Airbnb Share Closed at Double the IPO Price on First Day of Trading

Share this article

หุ้น Airbnb ทำราคาดีดตัวสองเท่าในวันแรกของการซื้อขายในตลาด NASDAQ แม้วิกฤต Covid ยังไม่จบ
บทความ: LuxuoTH

[ English ]

หุ้น Airbnb เข้าตลาด NASDAQ แล้วในชื่อ ABNB ด้วยราคาไอพีโอ 68 ดอลลาร์สหรัฐ และทันทีที่เปิดตลาดก็มีราคา 146 ดอลลาร์สหรัฐก่อนที่จะขึ้นไปถึงราคาสูงสุดที่ 165 ดอลลาร์สหรัฐแล้วกลับลงมาปิดวันที่ 144.71 ดอลลาร์สหรัฐ สะท้อนความเชื่อมั่นที่นักลงทุนมีต่อธุรกิจของ Airbnb แม้ว่าตัวบริษัทจะได้รับผลกระทบอย่างมากจากการยกเลิกการเดินทางทั่วโลกเมื่อช่วงต้นปีและแม้ว่าผู้คนจะยังไม่สามารถเดินทางได้โดยสะดวกหรืออิสระเท่าเดิมก็ตามในเวลานี้

Luxury travel featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator
ที่พัก Airbnb แห่งหนึ่งที่แนชวิล

บริษัท Airbnb ก่อตั้งเมื่อปี ค.ศ. 2008 ที่ซานฟรานซิสโกในรูปของระบบที่เปิดโอกาสให้เจ้าของบ้านหรืออพาร์ทเมนท์นำที่พักของตนมาเสนอให้นักเดินทางเช่าได้ ทั้งในรูปแบบเช่าทั้งหลังหรือเช่าเพียงแค่ห้องใดห้องหนึ่งในบ้าน ข้อมูลอัพเดทล่าสุดเมื่อวันที่ 30 กันยายนที่ผ่านมาระบุว่า Airbnb มีบ้านและ/หรือห้องให้เช่า 5.6 ล้านแห่งโดยเจ้าของกว่า 4 ล้านคนใน 100,000 เมืองของกว่า 220 ประเทศและเขตการปกครองทั่วโลก ที่ผ่านมามีแขกเดินทางเข้าพักตาม Airbnb ที่ต่างๆ แล้วรวมกว่า 800 ล้านครั้งตั้งแต่ที่บริษัทดำเนินกิจการมา

Luxury travel featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator
ที่พัก Airbnb แห่งหนึ่งที่นิวเซาธ์เวลส์

คนที่จะใช้บริการ Airbnb นั้นไม่ใช่นักเดินทางที่เน้นความประหยัดเสมอไป เพราะก็มี Airbnb หลายแห่งที่มีราคาแพงมากๆ เนื่องจากเป็นบ้านหลังใหญ่หรือเป็นคฤหาสน์ที่มีอาณาบริเวณและวิวสวยสุดใจ การพักแรมแบบ Airbnb นั้นมีข้อดีตรงเรื่องของประสบการณ์และความสนุกที่อาจหาไม่ได้จากโรงแรมและรีสอร์ทขนาดใหญ่ ความนิยมในระบบของ Airbnb เติบโตถึงระดับที่บริษัทเปิดช่องทางให้ผู้คนในเมืองต่างๆ นำเสนอกิจกรรมทางด้านวัฒนธรรมหรือการท่องเที่ยวอื่นๆ ที่ไม่ใช่ที่พักด้วยเพื่อให้นักเดินทางได้สัมผัสกับแง่มุมอันเป็นเอกลักษณ์ของเมืองนั้นอย่างเต็มที่

Luxury travel featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator
ที่พัก Airbnb แห่งหนึ่งที่โซล

พอเกิดวิกฤติ Covid-19 และทุกคนต้องล็อคดาวน์อยู่กับบ้าน Airbnb ก็ยังพอทำรายได้ต่อเนื่องได้บ้างด้วยการนำกิจกรรมที่เป็นประสบการณ์เหล่านั้นมาปรับเป็นรูปแบบออนไลน์ให้คนเข้ามาร่วมชมหรือทำเป็นกลุ่มเล็กผ่านทางวีดีโอคอล ไม่ว่าจะเป็นชั้นเรียนต่างๆ อย่างเช่น การทำค็อกเทล โยคะ ฯลฯ แล้วในภายหลังยังมีบริการพาเดินชมสถานที่ต่างๆ ที่คุณไม่อาจเดินทางไปเองในเวลานี้อีกด้วย เช่น วันนี้คุณคิดถึงปารีสมากๆ แต่ไม่อาจบินไปได้ ก็ให้คนที่อยู่ในระบบของ Airbnb พาคุณเดินทัวร์แบบเวอร์ชวลแก้ขัดไปก่อน

Luxury travel featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator
ฟีเจอร์ Online Experiences ของ Airbnb

Airbnb เป็นบริษัทที่ใหญ่กว่าที่หลายคนคิด เว็บไซท์ข่าวสารวงการท่องเที่ยวที่ชื่อ Skift ช่วยรวบรวมตัวเลขที่น่าสนใจไว้แล้วเพื่อการเปรียบเทียบโดยระบุว่า Airbnb เป็นบริษัทที่มีมูลค่าสูงกว่า Booking Holdings และ Expedia ไม่เพียงเท่านั้น Airbnb ยังใหญ่กว่า Marriott และ Hilton รวมกันด้วย (ข้อมูลตัวเลข ณ สัปดาห์นี้) และเป็นที่เชื่อกันว่า Airbnb จะได้รับประโยชน์จากเทรนด์ในการท่องเที่ยวใหม่ที่นักเดินทางบางกลุ่มจะอยากหลีกเลี่ยงโรงแรมและรีสอร์ทที่มีคนมาพักจำนวนมาก หรืออาจจะหลีกเลี่ยงเมืองใหญ่ไปเลยก็ได้

Luxury travel featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator
ที่พัก Airbnb แห่งหนึ่งในประเทศไทย

หุ้นไอพีโออื่นที่ทำราคาดีดตัวสูงในวันเริ่มซื้อขายในตลาด ได้แก่ บริษัทส่งของ DoorDash (หุ้น DASH ในตลาด NYSE) ซึ่งปิดการซื้อขายวันแรกที่ราคา 190 ดอลลาร์สหรัฐหรือสูงกว่าราคาไอพีโอ 102 ดอลลาร์สหรัฐถึง 86% และก็มีหุ้นบริษัทซอฟท์แวร์แนวเอไอที่ชื่อ C3.ai (หุ้น AI ในตลาด NYSE) ซึ่งมีราคาสูงขึ้น 143% ในการซื้อขายวันแรก ทั้งหมดนี้พอจะแสดงให้เห็นได้ว่าปีนี้เป็นปีที่หุ้นเทคโนโลยีมาแรงเหมือนกันแม้ว่าสถานการณ์ของโลกจะยังไม่สู้ดีก็ตาม

บทความที่เกี่ยวข้อง: Banyan Tree Group Launches Habitat Pass for Extended Stay Across Destinations


Despite the ongoing pandemic, Airbnb’s share price doubled on its first day of trading.

Words: LuxuoTH

Airbnb traded publicly for the first time as ABNB on NASDAQ. With an IPO price of USD 68 which raised USD 3.5 billion for the company according to Reuters, the stock opened at USD 146, hit a high of USD 165 and closed at USD 144.71. This is all despite how hard Airbnb was affected by cancellations earlier in this pandemic and how the firm remains affected by the ongoing travel restrictions.

Based in San Francisco, Airbnb was founded in 2008 with a system where home and apartment owners can list their property for rent, either as an entire home or as a room within one. As of 30 September 2020, Airbnb proposed 5.6 million active listings worldwide by 4+ million hosts in 100,000 cities of 220+ countries and regions. There had been 800+ million guest arrivals in the history of the business.

The business model was received with interest by travellers who are not necessarily on a tight budget – some Airbnb listed properties can be quite large and expensive like a mansion or an estate with a view to die for. Airbnb stays can offer that kind of fun and personal touch which is not always possible at a large hotel or resort. The service grew to cover cultural and other touristic activities as well under the “experiences” category to help travellers make the most out of a destination.

During the height of the lockdowns around the world, the firm continued to generate income by bringing some of these experiences online as a full-fledged service where people can take part doing or learning something by way of a video call. This ranges from cocktail to yoga classes and back. Later on, these options include virtual visits to interesting places as well so you can spend a virtual day in, say, Paris.  

Airbnb is actually bigger than what most consumers think. Travel industry news web site Skift conveniently compiles the figures for the world to see. Airbnb has a higher valuation than Booking Holdings or Expedia – it is also larger than Marriott and Hilton combined, as of this week. It is believed that Airbnb will benefit from the new travel trend where people may avoid crowded hotels and resorts or big cities altogether.

Other high-performing IPO shares are those of delivery company DoorDash (DASH on NYSE) which closed the first day of trading at USD 190 or 86% above the IPO price of USD 102; and, AI software company C3.ai (AI on NYSE) which had a first day gain of 143%. Regardless of what happened in the world, this has been a big year indeed for tech stocks.

Luxury travel featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator
People will travel again, if they are not already doing so.

See also: Banyan Tree Group Launches Habitat Pass for Extended Stay Across Destinations

Get Exclusive Connections with LUXUO Thailand
Join us today
Connect!
Close
Join us for exclusive access to Luxuo Thailand's contents and events
Subscribe
close-image