Prototype of More Sustainable Lego Bricks Unveiled

Share this article

Lego เผยโฉมต้นแบบตัวต่อที่ผลิตจากพลาสติกรีไซเคิลเป็นครั้งแรกเพื่อตอบโจทย์ความต้องการของผู้บริโภค
บทความ:
รักดี โชติจินดา  

[ English ]

ด้วยความที่เรากำลังศึกษาเรื่องผลิตภัณฑ์แนวหนึ่งของ Lego อยู่พอดี เราจึงเห็นข่าวว่า Lego เผยโฉมต้นแบบตัวต่อที่ผลิตจากพลาสติกรีไซเคิลเป็นครั้งแรก ถือเป็นอีกหนึ่งกรณีศึกษาว่าแบรนด์ใหญ่ของโลกไม่สามารถเพิกเฉยต่อเสียงเรียกร้องของผู้บริโภคสมัยใหม่ได้หากยังต้องการจะค้าขายกับเขาอยู่

Luxury news featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

อันที่จริงแล้ว Lego ก็เริ่มกระบวนการรักษ์โลกเหมือนกับอีกหลายบริษัท เช่น เลิกใช้พลาสติกประเภทที่ใช้ครั้งเดียวแล้วทิ้ง และเปลี่ยนมาใช้พลังงานทางเลือก แต่ตัวต่อที่ทำจากพลาสติกนั้นไม่ใช่อะไรที่ Lego จะเปลี่ยนใหม่ได้ง่ายๆ เพราะว่าไม่เหมือนกับพลาสติกที่ใช้ในงานทั่วไป โดยจะต้องได้มาตรฐานคุณภาพและความปลอดภัยตามที่ Lego กำหนด และจะต้องใช้งานได้กับตัวต่ออื่นๆ ที่ออกมาก่อนหน้าด้วย

Luxury news featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

หน้าที่ในการวิจัยและพัฒนาเพื่อให้ได้มาซึ่งโซลูชั่นสำหรับอนาคตนี้จึงตกเป็นของพนักงาน Lego กว่า 150 ชีวิตที่ต้องทดสอบวัสดุพีอีทีและพลาสติกสูตรอื่นๆ อีกหลายร้อยชนิดจนได้มาซึ่งต้นแบบตัวต่อในวันนี้ที่ผลิตด้วยพีอีทีรีไซเคิลจากซัพพลายเออร์ซึ่งใช้กระบวนการที่ได้รับการยอมรับจากสำนักงานอาหารและยาของสหรัฐอเมริกาและองค์กรความปลอดภัยอาหารของสหภาพยุโรป

Luxury news featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

ในทางทฤษฎีแล้ว ขวดน้ำ 1 ลิตรที่ผลิตจากพลาสติกพีอีทีใบหนึ่งจะเป็นวัตถุดิบที่เพียงพอสำหรับการผลิตตัวต่อ Lego ขนาด 2×4 จำนวน 10 ชิ้น ตัวต่อต้นแบบที่ Lego ผลิตได้ในเวลานี้มีประสิทธิภาพในการยึดเกาะเพียงพอสำหรับการคงโครงสร้างตัวต่อ Lego และเข้ากันได้กับตัวต่ออื่นๆ ที่ผลิตในช่วง 60 ปีที่ผ่านมา ทั้งยังจะไม่แตกเป็นเศษละเอียดเมื่อใครไปบังเอิญเหยียบโดน จึงมีแนวโน้มว่าจะมีคุณสมบัติตามเกณฑ์คุณภาพและความปลอดภัยของ Lego แต่ก็ยังจะต้องมีการทดสอบอีกอย่างน้อย 1 ปีก่อนที่จะนำไปผลิตขายได้จริง

Luxury news featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

อนึ่ง Lego เป็นบริษัทสัญชาติเดนมาร์คที่เก่าแก่มากขนาดที่จะฉลองครบรอบ 90 ปีในปีหน้านี้แล้ว ทุกวันนี้ Lego ยังคงเป็นธุรกิจที่อยู่นอกตลาดหลักทรัพย์อยู่เหมือนเดิม ข้อมูล ณ สิ้นปี ค.ศ. 2020 ระบุว่า Lego มีพนักงานจำนวน 20,468 คนและมีกำไรจากการดำเนินงาน 1.29 หมื่นล้านโครน

Luxury news featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

บทความที่เกี่ยวข้อง: Travel Trends To Look Out for Post-Covid-19


The development is in line with the expectation of global consumers, especially the younger generations.

Words: Ruckdee Chotjinda

We have been following Lego for another product-oriented reason. Then, suddenly, the Danish company unveiled their first prototype of Lego bricks made of recycled plastic. This is yet another evidence of how global brands need to stay relevant with the important movements of the world, regardless of their industry or sector.

Like many other companies, Lego started with the easier initiatives such as the discontinuation of single use plastic and the adoption of renewable energy. Making the plastic Lego bricks more sustainable is not as straightforward though due to the mechanical properties involved. After all, the bricks must meet Lego’s quality and safety requirements, as well as be able to fit with the regular bricks that came before them.

The task of developing a sustainable solution for Lego was given to a team of more than 150 people. Hundreds of PET materials and other plastic formulations were tested until a prototype is derived. These prototype bricks are made from recycled PET sourced by suppliers who use US FDA and European FSA approved processes.

Theoretically, a 1-litre plastic PET bottle is enough raw material to make 10 of Lego’s 2×4 bricks. The prototype bricks are meant to be efficient, compatible and safe – they will offer the clutch power needed to keep the Lego structure together, fit with other Lego elements made over the past 60 years, and, not break when accidentally stepped on. At least one more year of testing is needed before these sustainable bricks can go into actual production.

Lego is a historical company with a practical vision for the future. Today, they remain a private company with 20,468 employees and an operating profit of DKK 12.9 billion as of 2020. Their 90th anniversary is already coming up next year.

Luxury news featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

See also: Travel Trends To Look Out for Post-Covid-19

Get Exclusive Connections with LUXUO Thailand
Join us today
Connect!
Close
Join us for exclusive access to Luxuo Thailand's contents and events
Subscribe
close-image