Adidas Signalling The Sale of Reebok

Share this article

Adidas แสดงสัญญาณตัดใจพร้อมเผยว่าอาจขาย Reebok หลังจากที่เทคโอเวอร์มาตั้งแต่ปี ค.ศ. 2006
บทความ: LuxuoTH

[ English ]

Adidas ส่งสัญญาณแล้วว่าจะขาย Reebok หลังจากที่เทคโอเวอร์มาเมื่อ 14 ปีก่อน เรื่องนี้ไม่ใช่ข่าวลืออีกต่อไป เมื่อบริษัทยักษ์ใหญ่สัญชาติเยอรมันออกแถลงข่าวอย่างเป็นทางการว่ากำลัง “พิจารณาทางเลือกในเชิงกลยุทธ์สำหรับ Reebok” หรือกล่าวคือ Adidas ตั้งใจจะขายบริษัท Reebok แล้วนั่นเอง แต่ก็ยังมีพ่วงท้ายว่าอาจจะมีการจัดการหรือปรับเปลี่ยนในรูปแบบที่ “Reebok อาจจะยังเป็นส่วนหนึ่งของบริษัทก็เป็นได้”

Luxury product featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

Reebok เป็นแบรนด์ที่มีประวัติยาวนานและคาบเกี่ยวระหว่างหลายประเทศ ต้นกำเนิดของ Reebok คือเมืองโบลตั้น ประเทศอังกฤษซึ่งเป็นที่ก่อตั้งธุรกิจในปี ค.ศ. 1895 หรือ 125 ปีก่อน ในขณะนั้นบริษัทมีชื่อว่า J.W. Foster และเป็นผู้ผลิตรองเท้าวิ่งแบบมีปุ่มแหลมซึ่งกลายมาเป็นที่นิยมในหมู่นักกีฬาชาวอังกฤษ จนกระทั่งในปี ค.ศ. 1958 หลานชายของผู้ก่อตั้งแบรนด์จึงได้เลือกใช้ชื่อ Reebok ในการทำตลาด ซึ่งชื่อนี้หมายถึงละองหรือละมั่งพันธุ์หนึ่งในแถบแอฟริกา

Luxury product featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

จุดเริ่มต้นแห่งการเปลี่ยนแปลงของ Reebok เกิดขึ้นในปี ค.ศ. 1979 เมื่อนักธุรกิจชาวอเมริกันคนหนึ่งสะดุดตา Reebok ขึ้นมาที่งานแสดง Chicago International Sneaker Trade จนขอสิทธิ์ในการจัดจำหน่ายรองเท้า Reebok ในประเทศสหรัฐอเมริกาภายใต้ชื่อบริษัท Reebok USA แล้วประสบความสำเร็จถึงขั้นที่สามารถซื้อบริษัทแม่ที่อังกฤษได้ในปี ค.ศ. 1984 และแล้ว Reebok ก็กลายเป็นบริษัทอเมริกันโดยสมบูรณ์ในปี ค.ศ. 1985 และเข้าตลาดหลักทรัพย์นิวยอร์คด้วยชื่อหุ้น RBK

Luxury product featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

Reebook ถูก Adidas เทคโอเวอร์ที่ราคา 3.8 พันล้านดอลลาร์สหรัฐในกระบวนการที่เริ่มต้นในช่วงปลายปี ค.ศ. 2005 และเสร็จสิ้นในช่วงต้นปี ค.ศ. 2006 ความตั้งใจของ Adidas ในเวลานั้นคือจะเอา Reebok มาช่วยชนกับ Nike ในตลาดอเมริกา แต่ถึงแม้ว่า Reebok จะบอกว่าตนเองนั้น “ก้าวผ่านการเป็นแบรนด์เครื่องกีฬาแบบดั้งเดิมจนกลายเป็นแบรนด์ที่มุ่งสนใจเรื่องฟิตเนสในภาพรวม” ได้แล้ว แต่ความนิยมของ Reebok ในยุคสมัยปัจจุบันกลับไม่สูงเหมือนในยุค 90 ยอดขายในปีหลังๆ ก็ไม่สู้ดีนัก แถมยังเจอ Covid-19 พ่นพิษใส่อีกในปีนี้

Luxury product featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

ในที่สุดเราจึงได้เห็นประกาศจาก Adidas ว่าอาจจะขาย Reebok ในที่สุด ประกาศนี้ออกมาในวันที่ 14 ธันวาคม ค.ศ. 2020 และระบุว่าจะมีคำตัดสินแบบชี้ชัดแน่นอนในวันที่ 10 มีนาคม ค.ศ. 2021 ณ เวลานี้เรายังไม่ทราบว่าใครจะเป็นผู้ที่มาซื้อ Reebok ไป แต่ข่าวบางสำนักอย่างเช่น Forbes ซึ่งอ้างอิงข้อมูลจากนิตยสารธุรกิจรายเดือน Manager Magazin ของเยอรมนีมีการเผยชื่ออย่างเช่น Anta International Group Holdings จากประเทศจีนและ VF Corp ซึ่งเป็นเจ้าของ Timberland และ North Face

Luxury product featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

บทความที่เกี่ยวข้อง: Airbnb Share Closed at Double the IPO Price on First Day of Trading

The three stripes company may be selling the American brand they acquired in 2006.

Words: LuxuoTH

After 14 years since Adidas took over Reebok, an announcement is made that the German firm may be selling the American footwear and clothing company. The vaguely worded statement is titled “Adidas assesses strategic alternatives for Reebok” and those alternatives “include both a potential sale of Reebok as well as Reebok remaining a part of the company”.

Reebok is a storied and truly international brand. Founded 125 years ago in 1895 in Bolton, England, the company originally known as J.W. Foster produced spiked running shoes and subsequently became popular among British athletes. The name Reebok was adopted in 1958 by the founder’s grandsons, reportedly after a species of African antelope.

It was not until 1979 that an American businessman became interested in Reebok at the Chicago International Sneaker Trade show and sought to distribute Reebok in the United States of America under Reebok USA Ltd. The market success was such that the parent company was eventually bought by the American arm in 1984. Reebok became an American brand in 1985 and had their initial public offering in the New York Stock Exchange as RBK in the same year.

In late 2005, Adidas initiated the process to take over Reebok for USD 3.8 billion which completed in early 2006 – Reebok became a subsidiary Adidas would use to compete with Nike in the American market. Although Reebok claims that they have “transitioned from a traditional sports brand to a brand focused on fitness”, their popularity in this new millennium is not glowing as in the 1990s. Their sales in recent years had not been good and the pandemic delivered yet another blow.  

The announcement that Adidas may sell Reebok came out on 14 December 2020, with the final decision set to be announced on 10 March 2021. At the time of writing, it remains unclear who the new owner of Reebok may be but certain sources such as Forbes, which in turn quoted German monthly business title Manager Magazin, mention names like Anta International Group Holdings from China and VF Corp which owns Timberland and North Face.

Luxury product featured by Luxuo Thailand -- The Luxury Lifestyle Curator

See also: Airbnb Share Closed at Double the IPO Price on First Day of Trading

Get Exclusive Connections with LUXUO Thailand
Join us today
Connect!
Close
Join us for exclusive access to Luxuo Thailand's contents and events
Subscribe
close-image