองที่มักไม่ไว้ใจบริษัทเทคโนโลยีต่างๆ ที่มาจากประเทศจีนจนเกิดปัญหาให้เห็นมาแล้วในช่วงไม่กี่ปีที่ผ่านมา

แคมเปญต่างๆ ที่กระตุ้นให้คนสร้างคอนเทนท์มากยิ่งขึ้น

บทความที่เกี่ยวข้อง: Ferrari and Tesla Sales Rose amidst the Pandemic


In addition to this role, Kevin Mayer will serve as COO of TikTok’s parent company ByteDance as well.

Words: LuxuoTH

After securing 300+ million new users in the first quarter of this year, partly due to the fact that people stayed at home and spent more time online, the video-sharing platform TikTok has announced that they have hired Kevin Mayer as their first CEO.

Nicknamed Buzz Lightyear for the apparent reason, the 58-year-old was most recently Chairman of Direct-to-Consumer and International Division at Disney. That is to say, he was responsible for streaming services Disney+, ESPN+ and Hulu. At one point, some sources believed that he might have taken over the role of Disney CEO when Bob Iger announced his resignation in February but that did not happen.

Mayer will be the American face of the Chinese company, overseeing global activity of TikTok from the firm’s office in Los Angeles. Also, he will be serving the double duty of COO of ByteDance – TikTok’s parent company.

According to a Bloomberg report, ByteDance itself is worth more than USD 100 billion presently. If its employees number rises to 40,000 this year, ByteDance will have the same headcount as Alibaba. TikTok is certainly fast-growing and a force to watch – it is the only social media platform with the capability to rival Instagram and Facebook. How far it can go remains to be seen, especially considering the typical suspicion the US government has on Chinese tech firms and the problems that alone can bring.

See also: Ferrari and Tesla Sales Rose amidst the Pandemic

Get Exclusive Connections with LUXUO Thailand
Join us today
Connect!
Close
Join us for exclusive access to Luxuo Thailand's contents and events
Subscribe
close-image